Inlägg från: lokatt |Visa alla inlägg
  • lokatt

    Recept på tårta

    den här tårtan är i vit choklad, och borde kunna dekoreras med rosa - typ marsipanrosor & så....

    Bröllopstårta av vit choklad

    60 - 80 bitar

    Botten med 35 cm i diameter:
    200 g smör
    14 ägg
    4 1/2 dl strösocker
    4 1/2 dl vetemjöl
    2 1/2 dl majsmjöl

    Botten med 28 cm i diameter:
    125 g smör
    8 ägg
    2 1/2 dl strösocker
    3 1/2 dl vetemjöl
    1/2 dl majsmjöl

    Botten med 20 cm i diameter:
    75 g smör
    6 ägg
    2 dl strösocker
    2 1/2 dl vetemjöl
    1/2 dl majsmjöl

    Moussefyllning:
    700 g vit choklad
    8 msk cognac
    8 ägg, delade
    11 dl vispgrädde
    4 tsk gelatinpulver
    4 msk vatten

    Dekoration:
    11 dl vispgrädde
    chokladrullar gjorda av 1,1 kg vit choklad (se chokladteknik)
    florsocker
    fräscha blommor

    1. Smörj formarna noga med matfett och klä dem med bakplåtspapper.

    2. Gör en botten i taget. Lägg smöret i en kastrull och värm det försiktigt tills det smälter, lyft kastrullen från värmen och låt det svalna lite.

    3. Häll ägg och socker i en stor skål, ställ den över en kastrull med hett vatten och vispa med elvisp tills smeten blir ljus och krämig och så tjock att det bildas mönster på ytan om man lyfter vispen. Lyft blandningen från värmen och fortsätt vispa tills smeten är kall.

    4. Sikta ner mjölsorterna i en skål. Vänd ner hälften av mjölet i äggblandningen. Häll hälften av smöret längs kanterna på blandningen och vänd mycket försiktigt ner det. Annars sjunker smöret till botten och kakan blir tung. Vänd lite i taget ner resten av mjölet och smöret som tidigare.

    5. Häll blandningen i formen. Grädda i 175ºC 1-1 ¼ timme för den största kakan, 40-45 minuter för mellankakan och 30-35 minuter för den minsta kakan. När de är gräddade ska varje kaka ha höjt sig fint, kännas fast när man rör den och precis ha börjat krympa lite vid kanterna av formen. Stjälp upp dem på bakgaller och låt dem kallna. Slå in dem och lägg dem, om det behövs, i frysen tills kakan ska läggas ihop.

    6. Smält chokladen, lyft den från värmen och rör ner cognac och äggulor. Vispa grädden tills det bildas mjuka toppar och vänd sedan ner moussen i chokladblandningen.

    7. Strö gelatinet i en liten värmetålig skål med 4 msk vatten. Ställ skålen i en kastrull med varmt vatten och rör tills gelatinet har lösts upp. Låt det kallna och rör sedan ner det i chokladblandningen. Vispa äggvitorna hårda och vänd ner dem.

    8. Dela varje botten i två bottnar. Lägg den undre delen av varje botten tillbaka i formen. Häll mousse ovanpå och fördela dem mellan formarna. Låt dem stå i kylen och stelna. Lägg tillbaka den övre halvan ovanpå moussen och tryck ihop dem. Stjälp försiktigt upp tårtorna.

    9. Vispa grädden till dekoreringen tills den är tjock. Lägg den största bottnen på ett stort tårtfat och täck den med ett lager grädde. Lägg den mellanstora tårtan på en hård kartong (se början).

    10. Stick ner en ätpinne av trä i mitten av botten av tårtan. Gör med en blyertspenna ett märke på pinnen ca 2 cm ovanför övre delen av tårtan. Dra ut den och såga till sju lika långa pinnar till enligt markeringen.

    11. Stick ner pinnarna i en cirkel i den nedre botten. Ställ mellanstora tårtan ovanpå och kontrollera att den står rakt. Ta bort tårtan och upprepa proceduren med den medelstora och minsta tårtan och såga till åtta pinnar till av önskad höjd.

    12. Täck den mellanstora och minsta tårtan med grädde (gör detta på en skärbräda, inte med kakan på plats). Täck alla tårtorna helt och hållet med chokladrullar och pudra florsocker över dem.

    13. Sätt ihop tårtan på platsen där den ska serveras. (Försök inte att flytta på tårtan när de olika lagren väl är på plats!) Placera tårtorna ovanpå varandra och dekorera med fräscha blommor enligt önskan.

Svar på tråden Recept på tårta