Inlägg från: MolsonCanadian |Visa alla inlägg
  • MolsonCanadian

    Varför?

    Givetvis är den bästa lösningen att skilja kyrka och stat åt. Och innan någon säger att det är den redan, så är det inte riktigt så enkelt. När Svenska kyrkan skulle skiljas från staten, så började man inte från scratch, utan mellan två kyrkoval, vilket innebar att de sittande politikerna satt kvar och således fortsatte välja in varandra. För man ska inte sticka under stol med att Svenska kyrkan ses som en politisk arena, särskilt bland lokalpolitiker. Vidare är Svenska kyrkan det enda trossamfundet i Sverige som har sin tro reglerad i lagstiftningen. Så det här med att Svenska kyrkan är fri från staten är väl en sanning med klar modifikation.

    Jag tror att ett problem med Svenska kyrkan är att den finns i så många svenskars omedvetna medvetande. ;) Dvs, Svenska kyrkan är "allas" - fast så är det egentligen inte. Svenskar överlag är så vana att Svenska kyrkan är för alla och därför ska den så förbli. Därav kraven som man inte alls ställer på andra trossamfund. Eller har någon hört någon kräva att katolska kyrkan i Sverige ska viga homosexuella?
    Pingstkyrkan?
    Muslimska församlingen?
    Judiska församlingen?

    Nix pix. Och det tror jag beror på att man fortfarande inte ser Svenska kyrkan som ett fritt trossamfund, utan ett trossamfund för alla, som alla har "rätt" till.


    Hammerman1 skrev 2008-11-22 21:45:10 följande:
    JustMeAndMyLove skrev 2008-11-22 18:35:05 följande:
    Det är just pga sådana här saker kyrka och stat ska vara åtskilda. Låter man religionen bestämma alltför mycket över samhällets lagar hamnar man i ett läge där ingen kan arbeta en söndag, vissa inte kan gifta sig etc och kränker därmed en rad mänskliga rättigheter. Vänder man på myntet och tvingar kyrkor att exempelvis viga homosexuella kränker man å andra sidan religionsfriheten. Att separera stat och kyrka blir alltså den bästa lösningen.
  • MolsonCanadian

    Må så vara att du betalar för "rätt till bröllop och begravning" och högaktningsfullt skiter i att Svenska kyrkan är ett trossamfund i första hand.

    "Alla kyrkor" är inte "allas kyrkor". Du väljer själv om du vill betala till Svenska kyrkan, precis som du väljer själv om du vill betala till Pingströrelsen, Judiska församlingen eller något annat samfund. Du verkar konsekvent missa att Svenska kyrkan i första hand är ett trossamfund. Som ett sådant är det religionsfrihet som smäller högst. Inte att du har lust att gifta dig i kyrkan för att det är fint.

    Politiker ska inte bestämma vad trossamfund ska tro. Trossamfund bestämmer internt vad de ska tro. Om ett trossamfund bestämmer att de inte tror på att det är riktigt att homosexuella ingår äktenskap, så får präster som inte håller med om det, finna sig ett annat trossamfund som bättre stämmer överens med deras tro.


    JustMeAndMyLove skrev 2008-11-25 20:06:14 följande:
    Måste bara tänka lite högt: Den kristna kyrkan är ju avsevärt mycket större än de andra just här i Sverige och pga det borde (rent procentuellt) det vara fler i svenska kyrkan som är homo, eller har någon i familjen som är det etc.Plus att hur är det med alla pengar man betalar till Svebska kyrkan, även "vi" betalar dit för att få vår rätt till bröllop och begravning.Alla kyrkor är allas kyrkor, våra skattepnegar går ju delvis dit väl? Om vi bara ser till att homosexuella får ingå "Äktenskap" istället för ett andra hands "låtsas-skap" (som många kallar det) och vi låter den kyrkliga delen bli en tradition snarare än ett lagligt sätt att viga sig så är det väl löst?Präster som vill får ge sin velsignelse, präster som inte vill måste få ha sin tro i en kyrka som är tolkbar (precis som alla andra religioner)Och sen är det inte så att jag personligen bryr mig om det kyrkliga då jag inte är kristen, men det gör ont att se mina kristna, homosexuella vänner bli nekad att dela i en av världens största religioner. Tycker alltså fortfarande att frågan är förlegad. Politiker döljer sig i dagens debatter. Så länge vi skriker på vrran slipper de göra något åt saken.*väldigt trött, sjuk och irriterad*
  • MolsonCanadian
    lillabruden skrev 2008-11-26 01:06:36 följande:
    MolsonCanadian; Katolska riktlinjer styrs ju inte inom Sverige, det styrs från Vatikanen och dem har diskuterat homosexualitet och partnerskap vs äktenskap osv. Men dem är kvar i sitt fundamentalistiska tänkande.
    Det är fullständigt irrelevant. Svenska kyrkans tro ska bestämmas av Svenska kyrkan. Svenska kyrkan är fortfarande ett trossamfund - inte Folkets hus.
  • MolsonCanadian

    Du måste skilja mellan borgerligt äktenskap och kyrkligt. Politikerna har att göra med vilka som får ingå i ett borgerligt äktenskap. De har inte att göra med vilka som går ingå ett kyrkligt äktenskap. Vill du skilja kyrka och stat åt, så får du se till att göra det själv också.


    JustMeAndMyLove skrev 2008-11-26 14:49:27 följande:
    Nej självklart kan inte präster få hur frihet som helst men just i den här frågan som är aktuell nu.Lag och religion hör bara inte ihop. och det är konstigt att politikerna ens behöver fundera över den här frågan... allas lika värde borde vara grunden för vårt samhälle.Och det om viktigare saker. klart det finns viktigare saker, det gör det alltid.. Just därför borde den här frågan om homo-äktenskap lösas mycket fortare...
  • MolsonCanadian

    Jo, du skiter i att Svenska kyrkan är ett trossamfund när du argumenterar att människor har rätt till ditten och datten i Svenska kyrkan. Det har de inte. Håller man inte med om den tro som ett trossamfund har, kan man inte kräva att trossamfundet ska ändra sig med hänvisning till någon sorts "rätt". Någon sådan rätt finns inte. Jag kan ju inte knata till muslimska församlingen och kräva att de viger mig enligt kristna principer. Inte heller kan jag gå till en baptistkyrka och kräva att de döper mina spädbarn. Tro och rätt hör inte ihop i det avseendet. Om du tycker om att spela fotboll har du för den sakens skull inte rätt att kräva att HV71 ska spela fotboll istället för hockey för att du vill vara med.

    Du får också skilja mellan att stå utanför kyrkan och att inte ingå äktenskap i kyrkan. Det är två skilda saker.


    JustMeAndMyLove skrev 2008-11-26 15:33:30 följande:
    Läst mina tidigare inlägg så förstår du att jag inte alls skiter i Svenska kyrkan och att de i första hand är ett trossamfund. Jag har skrivit att lag och religion måste hållas isär OCH att religion måste få ta plats i kyrkan. Alltså ska ingen tvingas viga homosexuella mot sin vilja.Däremot finns det en stor grupp homosexuella som är krista, som är judar som borde få ha rätt att gifta sig i sin kyrka.Bibeln och kristendommen är som alla andra religioner en tolkningsbar bok och religion. En homosexuell man elle rkvinna som sätter sin fulla tro i Jesus och Gud ska inte behöva stå utanför kyrkan.Självklart behöver jag inte betala. Jag har gått ur kyrkan pga att jag och även min familj till stor del förlorat tron. Personligen tycker jag det är hycklande att hålla ett bröllop i en kyrka för att det är fint. Men nu är vår tradition sån och jag tänker inte döma de som gör det.Det jag menar med att alla kyrkor är allas kyrkor är att om du har en kristen tro så bör du ha rätt till att delta i Svenska kyrkan. Är du jude så måste du har rätt att delta i deras.En homosexuell kristen ska inte behövsa stå utanför pga av dennes tolkning av bibeln.SAMTIDIGT ska inga präster behöva gå emot sin tolkning.Det finns idag många präster som gladeligen tar emot homosexuella par. De har gjort sitt val och deras val gör att om lagen säger att även vi homosexuella får ingå äktenskap så kan kristna homosexuella få hålla sitt bröllop inför Gud i Guds hus.
  • MolsonCanadian

    Återigen, du måste skilja mellan att stå utanför kyrkan och att inte ingå äktenskap i kyrkan. Det är två skilda saker.


    JustMeAndMyLove skrev 2008-11-26 15:35:47 följande:
    Att en präst skulle vägra ta emot en svart man i Guds hus bör och är (hoppas jag verkligen) olagligt.Men vi kan inte tvinga dem acceptera homosexuella då dessa i bibeln kan tolkas som ovälkommna.Det står då inget om hudfärg i bibeln vad jag sett.
  • MolsonCanadian

    Nej, ingen har "rätt" att vara med i Svenska kyrkan. Det går givetvis att ifrågasätta om homosexuellas tro och religionsuppfattning är densamma. Det är vad du hävdar. Jag kan nog komma på ganska många som anser motsatsen.

    Jag har ingen "rätt" att vara med i baptistkyrkan. De är kristna, men har en annan trosuppfattning än jag vad gäller t ex dopet. Det gör att jag inte kommer att kunna vara någon fullvärdig medlem i baptistkyrkan, även om jag är välkommen att delta i gudstjänster och liknande. Det är inte "orättvist". Man får välja trossamfund efter tro. Det är precis samma princip med homosexuella. Att de inte får gifta sig betyder inte att de inte är välkomna.


    JustMeAndMyLove skrev 2008-11-26 15:45:28 följande:
    Kristna homosexuella har rätt att vara med i Svenska kyrkan eftersom deras tro och religionsuppfattning är den samma som den Svenska kyrkans.Du läser inte det jag skriver eller så väljer du att missuppfatta texten.Jag har då aldrig påstått att Svenska kyrkan ska ändra på sig. Tvärtom, jag skrev att Svenska kyrkan inte ska behöva bli tillsagd att viga homosexuella. Som sagt läs det jag skrev tidigare.
  • MolsonCanadian

    Jag ifrågasätter inte att det finns. Vad jag säger är att det går att ifrågasätta om de delar kyrkans tro, vilket bevisligen görs.

    Det låter väl utmärkt att starta ett eget trossamfund. Det är liksom grunden till att det finns så många trossamfund - att man inte håller med om den rådande trosuppfattningen.

    Det är fortfarande äktenskap vi talar om. Att homosexuella inte får ingå äktenskap i kyrkan betyder inte att de inte är välkomna till kyrkan. Deras tro bygger väl inte på "rätten" att ingå äktenskap?

    Tycker du förresten att jag få baptistkyrkan att ändra sig så att jag kan få vara medlem där?


    JustMeAndMyLove skrev 2008-11-26 16:04:43 följande:
    Homosexuella kan dela den Svenska kyrkan tro och måna gör det. Det finns homosexuella präster i Sverige idag.Ja, jag vet inte vad du vill egentligen. Jag har goda vänner som är med i Svenska kyrkan och delar den tro de står för. Tycker du att de ska starta en egen kyrka för att en del individer i kyrkan anser att homosexuella inte passar in?
  • MolsonCanadian

    Svenska kyrkan säger inte att homosexuella får vigas i kyrkan. Jag tror att det är ganska många präster som inte vill viga homosexuella. Däremot är det ganska många politiker i Svenska kyrkan som vill annat. Det är också något man bör skilja mellan.


    JustMeAndMyLove skrev 2008-11-26 16:07:42 följande:
    Ja jag håller med.Frågan var ju egentligen att vissa präster inte vill viga homsoexuella.Ja tycker de ska ha en rätt att avstå även om Svesnka kyrkan säger att homosexuella får viga sig i kyrkan...Individen måste få vara viktig i ett stort samfund....
  • MolsonCanadian

    Nej, och jag får inte bli fullvärdig medlem i baptistkyrkan, även om det säkert finns människor i baptistkyrkan som tycker att jag borde få bli det.

    Att inte få ingå äktenskap är inte detsamma som att inte vara välkommen i kyrkan. Vissa


    JustMeAndMyLove skrev 2008-11-26 16:43:21 följande:
    Nej asså de får ju inte äns om de vill.Men svenska kyrkan gör ingen annan skillnad på homosexuella kristna och hetrosexuella kristna.
Svar på tråden Varför?