• Avath
    Äldre 1 Sep 17:33
    26467 visningar
    49 svar
    49
    26467

    IBS

    Några här som lider av IBS? Vet att det är många där ute i Sverige som gör det.

    Hur håller ni magen i trim och måendet bra?

    Jag har försökt titta över vad jag äter för orkar inte med mina symptom längre! Min mage sväller upp sig otroligt mycket när jag ätit, och vill inte ha svullen mage som spänner mot klänningen (som är en smula liten men vad gör man inte för den perfekt klänningen). Det enda som jag hittat som jag kan äta utan att må illa/bli svullen av är kokade grönsaker och fullkorns couscous.

    Tips någon?

  • Svar på tråden IBS
  • 200803­01
    Äldre 2 Sep 08:18
    #11

    Jag måste få fråga en sak, om man lider av IBS måste magen svullna då? Eller kan man lida av det utan att den svullnar?

  • patis
    Äldre 2 Sep 10:02
    #12

    för mig hjälper det med motion faktiskt. jag lider av ibs sedan jag var typ 18 (nu är 30). pro-viva sägs hjälper. shots och sådant funkar inte alls, på mig iaf.
    just nu kör jag med imogaze.
    måste kolla det där med priobiotika, alltid glömmer plus att har prövat massa olika och ingenting hjälpte så det är därför jag är lite misstänskam

  • Äldre 2 Sep 16:15
    #13

    Hej!
    4 dl proviva fruktdryck/dag eller 1 st proviva shots/dag sägs ge mindre svullen mage o mindre gaser. (Det har att göra med just de bakterier som finns i just proviva) Man måste äta nåt av detta varje dag i minst 2 veckor, sen ser man om man är hjälpt av det.

    Motion som ex promenader är bra för att minska gasbildningen + bra för tarmarna.

  • lillab­ruden
    Äldre 2 Sep 16:20
    #14

    om jag har IBS vet jag inte, men symptomen är lika iallafall...
    mina bästa tips mot svullen mage är:

    -inget vitt bröd
    -inget kolsyrat
    -knäckebröd (gärna utan vetemjöl, finns något som heter Hällebröd, på Coop Forum och ICA.)
    -acidofilus/bifilus fil el. yogurt

    hoppas du hittar något som passar dig!

  • Tx2
    Äldre 2 Sep 16:23
    #15

    Haha, nu förföljer jag dig ser jag

    Nä, det är det som är det luriga med IBS att symptomen är olika för alla och därför väldigt svår att diagnosticera. Vissa får svullna magar andra springer på toa stupp i kvarten medans andra knappt går på toa. Det man vet är att det är vanligast hos kvinnor och att många har det utan att känna till det.


    20080301 skrev 2008-09-02 08:18:42 följande:
    Jag måste få fråga en sak, om man lider av IBS måste magen svullna då? Eller kan man lida av det utan att den svullnar?
  • myslo
    Äldre 2 Sep 16:46
    #16

    Jag vet heller inte riktigt om jag har IBS men men det är nog ganska troligt... För mig funkar a-fil väldigt bra (acidofilus-bakterier alltså) utan den blir jag stenhård... Dessutom blir det värre av kolsyra, tuggummi mm...

  • Avath
    Äldre 2 Sep 17:04
    #17

    Jag har provat allt möjligt. Jag har märkt att jag blir mindre illamående när jag dricket t ex ett glas pepsi eller något annat kolsyrat. Däremot kan jag inte dricka mjölk utan att det känns tungt i magen. Vatten brukar jag få små kramp av

  • lillta­ss
    Äldre 2 Sep 23:03
    #18

    Hej!

    Jag fick diagnosen IBS för ca 8 år sedan och då var jag verkligen dålig hela tiden. Hade kramper och var dålig i magen flera gånger i veckan. Jag har varit hos en massa läkare och fått många olika råd men efter ha testat allt så har jag äntligen hittat vad som passar mig och mina magproblem. Nu har jag inte haft problem med magen sedan oktober 2006! Och det är verkligen underbart om man jämför med kramper och dålig mage flera gånger i veckan.

    Men det jag har kommit fram till är att jag inte kan äta mjölkprodukter, vitt mjöl, fett, färdigmat och snacks. Jag har uteslutit allt sånt och äter aldrig halvfabrikat. Jag bakar mitt eget bröd så att det inte finns något vetemjöl eller jäst i brödet. Det som funkar bäst är att äta "ren" mat, för mig iallafall.

    Jag har ätit medicin förut men nu äter jag enbart probiotika från hälsoapoteket och det räcker i kombination med bra mat.

    För mig känns det helt otroligt underbart att det finns sätt att kontrollera IBS och att jag kan leva normalt nu till skillnad från förut.

  • Avath
    Äldre 2 Sep 23:22
    #19

    Gud jag hoppas jag kan klura ut min IBS som du har gjort. Har du några bra recept som du kan dela med dig av? =0)


    lilltass skrev 2008-09-02 23:03:11 följande:
    Hej!Jag fick diagnosen IBS för ca 8 år sedan och då var jag verkligen dålig hela tiden. Hade kramper och var dålig i magen flera gånger i veckan. Jag har varit hos en massa läkare och fått många olika råd men efter ha testat allt så har jag äntligen hittat vad som passar mig och mina magproblem. Nu har jag inte haft problem med magen sedan oktober 2006! Och det är verkligen underbart om man jämför med kramper och dålig mage flera gånger i veckan. Men det jag har kommit fram till är att jag inte kan äta mjölkprodukter, vitt mjöl, fett, färdigmat och snacks. Jag har uteslutit allt sånt och äter aldrig halvfabrikat. Jag bakar mitt eget bröd så att det inte finns något vetemjöl eller jäst i brödet. Det som funkar bäst är att äta "ren" mat, för mig iallafall. Jag har ätit medicin förut men nu äter jag enbart probiotika från hälsoapoteket och det räcker i kombination med bra mat. För mig känns det helt otroligt underbart att det finns sätt att kontrollera IBS och att jag kan leva normalt nu till skillnad från förut.
  • lillta­ss
    Äldre 3 Sep 14:39
    #20

    Jag brukar bara byta ut grejer som står i recept som jag vet inte är bra för mig. Jag använder inte margarin i maten och jag byter ut mjölk mot sojamjölk och mjöl mot sojamjöl. Det funkar jättebra när jag till exempel bakar bröd. Det blir ju inte lika fluffigt men man vänjer sig. Yogurt funkar mycket bättre för min mage ärn crame fraiche och gräddfil så om jag gör såser så gör jag dom på yogurt istället. Det smakar typ likadant.

Svar på tråden IBS