• Nymåne

    Balkan/finskt/svenskt bröllop

    Tjenix!
    Är en finska som ska gifta mig med en kroat. Vi kommer ha släkt med och så klart vänner från Sverige. Då är frågan, hur får man till vigsel och fest som känns "oss"? Man vill ju att gästerna ska trivas också=) Det får ju inte kännas som ett hopplock, utan gärna en svensk vigsel/fest med MYCKET inslag från våra kulturer. Nu skiljer den finska kuturen inte sig så mycket från den svenska, men jag har NOLL koll på seder när det gäller vigsel... Hjälp! Tips är varmt välkomna!

  • Svar på tråden Balkan/finskt/svenskt bröllop
  • Nymåne

    Tips på band som pelar balkan o svensk musik är varmt välkomna!

  • Gafsan

    Sima heter mjöd på svenska och man dricker det runt första maj... tillsammans med struvor som någon kallade för fågelbon tidigare i tråden. :)

  • Nymåne

    Sima o mjöd är väl inte samma sak??? Är inte kotikalja o mjöd typ samma sak?

  • Nymåne

    Blandade visst ihop påsk med 1:a maj...

  • Gafsan

    Nej, mjöd är det man dricker vid första maj, och kalja är kalja som man dricker när som helst. Åtminstone för mig... vi gjorde alltid mjöd förr hemma, tyvärr har det inte blivit av sedan jag flyttade hit till Sverige. I år kanske...

  • Nymåne

    sima är det man har russin i (för att se om det har jäst färdigt) o kotikalja vet jag inte hur man gör. När man dricker det vet jag inte heller..=)

  • catja820

    Vi har russin i kotikalja och det dricker man lite när som i vår släkt... tror att kotikalja kan liknas med hembränt vin?!?!? Ej säker dock.

  • Nymåne

    hmmm...Min mamma gör nog kotikalja, vid närmare eftertanke, men är osäker på om hon har russin i?! Det kanske är samma sak vi pratar om, bara att man kallar det olika? Kotikalja i vår familj ser ut som svagdricka i färgen, sima är lite mer syrligt. Svårt att beskriva...

  • Gafsan

    I mjöd/sima har man russin för att se när det är färdigt. Att man skulle ha russin i kalja har jag aldrig varit med om. Mjöd och kalja är definitivt olika drycker, mjöd är ju gott. Mycket sötare än kalja.

  • Linda och Hannes

    oj vilken förvirring det blev över Mjöd/Kotikalja/Sima etc etc etc. Rätta mig om jag har fel...

    *KOLTKALJA (direkt översatt typ hemmagjord öl) skulle jag nog våga påstå är mer likt Sveriges SVAGDRICKA. KOTIKALJA, är en dryck som serveras som måltidsdryck när som helst på året. Jag har druckit det när vi tex ätit "Dagens Lunch" när vi varit i Finland.

    *SIMA är lik svagdrickan, innehåller som tidigare sagt russin samt citron, farinsocker, jäst och vatten.

    MJÖD skulle man kunna dra direkt parrallell till färsk-öl. Grumligare än vanligt öl pågrund av kortare jäsning och att mycket av jästen finns kvar i ölet.
    MJÖD var tex. populärt bland vikingarna.

    SIMA dricker man runt påsk och valborg.
    KOTIKALJA (hemmagjord öl) är likt SIMA men inte lika söt, dock har de samma färg på drycken, som mörk öl ungefär.

    Sen finns det nån hembränd motsvarighet som Sveriges MESK, kommer inte ihåg vad de kallar det just nu...
    Det ser ut lite som färköl men mycket grumligare och smakar typ jäst och alkohol... Inte gott, men full blir man!
    Typ som snabbjäst öl men med mer alkoholprocent.

Svar på tråden Balkan/finskt/svenskt bröllop