• Lillsnufflan

    Hålla tal?

    I Sverige är det inte tradition att verken brud eller brudgum håller tal. Istället är det värdparet som för brudparets talan. I t.ex. Norge och Danmark däremot är det vanligt att brudgummen håller ett tal till bruden.

    Enligt tradition är det brudens far som håller det första talet och hälsar gästerna välkomna och tacka för visat intresse(eftersom brudens föräldrar förr oftast stod som värdpar). Om man har ett mindre formellt bröllop och själva står som värdar kan man ju hälsa välkommen, men man bör kanske komma överens om detta med brudens far först så att han är på det klara med hur brudparet vill ha det.

    Tacktal hålls ju i allmänhet av den som har värdinnan till bordet, dvs. traditionellt brudgummens far, å andra sidan är det ju idag inte ovanligt att brudgummens föräldrar står som värdar tillsammans med brudens. Isåfall kan ju kanske toastmastern tacka? Visst kan ju brudgummen också göra det, men det förutsätter ju nästan att någon annan än brudparet arrangerat och betalat. Det blir ju lite konstigt om brudparet ska tacka för middagen de själv betalat och planerat.

  • Lillsnufflan

    Summan av kardemmuman i mitt långa svar ovan var för övrigt att trevligt nog är det helt valfritt att hålla tal som brudpar. För det finns ju aldrig något förbud mot att tala. Personligen tycker jag att det är mycket stämningsfullt med tårdrypande tal till sin nyblivne maka/make, men tack och lov för alla med scenskräck är det i Sverige ingen som förväntar sig det.

  • Lillsnufflan

    Jag har också till vardags en sån roll att jag står i en talarstol och orerar stup i kvarten, och jag tänker definitvt hålla tal på mitt bröllop. Jag tror min familj och mina vänner, som trots allt känner mig rätt väl, skulle bli MYCKET förvånade om jag inte tog chansen att säga något när jag ändå har allas uppmärksamhet Min stackars make däremot lär nog förbli tyst.

    Herr Nilsson skrev 2008-07-23 19:58:56 följande:


    Den svenska traditionen är att brudgummen INTE håller tal. Jag håller många offentliga anföranden i mitt jobb men jag tänker av princip inte hålla något tal vid bröllopet. Det är mot min övertygelse.
  • Lillsnufflan

    MyochErlend skrev 2008-08-08 21:17:18 följande:


    min blivande man är från norge och ska hålla tal.. tycker det är mysigt och spännande..Kanske jag också skal hålla ett :)Det är de mest intressanta talen på en bröllopsfest tycker jag..har vart på 5 bröllop i norge och där har både bruden och brudgummen hållt tal :)
    Jo, i Norge (och Danmark), till skillnad mot i Sverige, är det tradition att brudgummen håller tal till bruden. Och i våra mer moderna, jämställda tider så vill förståss inte bruden vara sämre.

    Jag är uppvuxen i Norge och tycker det är en trevlig tradition.
Svar på tråden Hålla tal?