• Bumlis

    Varför skiljer sig så många så fort?!

    Jag tror att det kan ha att göra med den tid vi lever i. Allt går lätt och fort att fixa. Att tvingas stå i en ICA-kö känns som ett brott mot ens mänskliga rättigheter. Allt ska gå fort och kännas bra, för vi förtjänar ju det. Men ett äktenskap och allt det innebär kräver jobb från bådas sida och kanske det känns extra jobbigt att veta att man är "fast för livet" när de hårda stunderna kommer. Det man inte får glömma är att det KAN bli bättre, bara man stannar kvar och tar sig igenom, istället för att ge upp och vilja bli fri igen.

  • Bumlis

    Förr och förr... det beror ju på hur man definerar "förr". Jag vet inte om jag har helt fel, men tror att för bara 60 år sen höll äktenskapen längre. Vet inte om man levde så mycket kortare då?

    anne på grönkulla skrev 2008-11-19 12:54:50 följande:


    Ett skäl till att man tror att äktenskap höll längre/bättre förr var att folk faktiskt levde kortare. Jag har sett nånstans att äktenskapen var lika långa då som nu, men oftare avslutades med att den ena parten dog - medan idag slutar det med skilsmässa istället. Man kan också tänka sig att folk höll ihop i dåliga relationer för att de inte hade nåt alternativ - och då föredrar jag skilsmässa...Jag tror inte man ska överdriva vare sig betydelsen av skilmässa eller risken för det - men ett förhållande kräver tid och uppmärksamhet för att fungera.
  • Bumlis

    Exakt!


    Sundance skrev 2008-11-19 13:42:54 följande:
    Håller med dig Bumlis! Och alla er andra... Allt går alldeles för lätt. Dels att skilja sig, men också kanske att gifta sig. Att inte ta varandra för givet tror jag är otroligt viktigt. Man måste kämpa varje dag för att förtjäna den andres kärlek. Kärlek är färskvara. Typ... Den måste uppdateras varje dag. Kanske snarare ska kalla det mjukvara då. Haha!Jonas Gardell sa en riktigt bra grej en gång. Han sa att man måste välja varandra varje dag. Man måste välja varandra på nytt, och på nytt, och på nytt. Kämpa. Och att ta varandras parti även om ens partner kanske inte alltid har helt rätt. Hos mig och min fästman är nog vardagen den största boven. När man inte har tid och ork att ge den andre av sig själv. När ens energi och livskraft knappt räcker till för att hålla sin egen näsa över vattenytan. Jag siktar alltid på att göra något speciellt för min sambo varje vecka. Det kan handla om att köpa hem hans favoritchoklad med ett litet kort, eller en liten fånig pryl från jobbet, till att sticka iväg på en lyxig spa weekend. Ibland får man släpa honom med sig för att han inte själv inser att vi behöver det men han tackar mig alltid efteråt. Gör ditt val varje dag och välj aktivt att du ska dela ditt liv med den du lever med även denna dag.
  • Bumlis

    Ja, verkligen. Man kan inte direkt tvinga sig till ett lyckligt äktenskap om den andra parten inte vill.

    Hoppas du mår ok!


    Hemlig2009 skrev 2008-11-25 23:36:42 följande:
    Gifte mig efter 7 års förhållande och skiljde mig efter 1 års äktenskap. Han träffade en ny, var otrogen och valde sedan henne. Kämpa i all ära, men det måste man vara två om.
  • Bumlis

    Ja, det är ju alltid lättare att spåna i varför folk i allmänhet skiljer sig så fort ibland. (Typ som i generell samhällsutveckling). Men att gå i och gräva i orsaker i specifika förhållanden är inte befogat. Man kan som utomstågende aldrig veta vad skälen är där (ofta vet inte paret det själva till 100%), och det är inte ens business heller.


    Hemlig2009 skrev 2008-11-26 08:43:24 följande:
    Och jag tror att man gör bäst i att hålla sina tankar för sig själv när det gäller andras separationer.
  • Bumlis

    Så sant som det är sagt.


    SweetSun skrev 2008-11-26 09:57:42 följande:
    jag tror att många skiljsmässor idag beror på att folk inte orkar kämpa. Man tror att livet ska vara så himla lätt.Förr så försökte man att laga sina förhållanden till det yttersta, ibland skulle nog folk ha gått isär men i överlag var man beredd på att kämpa mer.Sen tycker jag att den bristande respekten för varandra bara ökar och ökar.När folk gör slut pga skitiga strumpor i hallen, eller blir så osams över ett fritidsintresse, ja men då har det gått för långt. Vi är alla olika och om alla bara kunde respektera den andre och gå halva vägen var, så skulle det mesta lösa sig.sen har ju otrohet bara ökat och jag vette sjutton vad det beror på , men nånstans tror vi att gräset är grönare på den andra sidan mer nu är förr. Vi har slutat att värdera folks inre egenskaper utan jagar nån steotyp vi tror ska dyka upp.Vi värderar inte varandra, det som den andre faktiskt är och innebär.
Svar på tråden Varför skiljer sig så många så fort?!