• Johans­2B
    Äldre 15 May 14:00
    35826 visningar
    38 svar
    38
    35826

    Munsår/Herpes, funkar plåster???

    Hjälp! Vi gifter oss på lördag och jag känner nu att jag håller på och får ett munsår precis på överläppen. Det brukar komma av solen eller av att jag är stressad...

    Håller just nu på och smörjer med en salva jag köpt i Danmark (Geavir) som är jättebra. Men jag vill ju verkligen inte att det skall synas på lördag. Är det någon som har testat apotekets plåster som skall dölja och läka? Funkar det? Eller vad skall jag göra?

    Tror säkert att fotografen kan retuchera bort det på sina bilder, men alla andra kort...

  • Svar på tråden Munsår/Herpes, funkar plåster???
  • Illusi­veAnge­l
    Äldre 15 May 14:51
    #0

    Det verkar finnas olika åsikter vad gäller plåstret, de som jag känner som har testat det tycker inte att det var någon hit direkt. Det lossnade ganska snabbt, och även om det inte föll av på en gång så blev det synligt och de fick ofta kommentarer från andra av typen "du har något på läppen" ? ;)

    Själv har jag aldrig haft något herpesutbrott (peppar, peppar) men ett par bekanta och ytterligare några bekantas bekanta brukar ta l-lysintabletter när de känner av första pirret. De tycker att det hjälper, utbrottet blir mindre/läks snabbare eller uteblir helt. Varför det fungerar ska bero på konkurrensförhållandet mellan aminosyrorna lysin och arginin i kroppen. Herpesviruset är visst beroende av arginin och ett större intag av lysin gör att argininupptaget minskar (och tvärtom). Man bör också undvika mat med högt arginininnehåll ? jag kommer inte ihåg så väl vilken mat det handlar om, men det inkluderar iaf choklad, nötter, jordnötter och apelsin.

    Men iaf, lycka till och njut av er dag, även om den inkluderar munsår. :)

  • Illusi­veAnge­l
    Äldre 15 May 14:51
    #0

    Visst ja. L-lysin i tablettform finns i hälsokostbutiker.

  • Skalar­en
    Äldre 15 May 15:05
    #0

    Jag har också hört att salvor och krämer mot munherpes inte hjälper alls. Eftersom den aktiva substansen i läkemedlet är en prodrug och alltså inte är verksamt förrän det passerat levern. Så även om det är samma substans i Valtrex eller Zovirax i tablettform som i salvan, så är medlet effektlöst innan det passerat levern. Självklart hamnar substansen snabbare i levern vid peroral administrering än genom att stryka på en salva.

    Jag har hört att Elizabeth Ardeen eight hour creme kan hjälpa om herpes blåsorna övergått till sår. Det är ju inget läkemedel, så det har självklart ingen herpesdödande effekt. Men däremot påskyndar det sårläkningen lite, så att sårstadiet av munsåret minskar.

  • Johans­2B
    Äldre 15 May 15:07
    #0

    Okey, har fått pratat med VC och det är bara läkaren som kan skriva ut recept på Valtrex och det kunde de inte göra per telefon och någon tid fanns inte... Sköterskan kunde ialla fall skriva ut recept på Vectavir. Enligt dem skall det vara samma verksamma ämne. Men när jag kollade i FASS på nätet så fanns det bara receptfri Vectavir??? Har de lurat mig nu??

    Får ta en sväng till apoteket efter jobbet och även svänga in på hälsokosten och köpa l-lysin. Och låta bli chokladen.

    Köper nog plåster oxå för säkerhetsskull...

  • Tizzel­tazz
    Äldre 15 May 15:14
    #0

    har compeeds munsårsplåster och den sitter så länge man inte har det så långt in på läppen att det faktiskt blir blött - då lossnar det där...
    annars tycker jag det känns bra att ha ngn över så man inte går runt och bakteriar ned luften *ehem* och det syns faktiskt mindre tydligt med det plåstret.

    dock tycker jag det blir väldigt rosa och huden blir lite svampig under, det känns som att det inte får läka riktigt eftersom såret inte får luft...

  • tingti­ngelin­g
    Äldre 15 May 15:23
    #0

    Tänk på att det är hela 4 dagar kvar till lördag! Smörj med den salvan du har (motsvarar förmodligen vectavir och anti som säljs på apoteket i sverige) och se till att INTE pilla!!! Då blir sårbildningen mycket "snällare" och du kan lätt sminka över resterna på lördag, förslagsvis med Make Up Stores concealer som är tjock i konsistensen och täcker suveränt! LYCKA TILL!!!!!

  • toastm­astrar­na
    Äldre 15 May 15:39
    #0

    Johans2B: Får du på recept så går det ju in på ditt högkostnadsskydd, vilket kan ge dig rabatt i framtiden (om du ofta får recept)... Så det kan vara till fördel och dessutom kostar det ju inte mer med ett recept...

  • beach
    Äldre 15 May 15:44
    #0

    Jag tycker att Zovirax (salva) funkar jätte bra. Min blivande har haft problem med munsår sedan han var liten, och Zovirax är det enda som hjälper på honom.
    Finns receptfritt på apoteket.

    Lycka till!

  • Johans­2B
    Äldre 15 May 15:45
    #0

    toastmastrarna,

    Det stämmer ju, men min erfarenhet av ej receptbelagda munsårssalvor är inte så bra... Bad ju om recept på tablett för att det är mer effektivt...

    Ringer och frågar dem igen, skam den som ger sig....

  • c_t
    Äldre 15 May 15:48
    #0

    Jag hade sett till att få en tid på en annan vårdcentral. Tabletterna hjälper direkt och du hinner bli av med blåsorna innan lördag. Salvorna på apoteket hjälper inte om du redan fått blåsor.

Svar på tråden Munsår/Herpes, funkar plåster???