• Red Scarlet

    Sluta röka??

    Är det några fler blivande brudar (eller kanske redan blivna brudar) som försöker sluta röka? Jag har bestämt mig för att bli rökfri till mitt bröllop om 9veckor och det är så svååårt!

    Kan vi inte stötta varandra och ge varandra tips på hur man lättare lyckas?

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-04-20 19:06
    TS har varit rökfri i två veckor nu! ;D

  • Svar på tråden Sluta röka??
  • Red Scarlet

    Puffar lite. Är alla på BT duktigt rökfria flickor? ;)

  • Red Scarlet

    20090725 skrev 2009-04-12 10:52:28 följande:


    Nä, alla e inte rökfria flickor... jag vill också sluta innan bröllopet och planerade barn, men just nu känns det så svårt när det fina vädret kommer!!! jag skall sluta röka när jag slutar med mina p-piller om 1½månad
    Det är jättesvårt med det här fina vädret! Usch! Varför slutar du just i samband med p-pillren? *nyfiken*

    Jag är orolig att jag ska gå upp i vikt nu till bröllopet för att jag slutar, man blir så sjukt småhungrig. Men får försöka stålsätta mig.
  • Red Scarlet

    20090725: hehe jag tror väl inte att du skulle bli på smällen bara sådär för att för att du röker om du ändå äter p-piller (som är hyfsat säkra) men jag förstår vad du menar. Och man vill ju inte gärna få någon chockartad viktökning i samband med bröllopet, inte så kul :/

    Svanboet: Ja jag har aldrig testat nikotintuggummin för jag har föredragit att sluta 'cold turkey' som det kallas. Jag slutade(eller hade ett uppehåll får man väl kalla det för eftersom jag började igen) på 1.5år och då slutade jag bara rakt av, ville bli av med nikotinet och nikotinberoendet helt, inte uppehålla det med hjälp av plåster och tuggummin. Men jag kan tänka mig att det stillar röksuget en hel del. Kanske får undersöka det.

    Tack för uppmuntran!

  • Red Scarlet

    Uh jag verkar vara lite trött och formulera mig konstigt, aja ni fattar ändå. De säger ju iaf att fertiliteten ökar avsevärt om man slutar röka, så jag hoppas också på det! Klockan tickar och vill ju gärna ha slutat i god tid innan jag blir gravid så jag inte 'tvingas' sluta med det bara för att jag blir gravid. Känns inte som en så kul motivation, vill ju sluta för min egen skull också så att jag inte börjar igen så fort graviditeten är över.

    Sedan sägs det också att man får mycket bättre hy om man slutar röka och jag har lite problemhy. Om jag går upp något kg till bröllopet men lyckas få bättre hy är ju det ändå ett plus, man får tänka så! ;D

  • Red Scarlet
    Svanboet skrev 2009-04-12 11:11:03 följande:
    Min m2b brukar ta varannan och använder svagaste sorten av tuggummin - han vägrar plåster så jag vet inte om de fungerar. Har hört att en del får utslag av plåstrena så det kan vara värt att prova någon veckan innan om man vill försäkra sig om att det ska fungera som planerat.
    Hehe det kanske inte är så kul att stå i brudklänning med plåsterutslag över hela armarna menar du? Smart tänkt ;D

    Jag vet inte vad det är men plåster känns som placebo-effekt för mig.. jag är misstänksam till allt som ska verka genom huden, typ antirynkkräm, alvedongel osv.. o_O
  • Red Scarlet
    Svanboet skrev 2009-04-12 11:18:00 följande:
    Njae - var inte skeptiskt till allt. Det finns många kemikalier som kan tränga in genom huden och nikotin är en sådan. Visst är många av anitrynk-krämerna inte säkert så effektiva som sägs i reklamen men vissa substanser som sagt... De som hävdar att de kan gå in i cellerna däremot - akta dig för dem Red Scarlet skrev 2009-04-12 11:14:29 följande:
    Hahah ja när depratar om att krämen tränger in hela vägen till cellerna eller när det räcker med att smörja in sig med en kräm för att fettet ska rinna av en och dylikt - då slutar jag lyssna ;)
  • Red Scarlet
    hujjedamejj skrev 2009-04-20 18:47:50 följande:
    Jag slutade för 5 veckor sen. Det går kanon. Ett tips som jag fick var att bli medlem gratis i rökfri.com Sen att registrera mig i betapet.se, kan fördriva många timmar =)Men sen det bästa tipset jag har till dig läs Allen Carr´s sluta röka-bok. Jag lovar dig efter sista sidan kommer du aldrig mer vilja ha cigg. DET FUNKAR verkligen!!Du får röka medans du läser boken.Annars så går du över till nikotinhjälpmedel i början. Det gjorde jag. Jag gillar Zonnic munspray, billig i längden och ger snabb och bra effekt!
    Åh vad duktig du är! Jag har varit utan nu i TVÅ veckor och känner mig typ världsbäst haha.. men då har jag inte tagit några hjälpmedel alls, det funkar inget bra för mig med sådant. Det är själva tankesättet som ska bort ur huvudet, själva nikotinet klarar jag mig nog utan nu.

    Jasså är hans bok bra?? Jag har alltid tänkt att man inte kan sluta röka med hjälp av en BOK.. men kanske ska testa det då! Tack för tipset!
  • Red Scarlet

    Ett annat tips är att verkligen berätta det för många, först ville jag inte berätta det för någon men sedan när det gått en vecka och jag började bli säker på att jag skulle klara det började jag säga det till folk. Har sagt det de två ggr jag varit ute och festat nu och alla har varit stöttande och gått undan och rökt eller iaf inte uppmuntrat mig till att röka.

    När man till och med har berättat det för sina grannar som brukar stå och vinka åt en från sin balkong blir det liksom lite skämmigt att ställa sig där ute igen och ha 'misslyckats'. Alla kommer ju att se det.. haha..så lite extra boost att faktiskt bita ihop och klara av det ;)

  • Red Scarlet
    hujjedamejj skrev 2009-04-20 20:24:44 följande:
    BRA!!! Vad duktig du är!! Men du måste läsa boken!!! Den får dig att förstå varför du röker, och varför det är så svårt att sluta.
    hah jag ska göra det! Men vilken bok hade du, den som heter "Äntligen icke-rökare! - det enkla sättet att sluta"
    eller
    "Äntligen icke-rökare för kvinnor : den revolutionerande metoden som hjälper dig att sluta röka - för gott"

    Han verkar nämligen ha gjort minst två..:7
  • Red Scarlet

    Nu har jag iaf reserverat båda två på biblioteket, så om några dagar får jag låna dem. Gratis är bra! :D

  • Red Scarlet

    hujjedamejj: Jag ska absolut berätta vad jag tycker sen! Det blir nog jättebra!

    Hehe lite roligt föresten..jag läste recensioner på Adlibris för den rosa boken, en tjej hade skrivit så här:

    "ÄNTLIGEN! =D
    Efter 23 år som rökare har jag äntligen gjort mig kvitt den lasten! Min man - icke-snusare numera - läste den blåa boken och tillsammans har vi sparat tillsammans de närmsta 40 åren ca 1,2 miljoner kr! Det var den lilla vinstlotten det! Den stora var vår hälsa! Det var så enkelt - redan från första dagen var jag icke-rökare och kommer att vara det resten av mitt liv! Håller mig till de enkla o få "reglerna" så jag inte ska hamna i klaveret igen! Jag hoppas alla i hela världen kommer läsa denna bok - nikotinist eller inte - den skapar förståelse och den gör att vi kan begrava tobaksindustrin! Tackar denna bok för mitt liv! =)
    av T Sahlén, Kiruna, 2009-02-25"

    Det låter ju hur bra som helst. Och det var lite därför jag beställde efter den blå boken också, tänkte att min kära fästman skulle kunna läsa den och försöka göra sig av med sitt snusande. Han ser helt livrädd ut när jag frågar om han funderar på att sluta, han vill gärna men tror inte att han klarar av det. Killar är ynkliga, men han kanske blir peppad av boken! ;)

  • Red Scarlet

    NU har jag lånat boken (den blå) och börjat läsa! Det står ju mycket saker här i som är sanna och som ger tankeställare!

    Något som jag tyckte var lite jobbigt var att Allen Carr inte ansåg att man skulle 'ersätta' beroendet med något, inte ens vanliga tuggummin.. hahah där gick ju jag bet. Jag både biter på naglarna och tuggar vanliga tuggummin och tycker att jag är jätteduktig nu för att jag iaf håller mig ifrån cigaretterna. Men det är spännande läsning, har bara läst några kapitel än så ska läsa vidare!!

    (19dagar fri and counting..) :D

  • Red Scarlet
    hujjedamejj skrev 2009-04-23 19:52:38 följande:
    Jag hade också lite tankar i början! "Men hallå ska jag BÖRJA röka för att jag ska kunna läsa boken?"Eller "Det är väl bra om jag kan avstå från rökningen med nikotinhjälpmedel?"Men boken fick mig att avstå från tuggumminen också! Helt otroligt! Men sant! Och jag har bara kommit halvvägs i boken!
    Vad duktig du är!

    Nu har jag läst klart boken, sträckläste den på några dagar. Det känns som att jag kan behöva klamra mig fast lite vid boken och ha den nära till hands ifall jag skulle tveka och börja tänka 'dumma' tankar, men faktiskt så fungerar bokens 'hjärntvättning' till att få mig att tänka annorlunda. Så TACK för att du tipsade mig, det gav mig den där extra skjutsen.

    Det var jätteintressant det som stod just om hur cigaretterna smakade(cigg smakar ALDRIG gott) och VARFÖR man trodde att de smakade gott (abstinensbesvär) osv. Och att man skulle observera rökare och se hur nippriga och stressade de såg ut, och att rökningen inte alls var någon belöning utan ett straff och att man ska tycka synd om dem istället för att avundas dem. Elakt mot de som är rökare men får det MIG att bli en lycklig icke-rökare så tycker jag så mycket synd om dem som jag vill ;)

    Nu rynkar jag på näsan när någon blåser rök i närheten av mig.. det luktar ju egentligen förjäkligt! :D
  • Red Scarlet
    lillalyckan skrev 2009-05-09 14:01:08 följande:
    vad duktiga ni är allihop! Jag vet inte hur många gånger jag har "slutat" röka. Men den här gången verkar det faktiskt funka på riktigt. Har varit rökfri sen 6 september! Men det var inte planerat alls. Gick från tunnelbanan på väg hem från jobbet en tiiidig söndagsmorgon och bara bestämde mig. För att göra det ännu värre rökte jag upp alla cigg jag hade på mig, skitäckligt verkligen. Det som har fått mig att låta bli är att jag gjorde en pakt med mig själv. Det finns en grej jag har velat ha sååå länge men det är alldeles för dyrt. OM jag är rökfri ett helt år så ska jag äntligen få det jag vill. Och precis som Red Scarlet säger, nu när så många vet så är det ju jättepinsamt att inte lyckas.  Men det går inte en enda dag utan att jag är röksugen och drömmer om ciggaretter, när ska detta sug gå över??? Men jag måste säga till mig själv att jag får börja röka igen om jag vill när det har gått ett år. Bestämmer jag att det är för alltid så blir det liksom för definitivt tror jag...
    Eeh...du har varit superduktig som klarat sig så länge men det där du gör nu är ju bara tortyr.. jag tycker att du borde läsa den där boken som det tipsats om i tråden, den förklarar varför. Du måste lära dig att du inte 'ger upp' något när du slutar röka, du blir FRI! På riktigt! Du kan inte gå och vänta på att suget ska försvinna, för det kommer det aldrig att göra om du slutar med viljestyrka som du gjort nu. Du måste bestämma dig för och lära dig att du verkligen verkligen INTE VILL röka och att du tycker synd om alla som röker ..vid alla tillfällen! Så fort några ska röka på en fest eller så fort någon röker på en uteservering eller efter maten måste du ha kommit till den insikten att du tycker SYND om dem och verkligen känner lycka över att du INTE är DEM.... först DÅ kommer du att sluta drömma om att röka på nätterna och sluta vara röksugen. Och att kunna röka bara ibland är inte heller något alternativ egentligen... det är bland det värsta man kan utsätta sig för...

    De första veckorna efter att jag slutat röka var jag fortfarande sugen, kände mig ledsen för att jag inte fick röka mer och hade svårt att tänka tanken på att jag ALDRIG någonsin mer 'fick' röka. Jag drömde att jag rökte och vaknade upp med ångest över att jag skulle 'förstöra' den långa perioden jag klarat mig utan att röka... men så läste jag boken som hujjedamejj tipsade om och till slut förstod jag. Fy FAAAN vad glad jag är nu, och så jävla lycklig jag är över att ha slutat!!

    Jag vet nu i mitt hjärta att jag aldrig ALDRIG mer kommer att vilja röka... min inställning har ändrats totalt.. tack vare boken och tack vare att jag tog till mig vad som stod.
  • Red Scarlet

    lilalyckan: Men annars tycker jag att det är en jättebra idé att spara de pengar man skulle gjort av med på cigaretter annars och köpa något fint till sig själv..det blir en extra boost av att man ser (förutom att man mår bättre och känner sig bättre, lugnare osv) rent ekonomiskt hur mycket man kan lägga pengar på annat istället.

    Jag kommer att spara de pengar jag skulle lagt på cigaretter (ungefär 400-500:-/mån) och när jag fått ihop tillräckligt mycket kommer jag att köpa mig en märkesväska, typ Burberry el dylikt...ååh soft sak att få lägga på sig själv! Skulle jag aldrig gjort annars!

    Lady o Lufsen: Åh vad grym du är! Måste kännas så skönt att vara FRI! :D

  • Red Scarlet

    Lady o Lufsen: Men jag har en fråga... nu har ju jag fått mitt 'Hallelujah-moment' och insett att jag vill sluta, men min fästman är emellanåt lite småirriterad över att jag hade det så lätt att sluta. Han snusar en del och vill gärna sluta men det kommer liksom aldrig något bra tillfälle. Jag försökte få honom att läsa boken som fungerade på mig men där stod det bara om rökning och inte så mycket om snusare, och han hade svårt att läsa när det inte talades direkt till honom..så han orkade inte läsa boken. Och jag vill ju inte tjata på honom utan låta honom bestämma själv när han känner att han vill sluta... men har du något råd för vad man kan göra för att stötta någon närstående och hjälpa någon att sluta? Ska jag bara vänta tills poletten trillar ner hos honom? Vad tycker du? :7

  • Red Scarlet

    Lady o Lufsen skrev 2009-05-09 14:20:21 följande:


    FRI är precis rätt ord! Innan så styrde verkligen ciggen min hela värld..."Hmmm, börjar 07.00 imorgon...har bara fyra kvar...täcker ju inte dagen...inget är öppet imorgonbitti...vad är öppet ikväll?..."Näej...USCH, vad man var beroende och FRI är precis rätt ord!
    Hua jag tänkte likadant... kvällen var förstörd om man inte hade cigg eller tillräckligt många cigg hemma, jag kunde bli supergrinig om jag inte fick röka och skyllde mitt humör på nikotinberoendet. Alla snackar om att det är så gott att röka efter maten men egentligen är det ju inte det, man har bara fått vänta så länge på ciggen så därför tror man att det smakar godare. Det är hemskt att jag kunde sitta och äta en trevlig middag men under bordet skakade jag på foten och väntade alltid på att få röka.. det spelade ingen roll hur trevligt sällskapet var under en middag eller på krogen eller närsomhelst, inget blev riktigt roligt eller fulländat förrän jag fick gå ut och röka. Fy vad tråkigt att tänka så hela tiden! Näää.. så glad att jag är FRI från alla de tankar och tvång som håller rökare fångna dygnet runt.
Svar på tråden Sluta röka??