• Cassiopeija

    Fläskfilé eller oxfilé?

    Vi är inne på att servera fläskfilé på bröllopsmiddagen, mycket för att vi vill bjuda på mat som de flesta tycker om och för att vi själva tycker om det naturligtvis. Men nu har jag börjat fundera fram och tillbaka och jag är rädd att fläskfilé kanske inte är tillräckligt "fint" och festligt för att ha på en bröllopsmiddag.

    Vad tycker ni? Vore det bättre med oxfilé?

  • Svar på tråden Fläskfilé eller oxfilé?
  • Petronella i från Plaskeby

    Det man också kan tänka på är vad ni har för slags gäster. Är det ett medeklassbröllop så är konventionen viktig. Det ska brudskål men mousserande funkar bra om man inte har råd med champagne, tårta i flera våningar, 3-rätters middag med servering om man har råd osv. Där går oxfilén före fläskfilén. Har ni mycket urbana människor så kan de gärna vara mycket avvikande mot ett gängse bröllop, tex blanda thailändskt med svenskt, kanske en chokladbuffé i stället för tårta. För den gruppen är både fläsk- och oxfilé konventionellt trist. Har ni mycket arbetarklass så är fläskfilén bra, men det är också viktigt att det är mycket mat och mycket dryck, att man blir mätt har ett egenvärde. Är det mycket överklassgäster så skulle jag nog föreslå kalvfilé eller viltfilé av något slag istället, eller kanske ännu hellre fina fisksorter.

  • Sanasol

    Om ni tycker om det så kör på det! Det går att laga festliga måltider med fläskfilé, tycker jag! Vi kommer att ha älgfilé, något som vi båda gillar!

  • Lucia05

    Visserligen sparar man några kronor på att servera fläskfile istället för oxfile, men det främst skälet är nog ändå att fläskfile är bättre att bjuda på när det är många gäster. På ett bröllop kan det vara svårt att säga exakt när varmrätten ska serveras och därför är fläskkött ett bättre alternativ eftersom det håller sig saftigt. Oxfile kan vara svårt att steka så att det passar alla. En del vill ha sin köttbit blodig, andra vill ha den välstekt. Lycka till med menyn!

  • Courage

    Det man också kan tänka på när det gäller fläsk är ev. religiösa kostrestriktioner som vissa gäster kan ha.

    Den här fågan om varmhållning av varmrätten är viktig att ta ställning till. Det allra bästa ur matkvalitetens synpunkt är att besämma att varmrätten serveras vid ett visst klockslag, tex kl 20.45, och så arrangerar toasmaster middagen så att inget händer vid det klockslaget, och inget stort händer heller starax innan som drar ut på tiden. Då kan man till och med servera fiskfärsrätter som varmrätt. Förrätt och efterrätt bör dock vara av sådant slag att den kan bli försenad eller tidigarelagd, s.k. "dragspelsrätter".

  • Courage

    Aproå att steka köttet, så brukar man inte portionssteka kött när man har så här många gäster utan filén helsteks och skärs i skivor och serveras från fat. Man steker då köttet rosa men inte rött, och det brukar passa alla gäster.

  • Mno

    vi ska ha fläskfilé nu på vårat bröllop.
    Man ska ju servera det man själv tycker om, å inte för att det är fint eller dyrt.. eller??

    Och dom flesta tycker ju faktiskt om fläskfilé....
    Kör på det ni VILL SJÄVA ha så blir det bäst. Tänk inte på vad som är finare eller dyrare, utan det som ni tycker är gott!

  • Pumpkin

    Ska man börja diskutera vad som är fint osv så kan vi ju direkt enas om att älgfilé, ja viltfilé överhuvudtaget, är finare än både fläskfilé och oxfilé. Men det blir ju väldigt dyrt till många personer.

    Så som många (inkl jag) välj vad NI vill ha så blir det bra (Förutsatt att ingen religion ställer till det...)

  • Courage

    Diskussionen om fint vs gott är intressant.

    Det kan låta som självklart och okomplicerat att man ska bjuda på vad man själv vill och att maten smakar gott är tillräckligt för att den ska kunna serveras. Tyvärr är det inte så enkelt. För att en fest ska få festlig inramning och bli högtidlig så måste man bjuda på den mat som står i paritet med det värde som dels ger gästerna, dels det som gästen förväntar sig.

    Givandet och mottagandet av mat är aldrig en neutral akt utan bereder värd och gäst tillfälle att manifestera sina ömsesidiga roller. Gästerna förväntar sig att bli bjuden på festlig fin mat, brudparet förväntar sig att bli uppvaktade och få stå i centrum. Ett bröllop, som alla fester och middagar, är ett rollspel mellan gäst och värd. Anledningen till att man inte kan servera alltför enkel mat (alltså sådan mat som i samhället definieras som enkel ) är just det att maten visar vilket värde man som brudpar sätter på relationen till gästen. Det är därför konventionen är så viktig att ta hänsyn till.

  • linele1

    courage: jag håller meddig, visst är det ett rollspel, framförallt när det är bröllop!
    ett sätt att undkomma att man måste servera vad som anses "fint" är ju ett tema..läste om nån som hade country tema och bjöd på buffé men bla chilli con carne .. tror man kan bjuda på det mesta och göra det fint beroende på hur man arrangerar festen.

  • Hilde

    Om nu alla äter fläskkött går det väl bra att bjuda på det.

Svar på tråden Fläskfilé eller oxfilé?