• Petula08

  Österlenbrudar 2008

  Här har ni en blivande brud från Dalarna som ska gifta sig på Österlen 30 augusti 2008.

  Finns det fler brides-to-be i detta avlånga land som ska gifta sig på Österlen nästa år?

  Min bättre hälft är från skåne och vi träffades i skåne, därav platsvalet.

  Finns det fler som planerar på distans eller som rent av finns på plats nere i skåne som har lusta tt utbyta planer, tips och ideer?

  //Petula

 • Svar på tråden Österlenbrudar 2008
 • Petula08

  Och en liiiten puff igen

  Samtidigt kan jag efterlysa Österlenbrudar 2007. Lite tips och ideer kring kyrkor och festlokaler och allt annat vore inte helt fel.

 • oddmolly

  Hej Petula! Jag ska också gifta mig med en skåning och i Skåne, dock inte på Österlen även om vi först hade tänkt det. Men vi började planera relativt sent och det fanns inga lediga ställen i augusti så det blir närmare Malmö istället. Får man fråga vart på Österlen ni ska ha ert bröllop? Roligt att höra eftersom jag själv är där ganska mycket.

 • Petula08

  Hallou!

  Jo vi ska gifta oss i Vitaby kyrka. Bokade den idag!

  Vi träffades när jag blev aktiv i museeiföreningen som äger järnvägen som stryker längs kyrkomuren. Min sambos föräldrar har dessutom hus i Vitaby så kyrkovalet var lätt. Fast dalkulla som jag är så känns det lite vemodigt i sinnet att inte få va i dalarna. Men österlen har blivit som ett andra hem så det blir nog hur bra som helst.

  Festlokal är dock lite knivigare. Eftersom vi ska involvera järnvägen och åka lite ångtåg med våra gäster så har vi inte så många alternativ.

  Planerar du också på distans? Vart ska ni ha ert bröllop?

 • Petula08

  Vi knuffar väl lite på denna tråden då...*knuff*

 • Kakelikakan

  Hej svejs!

  Tja, nu är det så att sambon inte fått tummarna loss och friat, men vi har dock långt framskrida planer på bröllop. Räknar med 2009!

  Lustigt, vi tänkte också vara i Vitaby kyrka, faktum är att vi har åkt runt till ca. 15-20 kyrkor på Österlen och kom fram till att Vitaby är vad vi behöver.

  Vi tänkte också överraska bröllopsgästerna med ångtåg, för att åka söderöver. Kruxet är väl att tåget bara går till S:t Olof, och det känns inte som stället med bäst förutsättningar för fest.

  Vi kikar på Tosterups slott eller kanske Hammenhögs gästegiveri. Men det innefattar ju busstransport av gäster...

  Hur tänker ni göra?

 • oddmolly

  Vi hade tänkt gifta oss på Österlen, men eftersom vi började planera bröllopet nu i februari och vill gifta oss i augusti i år var det stört omöjligt med lokal!
  Så nu blir det lite närmare Malmö, närmare bestämt Häckeberga Slott den 18 aug. Men dagen efter drar vi till Kivik med våra närmaste kompisar och myser ett par dagar, så lite Österlen blir det ändå!

 • Petula08

  Kakelikakan: Hej! Vad kul att ni gillar Vitaby kyrka. Det är ju bara såååå vackert när man kommer med ångtåget från Brösarp och ser ut över havet vid kyrkan.

  Tåget kan gå ända ner till Gärsnäs. Jag är själv aktiv i den museijärnvägen. Är man bara villig att betala vad det kostar i för kolet så kan de köra vart du vill. Är ni ute i god tid så finns även chansen att ni kan slussa folk från de större orterna. Typ Malmö, Ystad, med ångtåg eller dieseltåg. Det gäller bara att beställa tågtider på banverkets spår. Allt är möjligt.

  Vart kommer ni ifrån? Skåne?

  Vi har funderat på Stockeboda gård. Det är ett riktigt fint ställe. Gamalt jaktslott till Gärsnäs slott. De brukar ha hand om middagarna med restaurangvagnen vi kör mellan Brösarp och St Olof på sommaren så jag vet att de gör riktigt god mat och att det är trevliga människor.

  Vi hade tänkt hyra veteranbuss för transport mellan Stockeboda och ut till järnvägen. Det är tre km mellan gården och närmsta fd station. Vägarna är slingriga grusvägar så det kommer att bli hur mysigt som helst. Vi hade tänkt att allt folk ska samlas vid Stockeboda och sedan slussas med buss till järnvägen.

 • Brud 2008

  Hej! Vi planerar också bröllop i skåne på distans! Vi gifter oss 20/6 2008 i trelleborg där jag är uppväxt. Inte österlen men ganska nära
  Vi funderade på häckeberga ett tag men backade när vi fick reda på att det kostade 30000 att hyra slottet

 • Kakelikakan

  Petula:

  Vi kommer från Skåne, minsann. Kommer från Krstd, min sambo från Helsingborg, men jag har växt upp på Österlen på somrarna. Jag är helt galen i detta paradis!

  Vitaby kyrka känns helt fantatiskt med utsikten, stämningen och den mysiga kyrkan. Bra val!! Vet du om det är svårt att få en bra tid?

  Ångtåget är ju också en kul bonus till allt. Vad bra att du har koll, vi har nämligen sökt info om ångtåget några gånger men inte hittat. Framför allt prisuppgift. Känns svårt att uppskatta det mellan tummen och pekfingret liksom. Inte som att handla mjölk...

  Jag gillar också Stockeboda gård! Känns som en härlig atmosfär! Vi vill ha ett riktigt skåne-bröllop, men kanske lite längre söderut på Österlen. Vi försöker också pressa ner priset och kanske ha catering (www.alle.se) och köpa dryck själva. På så vis har vi råd med alla mina ångtågsidéer och andra galenskaper... Har du koll på veteranbussar också? Låter toppen, haha. =)

  Hjälp, jag bombarderar dig med frågor. Har du någon så kanske jag kan svara? =)

 • Petula08

  Oj...lite dyrt. Jag var på bröllop i trelleborg förra året. De höll till i ett träkråkslottsliknandehus som kallades för Druidvillan. Jättefina lokaler! *tipsar*

  Jag kommer från Dalarna och är van vid att det i varje by finns en "bystuga" man kan hyra för en billig penning. Men det verkar inte existera i skåne. Roligast hade ju varit att ordna det mesta själv...för att inte tala om att det hade varit det mest prisvärda alternativet. Inte för att jag tycker att man ska snåla på sin bröllopsdag. Men om man ska betala 170 kr/flaska vin så vill jag helst ha valt vinet själv. Inte bara välja mellan de tre-fyra sorter som finns på restaurangen.

 • Kakelikakan

  Petula: Håller med. Vissa saker vill man lägga ner mer resurser på: jag tycker det är vikigt med en trivsam miljö och god mat, inte nödvändigtvis att vara på en flådig restaurang.

  Det finns ju alltid församlingshem! =)

  Vet du ungefär vad ångtåget kostar att abbonnera mellan brösarp och gärsnäs?

  Tjoho!

 • Petula08

  Kakelikakan: Så du är från C4. Jag bodde och pluggade där i något år för några år sedan. Bodde i Linderöd och Önnestad.

  Vitaby har tre vigseltider. Kl 12, 14 och 16. Vi valde 14 eftersom vi vill att våra gäster njuter på ångtåget efteråt medan vi fotar oss lite. På så vis behöver inte vi stressa oss från kyrkan till stockeboda. Vi följer med gästerna på tåget vitaby-brösarp-vitaby sedan kliver vi av vid kyrkan och fotograferar oss. Gästerna får fotografera sig med oss när vi kommer till brösarps station medan de vänder loket.

  Har ni varit inne på www.skanskajarnvagar.se ? Där finns förvisso inga prisuppgifter. Man måste ringa för info om det. Jag vet faktist inte vad det kostar för ickemedlemmar. Man får nog räkna med mellan 5000-10000. Då har man tillgång till tåget hela dagen och bestämmer själv någolunda hur det ska köra. När och var det vänder. personalen lövar och flaggar loket. Det man ska tänka på är att all personal som finns med på tåget jobbar gratis. Det man betalar går till kol och vattenkostnader. Personalen brukar också klä sig tidsenligt.

  Har hört att Alle ska vara dyrt. Har ni tittat på musteriet eller brösarps gästgivaregård? De har också catering. Musteriet verkar spännande. Vi planerar att ha ett "dalarna möter skåne"-bröllop. Min m2b har bara ett fåtal kriterier på hur han vill att bröllopet ska vara. En av dem är att så mycket i mat och dryckesväg ska vara lokalproducerat. Musteriet i kivik känns därför som ett spännande alternativ.

  Fick reda på i helgen av svärmor2b att hon sett en annons i österlennytt om veteranbussar. SÅ ideen är ganska ny. Funderare först på häst och vagn. Men det skulle bli apdyrt.

  Jag har massvis med frågor! Så många så jag inte kommer på en enda bara för det.

 • Is brud 08

  Här är en till

  Hänger lite i bakgrunden då det inte ännu är helt bestämt om vi kommer köra på jan 08 eller skjuta ännu mer på bröllop

 • Kakelikakan

  Isbrud:

  Jag vet hur det känns. Går också och väntar på att ekonomi och frieri ska komma loss.

  Petula: Ja, jag kommer från C4, rättare sagt Vä...

  Så länge det inte blir "skarpt läge" är man ju inte supermotiverad att planera för mycket detaljer. Men Vitaby, ångtåg, skånskt tema, helst catering och egen köpt dryck är bestämt. Kiviks musteri kan vara ett alternativ, de verkar lägga mycket omsorg på det lokala.

  Alle vet jag inte om de är så oerhört mycket dyrare än andra. Känns som tämkbart alternativ om man inte vill ha toast skagen och fläskfilé. =)

  Jaja, jag väntar på att han ska "pop the question" så att jag får kasta mig ut i Österlen och botanisera!

Svar på tråden Österlenbrudar 2008