Inlägg från: anne på grönkulla |Visa alla inlägg
  • anne på grönkulla

    Det är en rätt allmänt spridd tro, men vad jag vet har den ingen grund i Sverige idag.

    Äktenskapsbalken Kapitel 4, paragraf 3 säger såhär om vilka som har rätt att viga:

    3 § Behörig att vara vigselförrättare är
    1. präst i Svenska kyrkan,
    2. sådan präst eller annan befattningshavare i ett annat trossamfund som har förordnande enligt bestämmelserna i lagen (1993:305) om rätt att förrätta vigsel inom andra trossamfund än Svenska kyrkan,
    3. lagfaren domare i tingsrätt, eller
    4. den som länsstyrelsen har förordnat.

    De flesta som förordnas av länsstyrelserna under punkt 4 är vad jag vet förtroendevalda eller representerar på något sätt det allmänna (media rapporterar ju ofta om enskilda som inte fått vigselrätt i enskilda fall), t ex genom att vara höga jurister eller tjänstemän. Sjökaptener nämns ingenstans (sen kan ju just er vän som genom en lycklig slump vara förordnad av länsstyrelsen eller få ja på en ansökan om förordnande, men det är alltså ingen autimatik i det för att h*n är sjökapten).

  • anne på grönkulla

    När vi gifte oss var det några ur makens familj som inte tyckte det va ett "riktigt bröllop" - de sa det inte riktigt rent ut, men det märktes.

    Även här på BT t ex är det ibland folk som vill gifta sig borgerligt först och sen "på riktigt i kyrkan" senare...

  • anne på grönkulla

    Hmm, det där lät mysko - präster har bara vigselrätt enligt kyrkans ordning. En vigsel som leds av en präst blir alltid kyrklig - även om den inte är i en kyrka, t ex. Hur menar du att ni ska göra?


    ozita skrev 2008-11-09 19:19:50 följande:
    Tack Nancy Drew för tipset om denna tråden!Vi ska gifta oss bogerligt i september 2009, och har väl inte kommit jättelångt med planerandet än. Förmodligen ska en kompis mamma som är präst viga oss, men göra det till en borgelig ceremoni. Hon tyckte det var helt ok och vi är inte troende, men ville ändå gärna ha nån som känner oss lite som viger oss. Känns mer personligt än nån politiker som vi kanske bara träffat en gång... Tror ni det kommer bli konstigt?
  • anne på grönkulla

    KOnstig präst som bryter mot ordningen - präster borde ju veta vilket ämbete de utövar och under vilka betingelser. Kan man tycka.

    Var det inte ett fall i somras där en kyrka i Stockholm fick kritik för att det hade förrättats en borgerlig vigsel - och paret några dagar innan hade bett att få vara där med egen förrättare, utan att säga att den var borgerlig? Har för mig att kyrkans personal då konstaterade att hade de vetat så hade de inte tillåtit det - men tydligen så hade de ju inte heller frågat.

    Det känns som att kyrkan borde ha bättre koll. Jag kan förstå att man anser att präst är man i kraft av en egen tro och kallelse, men i fallet med vigslar så utövar man ju också en delegerad myndighetsutövning. Förutom att man borde vilja hålla sig till sitt samfunds ordning...

    OT - jag vet!

  • anne på grönkulla

    Nä precis - det var det jag menade (men inte riktigt klarade att formulera...). Till det kommer som sagt dessutom aspekten med myndighetsutövningen, som delegeras till kyrkan av staten - inom ramen för den ordning som kyrkan fastställer. Ingen av förordnad som vigselförrättare bara i kraft av sig själv heller (inte heller borgerlig, det finns ju kriterier för dem med).

  • anne på grönkulla

    Men det är ju du som ska heta det? Har han vetorätt då?

    Du ska vara bekväm med namnet i första hand... kan jag tycka. Jag inser det opraktiska i ert fall, men kan som princip tycka att den som tycker det är mest viktigt med samma namn får byta. Kan man inte enas om nåt alls får man ju behålla varsitt... - det blir ju följden om man inte anmäler nån ändring.


    emmli76 skrev 2008-12-02 11:33:52 följande:
    Sambon var tyvärr helt emot dubbelnamn...
  • anne på grönkulla

    Näe jag fattar. Men det borde ju vara viktigt för honom att du är nöjd också, menar jag. Och en vettig lösning kan ju aldrig vara att den ena blir helt överkörd, oavsett om det handlar om namn eller nåt annat.


    emmli76 skrev 2008-12-02 13:04:39 följande:
    Givetvis har han inte vetorätt men jag vill gärna att båda är nöjda. Är det väldigt viktigt för honom så får ajg fundera på om det också är väldigt viktigt för mig. Är det lika viktigt så får han stå ut med olika namn eller dubbelnamn för min del. Jag skulle gärna heta samma sak som honom men jag vill ogärna byta namn. Han kan ju inte byta till mitt namn då hans äldsta dotter (hon är bara 11 år) heter hans namn och skulle då vara ensam om det. Vår gemensamma dotter skulle också behöva byta efternamn om vi skulle ta mitt.Problemet är också att båda hans föräldrar har dött inom loppet av två år och jag tror att det är viktigt för honom att bygga upp något nytt, eget och gemensamt. Då blev namnet viktigt.anne på grönkulla skrev 2008-12-02 12:45:36 följande:
Svar på tråden Den Borgerliga Tråden