Inlägg från: Maria |Visa alla inlägg
  • Maria

    Svenska invandrartjejer. Behöver råd.

    Hej, jag har själv en halvutländsk bakgrund och känner många tjejer från både mellanöstern och andra länder. Jag tror dessvärre att den situationen som beskrivs här GÅR inte att lösa på något sätt - vare sig med eller utan hjälp utifrån. Huruvida dödshotet är allvarligt menat eller inte vet ju bara de inblandade - visst finns det fall då sådant omsatts i handling men dock ändå mycket fler då det stannat vid tomma hot. Men flickan kan troligtvis känna på sig vilket fall det här handlar om.

    Det finns i allt detta en komponent som de flesta svenskar inte kan förstå, nämligen den starka bindningen man har till släkten i dessa kulturer. Många svenskar tycker säkert att det hela är enkelt, "det är väl bara att flytta hemifrån och strunta i släkten". Men så enkelt är det absolut inte. Släkten betyder SÅ mycket för en att om man blir av med den kontakten är det som om man alltid måste gå omkring naken eller nåt liknande. För det mesta tycker jag att dessa starka släktband är av godo - man bryr sig om varandra, hjälper varandra vid behov, man har alltid någon att vända sig. Fall som man läser om i tidningarna här att någon ligger död i flera månader utan att någon ens uppmärksammat det hela är otänkbart i kulturer med stark släktsamanhållning. Är någon så sjuk att han eller hon har svårt att klara sig själv är det ju en självklarhet för släkten att ordna så att han eller hon får bo hos någon familj där någon kan se till honom eller henne. Och jag skulle kunna ge många fler exempel ! Tyvärr finns det också negativa sidor, allting i världen har ju ett pris på något sätt. Ett sådant pris blir att man blir mera påpassad, i vissa fall övervakad och att amn får rätta sig efter de regler som gäller för ens kultur.

    I det fallet som nämns här så har jag svårt att se någon lösning som skulle ge henne både och - både släktgemenskapen och att hon får gifta sig med den hon vill. Man kan inte både ha en kaka och äta upp den, och hon kommer nog att få göra ett val. Det svenska samhället har ingen del i detta och kan inte hjälpa henne vad det gäller den biten. OM hon beslutar sig för att gå mot familjen och det finns allvarligt menade hot så kan ju samhället hjälpa henne med skydd eller kanske med rättsliga åtgärder mot de som hotar. Men samhället kan ju aldrig tvinga hennes släkt att tycka om henne eller att umgås med henne.

  • Maria

    Ja det ligger ju en del i vad anonym sa, vi vet ju inte här varför föräldrarna är emot killen. Är det hans nationalitet, religion eller något helt annat ? Det finns ju faktiskt fall där jag måste säga att jag har den största förståelse för föräldrar som försöker stoppa sina döttrar när de är på väg att hoppa in på farliga vägar.

    Jag känner ett fall personligen - tjejen är ursnäll och mjuk och har blivit hopplöst kär i en riktig värsting. Föräldrarna är förtvivlade och försöker hålla emot men kärlek är ju blind som de säger. Själv har jag också försökt att försiktigt få henne att stanna upp och tänka till. Hon kom på något sätt att brevväxla med den här killen,som f.n. sitter inne. Hon har bara träffat honom några gånger i fängelsets besöksrum och ändå vill hon gifta sig med honom ! Han sitter inne för grovt rån, narkotikabrott, misshandel och våldtäkt (!) - och hon tror att hon skall vara den som kan omvända honom och få honom till ett bättre liv när han blir fri - nog måste jag säga att jag tvivlar....

  • Maria

    Lill-Anna har rätt i att det finns folkgrupper som är sådana totalfiender att bara nationaliteten räcker för att de inte skall accepteras som partner för barnen. Oftast är det då folk som legat i krig med varandra, där kanske släktingar har blivit dödade av den andra gruppen och så. Och det kan man ju förstå att sådant sätter väldigt djupa spår och föder mycket hat. De flesta i Sverige kan nog inte alls förstå detta, Sverige har inte varit i krig på 200 år och den bakgrunden finns helt enkelt inte i folks tankar.

Svar på tråden Svenska invandrartjejer. Behöver råd.