• Sonja68

    Tantvarning 5

    På dagis har det gått löss i flera omgångar, mina har klarat sig hittills, men nu gäller det att mobilisera sig. Tanja börjar ju skolan/sexårs och där brukar de härja efter loven.

    Cantaton: Äntligen får du dina kräftor

    Jag har pelmeny på spisen och köpespizza i ugnen (Denis och flickorna har beställt middag denna fredag), jag plockar fram rödvinsboxen nu på studs. Har haft hela FEM vita dar!

    Fönstertillverkaren har varit hit och kolla på två reklamationsskador. Han var helt chockad när han hörde hur vi blivit behandlade av deras återförsäljare. Han såg själv, fastän firman anser att de är klara, att mycket var bristfälligt, att man lämnat sånt som man inte ska lämna.

    Dfk; har glömt att fråga, När börjar salsan? Så gulligt av din man att gå med dig på det när han vet hur mycket det betyder för dig
    Jag har dansat salsa i två omgångar, på nybörjarnivå och utan partner. Här fanns för få karlar (läs INGA) som vågade sig på det. Typiskt! Men kul är det i alla fall. Härlig musik och bra träning. Man får upp pulsen ordentligt.

    Nu ska jag väcka Tanja som däckat efter dagens tur till badhuset och så ramlade hon med cykeln på vägen hem berättade SAsha. Skrapade ansiktet så nu ser hon ut som att hon varit i slagsmål...
    Lilltjejen Katja hon har tagit på sig ringar på alla fingrarna och en massa armband och halsband och går här och sjunger. Ser ut som att hon gör sig i ordning för en kväll på stan. Är det inte lite tidigt för en fyraåring???

    Kram och trevlig kväll!

  • Sonja68

    Godmorgon/goddag!
    Blomman, det har varit så tyst från dig att jag varit riktigt orolig att du håller på att städa ihjäl dig... Du har lite väl mycket omkring dig just nu. Så jag förstår att du glömde coursagen. Tur att du inte glömde brudbuketten
    Imorgon håller vi tummarna för att alla som kommer på visning faller pladask för er skärgårdsidyll och börjar bjuda över varandra hej vilt!
    Så härlig son du har som blickar framåt och ser nya möjligheter. Positivt tänkande älskar jag

    Sasha har skutsat vår extrason på morgonen ut till havet. Hela studentgänget ska iväg till en ö i havet och stanna där över natten. Det blir riktigt friluftsliv för där finns inte många bekvämligheter.

    Ikväll blir det surströmming hos brorsan. Hurra!

    Kram till er alla.

  • Sonja68

    Ta hur många kakor du vill kära Blomman, du är verkligen värd det!!

  • Sonja68

    IIiiiiiihhh , så spännande! Hoppas, hoppas, hoppas ni får BRA bud och att folk börjar bjuda över varann!!

  • Sonja68

    Jag har varit liiite nyttig idag. Dammsugit. Sen tog orken slut.
    Man måste betänka att jag var på surströmmingsfest igår.
    Har kokat lite renkött och ska nu börja göra en Borsjtj.
    Tvingade ut ungarna en stund i friska luften innan det började regna. Protester från sexåringen (förstås) och sura miner, men efter ett tag hörde jag hur de lekte för fullt där ute. Det är fördelen med två relativt tätt. De har alltid en lekkopmis.
    Just innan det började regna kom de in och den äldre bad att få jobba lite med sina ryskahäften och den yngre ville lägga pussel.
    De pysslade med det medan jag gjorde lunch. Perfekt.
    Imorgon är börjar skolan och "sexårs" officiellt så ddet är lite spännande. Vi ska dit och kolla en stund.

  • Sonja68
    passionsblomman skrev 2009-08-23 16:41:19 följande:
    Nu kom en eftersläntrare! Jag visade honom själv! Det är nog bäst att hålla superstädat här hela tiden nu.....det smyger runt folk överallt hela tiden i tid och otid...
    Ja, och kom ihåg att varje eftersläntrare/paparazzi/smygare, kan vara en potentiell köpare !
  • Sonja68
    Fjosok skrev 2009-08-23 18:03:33 följande:
    Har hunnit med följande i helgen1. Städa2. Tjejbesök (eller tja, kvinna kanske det heter)3. Middag och promenad i Stockholm4. Konsert med Coldplay5. Indisk mat idag och skicka hem mitt främmande med tågNU, VILA!!!Och dessutom har jag följt er och "Blommans" hussäljning, du ska se att det går bra passionsblomman
    Jag känner ett uns av avundsjuka när jag läser punkt nr. 4.
  • Sonja68

    Daa: Pelmeny köper jag färdiga när vi är i Ryssland och tar med mig i kylbagen. Skitjobbigt att göra själv... Jag är så lat vad gäller mat.

    Bosjtj-recept finns det lika många som ryska husmödrar.jag har lärt mig av en ukrainsk väninna. Borsjtj är egentligen en ukrainsk maträtt.

    Så här gör jag:

    Koka kött, Ukrainare föredrar fläskkött med ben så det blir fin buljong, en del föredrar nötkött, jag kör renkött ibland.

    Ta upp köttet och fördela till mindre bitar, när det är klart.
    Koka potatis i bitar och färska rödbetor (jag brukar skära dem i strimlor/avlånga bitar, inte så stora)i buljongen till de blir mjuka (ca 20-30 min)

    Under tiden potatis och rödbetor kokar, stek i raps- eller solrosolja;
    Ett par rovrivna morötter,
    en strimlad gul lök
    En bit strimlad vitkål (en fjärdedels huvud kanske)
    En strimlad röd paprika
    Ev. en tomat i bitar.
    När de börjar bli mjuka, blanda i några matskedar tomatpuré, så det blir lite rött.

    Häll i grönsaksfräset och köttet i buljongen med potatis och rödbetor och koka ett par minuter till.

    Smaka av med salt och vitpeppar.
    Jag brukar även lägga i lagerblad och pepparkorn i buljongen när köttet kokar. Ev. en buljongtärning också.

    Soppan är godast nästa dag och gärna då med en klick Crème Fraiche i (eller smetana)

  • Sonja68

    Jo, här är det också lingonvecka och huvudet dunkar ilsket.
    Har varit på skolan och bekantat mig med Tanjas grupp på Sexårs.
    Sasha var helt i chocktillstånd när vi for därifrån. "Ska det där kallas skola??"
    Hrm... vi har lite olika referensramar, han är ju uppvuxen i den Sovjetiska skolan där ALLA sexåringar måste kunna läsa, skoluniform, och Gud nåde den som pladdrade eller inte satt stilla när fröken pratade...
    Marchera på led snällt och beskedligt. Osv.
    Idag fick han bekanta sig med Svenska skolan. Barnen satt INTE stilla, kravlade och kröp på golvet vid samlingen, ställde sig upp, pratate i mun på varandra och lyssnade föga på fröken. Visserligen uppställning i ett led när de skulle gå ut på skolgården för att höra rektorn tala och hissa flaggan. Men ute på skolgården var det ju kaos... Alla skingrades och de äldre barnen busade och stojade, struntade totalt i rektor, sin lärare och sin grupp. "Lek o ha kul" är det som gäller här försökte jag förklara för Sasha. Sedan när han såg rekotorn i jeans och sandaler höll han på att smälla av
    Sedan är han nu djupt oroad när han upptäckte att förutom Tanja var det inga barn som kunde läsa JA eller NEJ som stod skrivet på tavlan. "Hur ska det gå för henne som redan läser och skriver både på ryska och svenska???. Det kommer bli tvärstopp i hennes utveckling de närmaste två åren" STackars Sasha, han kommer bli gråhårig och flintis innan första terminen är avklarad

Svar på tråden Tantvarning 5