• Anonym
    Äldre 26 Nov 14:40
    9911 visningar
    33 svar
    33
    9911

    Svenska invandrartjejer. Behöver råd.

    Jag har en kompis som är född i Sverige av arabiska föräldrar. Nu har hon träffat en arabisk kille, dock inte från samma land.

    Hennes föräldrar vill inte att hon träffar denna kille och gör hon det har mamman sagt att hon skulle kunna döda sin dotter.
    Tjejen är 24 år född och uppvuxen i Sverige.

    Vad ska hon göra?

    Hon har svårt att ta över sitt liv för föräldrarna har förbjudit henna att flytta hemifrån. Flyttar hon har hon för all framtid brytit med sin familj, det är ett drastiskt steg.

    Tänk att personer som hennes föräldrar kommer hit och får en fristad i Sverige för att de inte kan bo i sitt hemland och vägrar rätta sig efter de regler vi har i vårt land. Barnen är födda och uppvuxna i Sverige men får inte bete sig som svenskar.

    Hur kommer man tillrätta med en sådan situation?

  • Svar på tråden Svenska invandrartjejer. Behöver råd.
  • Ejnie
    Äldre 26 Nov 14:54
    #0

    Hej,

    fattar att hon har det svårt, men det hjälper väl inte att skuldbelägga föräldrarna... Om jag flyttar t.ex. till USA skulle jag nog sträva efter att behålla en "svensk" inställning oavsett om den strider mot omgivningens moraluppfattning.

    Ett mer praktiskt tips, vill minnas att jag läst om nån typ av jourmottagning för unga tjejer med den här typen av problem. Om jag minns det rätt så har de bl.a. personer som arbetar med att hjälpa _föräldrarna_ att hantera de förändringar som blir av att deras barn växer upp i ett samhälle som är annorlunda än det de själva växte upp i. Vill minnas att invandrarföreningarna var delaktiga?
    Kanske nån annan också minns detta, men med mer detaljer?

  • Sophia
    Äldre 26 Nov 15:12
    #0

    För mig är det en självklarhet att ta man tar seden dit man kommer.

    Dessutom handlar inte det här moraluppfattningar.
    Det är emot svensk lag att mord hota sin 24-åriga dotter!

    Om du flyttade till USA, skulle du då bryta mot deras lagar????

  • Ejnie
    Äldre 26 Nov 15:15
    #0

    Sorry, läste illa och såg inget om att mörda dottern. Det är givetvis inte acceptabelt.

    I varje fall finns en jourmottagning - kolla efter den!

  • Anonym
    Äldre 26 Nov 15:22
    #0

    Det är ett stort steg för tjejen att gå tex till en jourmotagning för gör hon det vet föräldrarna om att hon vänder sig mot dem.

    Antingen måste hon acceptera föräldrarnas krav eller bryta och då vet hon inte vad soom händer. De kan förfölja henne, hennes tillvaro blir väldigt osäker.

    Jag tycker det sjuka är att föäldrarna har bott i Sverige i över 25 år utan att acceptera hur vi lever.

    Utan att låta främlingsfientlig undrar jag ibland varför de flyr från sitt hemland om de tvunget vill leva efter de regler som finns där.

  • Julia B
    Äldre 26 Nov 15:27
    #0

    Vi gjorde just det, flyttade från Sverige till USA. Jag var 5 år. Mina föräldrar hade inställningen att visst kan man behålla sin kultur, men också förena den med den nya och ffa måste man låta sina barn bli, i vårt fall, amerikaner, annars kan man lika gärna flytta hem.

    Nu var inte detta svar på frågan. Jag känner inte att jag har några bra råd, utom att det måste finnas bra stödgrupper för henne pga det som hänt med Fadime, Pela, osv. Liten tröst kanske, när det man har att välja på är att stanna kvar eller bryta och riskera att behöva gå under jorden. Jag håller med Ejnie att det bästa vore att kunna samarbeta med föräldrarna. Tyvärr är det inte alltid föräldrarna som problemet ligger hos, utan resten av släkten och även andra landsmän som verkar tycka att det är deras ensak också.

  • Ejnie
    Äldre 26 Nov 15:29
    #0

    Sofia, trots att det blir OT vill jag klargöra lite vad jag menar med USA-flytten eftersom jag inser att det var lite luddigt.
    Vad jag menar är att t.ex. är det ju fullt acceptabelt och normalt i de nordiska länderna att vara fysiskt ogenerad t.ex. med att bada bastu utan kläder (både blandat och bara män/kvinnor beroende på smak och inställning), duscha i gemensamma duschutrymmen (men könssegregerade) utan baddräkt osv. Min erfarenhet av t.ex. USA är att det inte är ok, minst sagt.

    Det innebär itne att jag tycker att mina barn ska vara demonstrativa, men jag vill att de ska vara medvetna om att jag inte delar det samhällets moraluppfattning. Rätt eller fel, men det är min åsikt!

    Jag tycker dock att någon beskrev detta bra i "Slöja på TV"-tråden: Det är skillnad i att tvinga nån att klä av sig mot att tvinga nån att klä på sig.

    I varje fall, mitt inlägg om att skuldbelägga föräldrarna var för att jag tycker att det ibland är så lätt att prata om att människor ska anpassa sig och ändra sig medan det är ganska svårt att göra det i praktiken eftersom värderingar sitter otroligt djupt. OCH jag tycker INTE att mord/mordhot/hot överhuvudtaget är ok.

  • Sophia
    Äldre 26 Nov 15:42
    #0

    Ejnie;

    Okej, då förstår jag vad du menar. Och jag håller med dig till viss del.

  • Julia B
    Äldre 26 Nov 15:48
    #0

    Ejnie,
    Måste bara säga att jag gillar dina inlägg skarpt!

  • Ejnie
    Äldre 26 Nov 18:53
    #0

    Tack Julia B!

  • median­a
    Äldre 26 Nov 21:08
    #0

    Jag tycker hela historien låter lite väl märklig. Vad har de för skäl till att inte låta henne flytta ? De flesta föräldrar brukar vara glada om deras barn vid 24 års ålder släpper taget och lever sitt eget liv. Arab eller inte. Familjen är alltid viktig och de kanske inte tycker om hennes pojkvän, men de här måste handla om något annat. Vad gör hon till vardags, jobbar, studerar ?

    Kristina

    Ps: Anonym, du låter väldigt fördomsfull , jag blir nästan rädd.

Svar på tråden Svenska invandrartjejer. Behöver råd.