oj vilken förvirring det blev över Mjöd/Kotikalja/Sima etc etc etc. Rätta mig om jag har fel...
*KOLTKALJA (direkt översatt typ hemmagjord öl) skulle jag nog våga påstå är mer likt Sveriges SVAGDRICKA. KOTIKALJA, är en dryck som serveras som måltidsdryck när som helst på året. Jag har druckit det när vi tex ätit "Dagens Lunch" när vi varit i Finland.
*SIMA är lik svagdrickan, innehåller som tidigare sagt russin samt citron, farinsocker, jäst och vatten.
MJÖD skulle man kunna dra direkt parrallell till färsk-öl. Grumligare än vanligt öl pågrund av kortare jäsning och att mycket av jästen finns kvar i ölet.
MJÖD var tex. populärt bland vikingarna.
SIMA dricker man runt påsk och valborg.
KOTIKALJA (hemmagjord öl) är likt SIMA men inte lika söt, dock har de samma färg på drycken, som mörk öl ungefär.
Sen finns det nån hembränd motsvarighet som Sveriges MESK, kommer inte ihåg vad de kallar det just nu...
Det ser ut lite som färköl men mycket grumligare och smakar typ jäst och alkohol... Inte gott, men full blir man!
Typ som snabbjäst öl men med mer alkoholprocent.