Johanna!
Du syns vara en kvinna som har koll på läget vad gäller smaker och kunskaper om mat och tillhörande drycker! :)
En Chablis är ju förvisso en Chadonnay men en betydligt trevligare variant än traditionella dito.
Det vi är ute efter är något som är lättare och passar till våra rätter.
Angående laxen kommer receptet från Rickard Nilsson på Kattegatt Gastrononi så det brukar röra sig om höga och framstående smaker så det får inte vara något som man somnar av. Jag och den blivande har pratat om viner och kommit fram till en lättare, torrare variant.
Angånde melonhistorien så fick vi detta i Schweiz i somras med ett Schweiziskt vin till. Sådana viner är ganska söta varför jag har denna smak i munner när jag tänker på receptet. Annars håller jag med dig om att ett torrare vin skulle passa.
Angående efterrätten så är spritvalet gjort på grundval av våra spritpreferenser där jag är, nästan löjligt, förtjust i Calvados.
Tack igen för dina bra och insiktfulla råd!
/Janne