• Lady o Lufsen
    Äldre 25 Aug 22:14
    8174 visningar
    53 svar
    53
    8174

    OT!! Hemtjänstpersonal...

    Arbetar någon här inom hemtjänsten...?

  • Svar på tråden OT!! Hemtjänstpersonal...
  • grabba­rna
    Äldre 26 Aug 16:10
    #0

    du har redan fått bra svar men jag säger det ändå NEEEJ! klart man inte får göra så.

    Vi får inte signera medicinlistan om vi inte uttryckligen sett att vårdtagaren svalt medicinen, ibland ska vi ställa fram medicin som vårdtagaren tar själv men då står det även på listan ställt fram medicin, det är alltså nåt som är bestämt i förväg i samråd med den disktriktsköterska som är medicinskt ansvarig.

    tar inte vårdtagaren sin medicin måste vi rapportera det direkt till distriktsköterskan eller jouren, vi måste allstå ringa och kolla vad gör jag nu?

    hoppas det löser sig, oerhört respektlöst at duscha hemma hos en vårdtagare så gör man bara inte,en rökpaus på balkongen känns dock inte lika allvarligt även om vi sagt till att man (där jag jobbar) inte ens får röka direkt utanför dörren.

  • Hoffsa­n
    Äldre 26 Aug 16:37
    #0

    Jag jobbar i hemvården och detta har aldrig hänt hos oss MEN under somrarna tar de in (enligt mig) en hel del folk som inte borde få jobba med människor och inte förstår etik o moral. Det finns helt enkelt ingen personal att få tag på under sommaren så sheferna får tyvärr ta vad som går att få tag på tex då sådana som tyvärr din far råkat ut för. Usch trist.

  • Mrs H (fd 4:e Maj)
    Äldre 26 Aug 17:04
    #0

    Lady o Lufsen
    Du har som sagt redan fatt svar men se till att ni får prata med Enhetschefen som har ansvar för personalen som utför vården/omsorgen din pappa har ratt till (ej biståndsbedömmaren).

    Det finns duschar i personalens omklädningsrum/lokal som ska användas.

    De som ger din pappa medicin måste vara deligerade av distriktsköterskan el. ansvarig sjuksköterska. I detta ingar en genomgång plus att man måste skriva under ett papper med ett antal punkter. Har han dosett ska den delas av distrikt el sjuksköterskan. Vägrar han ta sin medicin ska det rapporteras till ovanstående.

    Vet inte om det är lika strikt i hemsjukvården men på sjuk/vårdhem får personalen inte röka i arbetskläderna. Det ska absolut inte rökas hos den boende och detta inkluderar balkong och annan uteplats.

    Kan hålla med om att det ibland kan vara lite si och så med sommarvikarierna MEN de ska enligt lagen fått information och bör därför veta vad som gäller.

  • Tajci7­8
    Äldre 26 Aug 17:48
    #0

    Ibland så ser man att en vårdtagare tar sin medicin men de är inte dumma de kan lätt gömma pillan i munnen och sedan spotta ut den när personalen inte tittar och du kan inte som personal kränka vårdtagaren genom att säga till personen att öppna munnen så¨jag får se om du tagit pillan

  • Sara o Per
    Äldre 26 Aug 18:05
    #0

    Jag jobbar inom hemtjänsten som vikarie och detta var det mest sjukaste jag läst, som de andra säger ta genast kontakt med cheferna så där får det ju verkligen inte gå till!

  • Pomodo­ro
    Äldre 26 Aug 22:16
    #0

    TYcker sa synd om din pappa som ser allt detta och som inte kan uttrycka sin asikt nar de ar dar!
    Lycka till.

  • Fru Nilsso­n 1/7-06
    Äldre 26 Aug 22:41
    #0

    Har själv jobbar som vikarie i hemtjänsten under sommaren i flertalet år och jag har då aldrig hört på maken. Vad är det för mähä som tar sig sådana friheter och begår tjänstefel med medicinlistan?

    Snälla hör av dig och berätta hur det går!

  • Lady o Lufsen
    Äldre 27 Aug 10:54
    #0

    Nu har jag pratat med biståndshandläggaren och chefen för ÄO och vi ska ha möte den 4/9 hemma hos pappa.

    "grabbarna":
    för mig handlar det om hur jag ska bete mig i en annan människas hem men också om arbetsmoral, etik och hänsyn... så att röka på en klients balkong mitt i natten, när man bara har i uppdrag att ha tillsyn, är för mig tämligen gränslöst. Dom ska ju ner till bilen om mindre än två minuter- då kan man väl röka där, utomhus på allmän mark, så att säga.
    Dessutom måste det ju ha stört pappa eftersom han vaknade...

    "Tajci78":
    Jag håller med dig- man får inte kränka en människa genom att be den öppna munnen och "bevisa" att den har svalt medicinen men för mig känns det ganska lätt avhjälpt genom att sedan ta sig en stund och locka fram lite småprat med patienten/ klienten så att man på det viset kan både se och förstå att den är svald.
    Den medicinen vi har hittat hos pappa är inte uppluckrad- det vill säga- den är inte utspottad...

    Det som nog känns mest kränkande är att han inte kan göra sig hörd tillräckligt snabbt- det är ju pappa som är i en beroendeställning och att den utnyttjas kan aldrig vara okey!
    Det är det som ställer höga krav på personalen och som heller inte får missbrukas!

    Jag håller med- under sommaren kan det ibland "slinka in" både det ena och det andra vilket kan komma att ställa saker på sin spets...

  • brud 070901
    Äldre 27 Aug 11:10
    #0

    lady o lufsen: jag håller med om att det var fel och dusha hos din far, men att ta en rökpaus var väll inte så farligt!?
    Om det var det enda han gjort, hade du reagerat på det då?

  • Lady o Lufsen
    Äldre 27 Aug 11:19
    #0

    brud 070901 :
    Som sagt- för mig är det gränslöst!
    Om jag hade tillsyn mitt i natten och personalen går ut på min balkong och röker så hade det inte varit okey, speciellt inte när man efter att ha tittat till mig ska ut till bilen där man kan röka. Det är att känna sig lite väl hemtam!
    Tillsyn är att smyga upp låset, smyga in och titta att allt är bra, smyga ut- thats it! Tanken och meningen måste väl ändå vara att störa klienten så lite som möjligt?

Svar på tråden OT!! Hemtjänstpersonal...