Inlägg från: blåsippa |Visa alla inlägg
  • blåsippa

    Ej medlem i sv. kyrkan: Vad kostar kyrkvigsel då?

    Månsdotter!
    Så här skrev du!
    Precis som någon skrev, så betyder mitt "icke-medlemskap" inte att jag är icke-troende. Varken jag eller min sambo är ateister på något sätt. Jag har en tro på ett högre väsen och en andevärld, men jag har aldrig känt att jag måste vara med i svenska kyrkan för att känna mig andlig. Andligheten finns mer inom mig. Ja, nu blev det väldigt flummigt.

    Precis så känner jag också. Men har valt att vara med i svenska kyrkan o betala skatt till dem.I och med det har jag rätt att gifta mej i kyrkan, döpa mina barn o ha begravning där osv.

    Betalar man inte har man ingen rätt egentligen att gifta sig i kyrkan , spelar ingen roll om man ej är ateist o så eller om man vore religiös!

    Vi betalar för att få vara där. Ni betalar inte o får inta vara där. Enkelt. Varför inte gå med i kyrkan igen istället om det är så att man vill ha tillgång till den?

    Jag skulle skämmas o fråga om man får vara där när man inte bidrar ett nickel till deras verksamhet.

    Ni har ju heller inte tillgång till kyrkan när ni ska ha begravning även det något att tänka på!

    Skulle alla ha rätt att tex gifta sig i kyrkan även om man ej är medlem o betalar för sig så skulle ju inte verksmheten gå runt. Då skulle nog många välja att spara in dessa tusenlappar varje år o göra nåt annat för men när man sen vill gifta sig utnyttja kyrkans lokal....Vilket hyckleri tycker jag.

    Nej vill man få ta del av det kyrkan erbjuder så ta er i kragen o gå med igen!

    Hur vore det om man i ett gäng tex samlat in pengar för att ha fest med mat,dans osv o så har 2 ej betalat för de ville inte vara med. Men när festen är aktuell kommer de ändå o vill vara med utan att betala. Ja hm hur hade du tyckt det kännts om du var en av de betalande....

  • blåsippa

    jag tycker fortfarande att antingen är man med i kyrkan el inte !

    Vill man ta del av deras tjänster är mna med. Så tycker jag. Vi som är med betalar flera tusen per år o det gäör jag för jag vill stödja kyrkans verksamhet o kunna gifta mej där osv.
    Har man valt bort att vara med så tycker jag att då får man gifta sig borgerligt,

    Man gör själv ett val, även om ens föräldrar tagit ut en ur kyrkan el aldrig varit med är vi nu alla här vuxna att själva ta beslut om detta. man kan ju gå med igen!

    Man har ju rätt att tycka vad man vill men jag tycker det ofta-generellt är ett hyckleri bland många att man vill inte betala utan spara dessa tusenlappar(blir mkt på 10-20 år!) till annat men som sagt sen när det är dags för giftemål ja då tycker man att i kyrkan är det ju så fint där vill man vara.. Nä fy för sådana personer tyckerJAG.

  • blåsippa

    jaha o glad tjej vem/vad syftar du på?!

    Gable! Ja jag antar/förstår att du absolut ej vill vara med i sv kyrkan o kan mkt väl förstå att du har dina orsaker till det.Men då antar jag att det inte heller är viktigt för dej att gifta sig i kyrkan men viktigt för din blivande, rätt?!

    Ja hade vi en sådan situation min blivande o jag så skulle jag nog försöka komma överens om en annan fin plats att gifta mej på. KOmpromissa får man ju göra hela livet till o från...
    Kanske en "kyrklig vigsel" alltså med en präst på en fin plats men alltså inte i kyrkan.

    Men visst ni har rätt att gifta er i kyrkan om han är med.

    Men ja jag tycker det är fel, men som sagt det är min åsikt.

  • blåsippa

    Ja visst finns det grå zoner i verkligheten självklart.

    Men jag skulle inte kunna stå där i kyrkan o lova evig trohet osv i gudsnamn om jag inte är det minsta kyrklig el med i sv kyrkan.
    Det skulle för mej varit hyckleri. Jag skulle aldrig kunnat göra det.

    Men som sagt vi är alla olika o känns det bra för dej så ja då är det ju ok för din del.

    Ja ha en trevlig kväll o så får vi se var stenmarck placerar sig.......

  • blåsippa

    bra skrivet lilla gumman att du klar gör hur det är.

  • blåsippa

    precis så blev det när en arb kamrats bror dog. Han hade gått ur sv kyrkan o de fick ej ha begr i kyrkan utan fick ha en borgerlig begravning på en annan plats.

  • blåsippa

    Ja det är så att man inte ska få ha begravning i kyrkan så då gjorde prästen ett undantag.Fel kan jag tycka har man gått ur så har man tagit ställning till hur man vill ha det tycker jag.

    Det gäller att tänka till hur man vill ha sin begravning, i kyrkan?! ja isåfall var kvar o betala kyrkoskatt.

    Ska man få ha begravning i kyrkan, gifta sig där osv fast man tagit ställning att man gått ur sv kyrkan så vad är då vitsen att vara med skulle nog många tänka...

    Och istället spara in pengarna vi andra betalar o sedan räkna med att någon snäll präst ställer upp ändå!!

    Nej tänk till innan man går ur, det är faktiskt ett stort beslut!

    Angående min arb kamrat så var det ok för dem att ha en borgerlig begravning eftersom han gått ur så hade han ju tagit ställning till hur han ville ha det, medvetet el omedvetet!Då kan man ju inte börja "bråka" om att få ha en kyrklig begravning.....

Svar på tråden Ej medlem i sv. kyrkan: Vad kostar kyrkvigsel då?