• Lady o Lufsen

    OT!! Hemtjänstpersonal...

    Arbetar någon här inom hemtjänsten...?

  • Svar på tråden OT!! Hemtjänstpersonal...
  • Lady o Lufsen

    ...och ur ett lite bredare och mera tillspetsat perspektiv så är det ju i grunden ett proffesionellt problem...
    Vad är det som får mig att tycka, ta mig friheten, att upplåta en annan människas hem för personlig tillfredsställelse eller vinning?
    Istället för att gå ut på en klients balkong så kanske jag faktiskt vill kolla två minuter på tv:ns nyheter eller använda micro´n i en minut eller varför inte läsa tidningen i tre minuter...? Bara jag inte stör...!

    Paralleller kan ju dras hit o dit och exemplet ovan var ju lite väl tillspetsat men...

  • brud 070901

    Lady o Lufsen: visst, vissa av dinna exempel är ju absolut inte ok det håller jag med om, men jag tycker att rökpausen är en bagatell och att du ger den lite för stora propotioner... det går ju att vrida på det hur som och dra vilka paraleller som helst, men nu var det "endast" en rökpaus, inget micro användande eller dylikt!
    inget illa ment nu, men du skriver ju om det på ett öppet forum och bad om åsikter så då får du mina också!

    håller dock med om att personen ifråga dock verkar ha tagit sig förstora friheter rent generellt i och med att han dushade osv.

  • Lady o Lufsen

    brud 070901 :

    Självklart har du rätt till dina åsikter- har aldrig sagt annat
    För mig handlar det fortfarande om att känna sig alldeles för hemtam och ett respektlöst beteende!
    Som personal och även privatperson måste man veta hur man respektfullt beter sig i en annan människas hem, ännu mer respektfullt när man befinner sig i ett hem där ägaren faktiskt inte kan välja själv om den vill att jag ska röka där eller inte!

    Om jag kom hem till dig så skulle det aldrig falla mig in att gå ut på din balkong och röka utan att få ditt medgivande- det vill säga- jag frågar dig om det är okey!
    Men- alla är vi ju olika...

  • brud 070901

    Lady o Lufsen: en liten fråga bara, kände din far av röken?? Menar stod han och rökte med öppen dörr??

    det gör en väldig skillnad hos mig i alla fall, då jag själv inte är rökare så får folk gärna röka så länge inte de "förgiftar" mig samtidigt..

  • Lady o Lufsen

    "Han"?
    Det var två personal...huruvida någon utav dom var av manligt kön vet jag inte...

    Huruvida han kände av röken eller inte förtäljer icke historien...kanske var det rökdoften som väckte honom, då han sover vägg i vägg med balkongen...kanske var det den knirrande balkongdörren som väckte honom...?

    För mig är det irrelevant.

  • brud 070901

    Lady o Lufsen: jaha... uppfattade det som en person!? han eller hon??... jag bara skrev det ena antog inget särskilt.

    och frågan är inte irrelevant för mig då det om det inte på nått sätt störde honom dvs, han kände av röken, inte är en så stor grej!

    så jag förstår om du blev upprörd över det ena men jag tycker du överdriver i det andra inträffade.

  • grabbarna

    jaha ok har han bara tillsyn så var det väl onödigt att röka på balkongen men om dom hade varit där en stund och väntade på att han skulle bli färdig på toa el dyl ser jag inget större fel men det är klart man ska be om lov...

    men jag tycker ändå att du ska bromsa lite vad gäller din upprördhet pga rökning, nämn bara att din pappa inte tycker om att man röker där. för FEL person kan ta det som att ni bara är ute efter att gnälla och då slutar dom lyssna.. det är klart att era känslor ska tas på allvar men tyvärr så funkar det inte alltid så och många chefer är lite flata och törs inte ta tag i saker och tar klagomål personligt så ibland måste man välja sina fighter, koncentrera er hellre på det där med duschandet.

    jag både jobbar inom hemvården och är anhörig till nån med hemvård (dock inte samma som där jag jobbar) så jag har tyvärr stött på både det ena och det andra både vad gäller urusel personal och enhetschefer.

    hoppas ni får ett bra samtal och att dom tar er på allvar. det känns lite som så att dom tror att det inte ska komma fram eftersom din pappa har afasi, personen i fråga skulle garanterat aldrig göra det hos nån som kan pratat för sig det finns stolpskott överallt

  • brud 070901

    grabbarna. bra skrivet, håller med dig till fullo!

  • Marskatt

    Nu jobbar jag inte inom hemtjänsten, men inom LSS o en del av sakerna är ju rätt lika om vi säger så.

    Vad gäller duscha hemma hos någon - big no no!!!
    Rökning - de som jobbar hos oss har rätt att ta rökpauser, men de måste gå en bra bit bort från själva arbetsplatsen så att inte rökningen förknippas med just arbetet.
    Medicinhantering - vi ska kontrollera att vårdtagaren tar sin medicin. Om personen vägrar eller om det skulle vara så att vi hittar medicin som han/hon smusslat undan ska vi omedelbart skriva en avvikelserapport som går till vår chef + MAS, dessutom kontaktas anhöriga. Däremot så behöver vi INTE delegation för att ge medicinen, utan i vårt fall är det anhöriga som ansvarar för att vi gör rätt då det räknas som s k egenvård.

    Tror det blir bra med ett möte för er. Skriv ner i förväg vad det är ni reagerat på, så har ni stöd för minnet. Nu vet jag att det känns väldigt personligt då det är en så pass nära anhörig, men vid mötet är det bra om man kan "hålla sig kall" och bortse från sina känslor en stund så man inte hamnar i affekt. Jag håller verkligen tummarna för dig L o L! Kom ihåg att uppdatera oss om hur det gick, för så som det gått till i det här fallet är INTE ok (tycker då jag i alla fall).

  • Dallas

    Hej
    Jag är Usk:a, dock inte i Hemtjänsten. Men vill ändå kommentera.

    Man får inte duscha hemma hos sina vårdtagare!!

    Man får absolut inte signera medicinlistor utan att vara säker på att vårdtagaren fått i sig sina mediciner, har man råkat glömma att ge( dvs ej ens signerat) eller medicinen är utspottad SKA avvikelserapport skrivas!

    Rökpauser får tas men inte i vårdtagarens hem, möjligtvis på altanen med vårdtagarens medgivande (eller på annan anvisad plats utanför vt;s hem/parkering el dyl).

    Du gav exempel på tv-tittande mm, sånt gör man i så fall TILLSAMMANS med vt om h*n vill att man gör det.
    Tyvärr finns det alltid människor som inte kan/vill/orkar bry sig om andra människor. De jobbar enbart för att få lön om du förstår hur jag menar.

    Lycka till på ert möte, hoppas chefen lyssnar och tar till sig det ni säger!

Svar på tråden OT!! Hemtjänstpersonal...