• aikido­aasa
    Äldre 10 May 17:16
    4657 visningar
    17 svar
    17
    4657

    Laktosintolerans fråga.

    Min m2b har laktosintollerans som upptäcktes för inte så länge sedan. Vi håller fortfarande på och försöker komma fram till hur vi ska sköta allt med maten etc.
    Nu vet jag att det finns månfa här som kan väldigt mycket så jag tänkte kolla lite med er om ni vet lite.

    * De som vet (läkare bland annat) säger att det är ok att äta hårdost för att den har inte något mjölskocker kvar i sig... men vad menas med hårdost? Menas det all ost som går att hyvla/riva typ vanlig ost man har på mackan...eller ska den vara så hård i konsistensen som ex parmesan?

    * Hur mycket kan man lita på att de laktosfria varorna verkligen är det? Behöver man fortfarande ta en tablett av det speciella enzymet? Nu kan det vara så att han råkar äta annat ex på lunchen som innehåller mjölk men det känns som att han ofta har ont i magen även när han äter de mejerierna... nu hoppas jag verkligen inte att det är problemet då vi bägge två gillar en massa mat och efterätter som innehåller mjölk och det skulle verkligen vara hemskt om vi måste undvika allt sådant.

    * Är det en bra idé att fortsätta ta enzym tabletterna i någon dag extra efter att han ha ätit mat med mjölk i eller hjälper det inte? Eftersom det tar sådan tid för mjölksockret att passera kroppen så kanske de första tabletterna inte verkar då när de verkligen behövs?

    * Finns det verkligen inte någon form av test som man kan göra för att testa hur mycket man tål/inte tål? Det är ju väldigt krångligt att hålla koll flera dagar efteråt då det tydligen kan gå typ tre dagar innan han märker av det... husläkaren sa att det inte finns, men de är inte specialister på det området så kanske han inte vet helt säkert... Han tyckte bara att vi skulle testa själva, men håll koll på allt du äter i flera dagar för att se vad det kan vara och hur mycket av det som man inte tål är inte det lättaste...

    Hoppas att det finns någon här som kan hjälpa till att ge svar på en del av dessa frågorna.

  • Svar på tråden Laktosintolerans fråga.
  • Hammer­man
    Äldre 10 May 17:23
    #1

    Hårdost: Precis som du är inne på, ost som är hård och måste hyvlas. Ju längre osten är lagrad desto bättre. Herrgård framför hushållsost alltså.

    Laktosfria produkter är såvitt jag förstått det sällan helt laktosfria, utan snarare laktosnedsatta. Så det beror helt på hur intolerant han är. Vissa kan få i sig lite mjölk utan att det gör något, andra blir utsjuka av minsta lilla. Enzymtabletter när man är osäker på maten är en god idé.

    Vet inte om mitt svammel hjälper, men det är i alla fall vad jag vet.

  • Tinker­Belle
    Äldre 10 May 17:28
    #2

    Finns både info och andra länkar på denna sida:

    www.vitadix.com/laktos_fakta.asp

    Har laktosintolerans i släkten och tyvärr finns det nog inga enkla svar utan det handlar mycket om att pröva sig fram och lära sig.

  • tonårs­morsa
    Äldre 10 May 17:29
    #3

    Hur mycket laktos man klarar är väldigt individuellt. Säg till din m2b att han ber om en remiss till en dietist.

    Hårdost t.ex. är ost som man skivar med osthyvel. Men bara för att det är hårdost är det inte säkert att laktosinnehållet är tillräckligt lågt för att en laktosintollerant person ska klara av att äta den. En ost som lagrats i minst tre månader klassas som laktosfri, medan en ost med kortare lagringstid innehåller mindre mängder laktos (vilket vissa klarar).

    Här kan du läsa lite mer:

    www.slv.se/templates/SLV_Page.aspx&epslanguage=SV
    www.celiaki.se/jag-ar-medlem/

  • tonårs­morsa
    Äldre 10 May 17:31
    #4

    Prövar att lägga in andra länken igen:
    www.celiaki.se/Jag-ar-medlem/

  • Lövnäs
    Äldre 10 May 17:32
    #5

    Hej!
    Jag kanske kan hjälpa till lite grann... Har varit laktosintolerant under mina första 20 år i livet... Det har vuxit bort på mig nu, nästan helt. O det säger läkarna att det inte kan, men då är väl jag undantaget som bekräftar regeln Visst kan jag få magsmärtor om jag äter MYCKET mjölkprodukter, men det får nog väldigt många utan att veta vad det beror på.

    Hårdost är sån du kan hyvla. Alltså typ herrgård, präst & goudaost..

    Vad gäller produkter för laktosintoleranta så måste man kolla så att det verkligen är laktosfria. En del märker sina produkter laktosfria, men då är de "bara" laktosfattiga, typ Arlas mellanmjölk "låglaktos", innehåller laktos men i mindre mängd än vanlig. Men om det verkligen står LAKTOSFRI så ska den inte innehålla laktos, men för säkerhets skull så kolla innehållsförteckningen. "På min laktosintoleranta tid" så kunde det stå typ laktosfri, men innehöll ändå t.ex. mjölkpulver..

    Vad gäller tabletter o prover är jag nog fel person att svara på, på min tid fanns något som hette lactrose som jag tog om jag skulle iväg på något o inte kunde välja något laktosfritt alternativ.
    Låter som att det är typ 100 år sedan jag var laktosintolerant, men blev av med det för ca 7 år sedan... O mycket har hänt i utvecklingen sen dess.

    Lycka till i laktosdjungeln!
    Svarar gärna på fler frågor om jag kan, ifall du har några...
    /Madeleine

  • Maggan Haggan
    Äldre 10 May 17:33
    #6

    Jag har förstått att det är skillnad på Laktosfria produkter och de produkter det står låglaktos på.

    Min sambo, dricker bara laktosfri mjölk han tycker att han känner av då han dricker låglaktosmjölk.

    Håller han en strikt diet då blir magen mer tålig om han då råkar få i sej lite laktos en enstaka gång. Slarvar man ofta blir magen kännsligare

    Denna tablett ska tas perecis vid den målitid då han ska äta något med laktos. Min sambo har erfarenhet av att ska han också äte en dessert med laktos i så måste han ta en till tablett.

    Det finns så många bra produkter som är laktosfria, vi kör nästan bara laktos fritt här hemma och jag känner inte att vi måste avstå från så mycket.

    Vi har fått höra att vara laktos intolerant är inget farligt bara jobbigt att få orolig mage och att det gör ont. Så det är inte farligt att få i sej laktos bara jobbigt.

  • Lövnäs
    Äldre 10 May 17:33
    #7

    Såg nu att under tiden jag skrivit mitt inlägg har du redan fått en massa svar. Sorry för dubbel information!

  • tonårs­morsa
    Äldre 10 May 17:34
    #8

    OK, funkar inte!

    Gå in på www.celiaki.se och klicka på laktosintollerant.

  • 27juni­2009
    Äldre 10 May 17:36
    #9

    Laktosfritt = fritt från laktos(mjölksocker)
    Låglaktos= mindre laktos än vanliga produkter.
    Som vuxen är man ofa lite känslig men tyvärr har måna stora bekymmer o behöver äta en laktosreducerad/laktosfri kost.
    Det kan jau vara så att disn sambo behöver en helt laktosfri kost.
    Enzym tabletterna skall amn at i samband med matintaget efetr vad jag minns från min undiversitets jurs-födoämnesallergier.
    Enzymtabletterna tilsätter ju det enzymet som skanas i tarmen, det rä enzymet som spjälkar laktaset i tarmen.

    Mitt råd är att försöka köra HELT laktosfritt en tid o se om ahn mår bra av det. funkar det akn han ju testa att ta låglaktos ibland o se hur mycke han klarar. Det är ju inget som är farligt men de e klart inte roligta tt få ont/diaree.

    Testser av hur mycke man tål finns vad jag vet tyvärr inte. utan det är elimnation/provokation som gäller.

  • aikido­aasa
    Äldre 10 May 18:04
    #10

    Tack för alla svar... det är nog så som vissa skriver att det är aldrig helt laktosfritt även när det står det... så det är väl säkrast att han även där äter en tablett för att skippa den onda magen...

  • MissDo­e
    Äldre 10 May 18:22
    #11

    Om det står laktosfritt på t.e.x. mjölkdryck, yoghurt eller liknande så behöver ni inte oroa er, men färdigrätter kan det vara lite knepigt med iaf enligt min erfarenhet. Jag har ätit antingen helt mjölkfritt eller laktosfritt i ca 3 år och även om det känns jobbigt ibland så upplever jag det som att man tjänar mest på att läsa innehållsförteckningen. Jag tror att det är på celiakiförbundets sida man kan skriva ut en lista med alla "konstiga" tillsatser, vilka som innehåller laktos, mjölkprotein osv.

    Jag reagerade lite när du skrev att han tar en tablett lactrase "för att vara på den säkra sidan". Jag skulle absolut inte göra det, själv mår jag ganska illa av dom och så har jag en jobbarkompis som reagerar om hon tar för många tabletter också. Alltså om hon gissat att hon kommer att få i sig ca 2 dl mjölkprodukter och tar tabletter för att täcka det och så är det hon äter laktosfritt så får hon ont i magen av tabletterna istället.

    Åh, det blev lite rörigt det här, men det jag vill ha fram är nog lite samma som flera andra. Att vara laktosintollernat är inte alltid så enkelt, man kan inte bara följa en mall utan måste prova sig fram till vad just ens egen mage tål. Men det behöver inte vara så svårt att leva med.

    Jo, ett tips också! Läs på medicinen hemma i medicinskåpet om han är väldigt känslig! Dom flesta tabletter innehåller laktosmonohydrat som bindemedel och det kan man reagera på, men fråga på apoteket om ni är osäkra.

    Lycka till!

  • septem­ber200­9bröll­op
    Äldre 10 May 18:40
    #12

    Som måga säger så ska man ta tabletten i samband med de att man ska äta mat som innehåler mjölkprodukter.. Han ska alltså inte fortsätta äta dagen efter att han fått i sig något som innehåller laktos..

    Själv brukar jag ta en tablett om det typ är sås till maten när man äter ute eller två tabletter om jag även ska äta efterrätt.. Detta är då något jag provat fram själv och detta är även nått din man måste göra..

  • lingon­82
    Äldre 10 May 19:38
    #13

    De där tabletterna ni pratar om, är de receptfria. Min m2b är laktosintolerant sedan några år men har aldrig tagit tabletter. Kan ju vara kanon just på bröllopsdagen. Verkar ju vara en kanonprodukt!

  • septem­ber200­9bröll­op
    Äldre 10 May 20:07
    #14

    japp de är receptfria

  • lingon­82
    Äldre 10 May 20:14
    #15
    september2009bröllop skrev 2009-05-10 20:07:05 följande:
    japp de är receptfria
    Gud vad bra. då blir det att köpa hem ett lager så man kan få uppleva en romantisk bröllopsnatt utan fisar
  • septem­ber200­9bröll­op
    Äldre 10 May 20:14
    #16

    hehe precis

  • JustMe­AndMyL­ove
    Äldre 11 May 05:25
    #17

    Ost som lagrats i mer än 3 månader är helt fri från laktos, s¨å att man kan äta alla som kan hyvlas är inte helt rätt.
    De laktosfria produkterna kan man gott lita på, akta bara å ni inte köper LÅG-laktos grejer för de har små mängder kvar.

    Enzymerna vet jag inget om, har inte vågat prova :)

Svar på tråden Laktosintolerans fråga.