Bröllop

Så håller du bröllopsfestens bästa tal

Föräldrar, syskon och nära vänner - många känner att de vill hålla tal när det bjuds in till bröllop. Men hur gör man för att det ska bli bra? Här är nio tips som gör att du inte tråkar ut alla på festen med ditt tal.

Getting married : detail of the best man holding his speech at the reception on a wedding day UK

Föräldrar, syskon och nära vänner – många känner att de vill hålla tal när det bjuds in till bröllop. Men hur gör man för att det ska bli bra? Här är nio tips som gör att du inte tråkar ut alla på festen med ditt tal.

1. Håll talet kort
Max tre minuter räcker för ett bra tal, speciellt om det är många gäster (och tal) på festen. Det kan vara svårt att veta hur lång tid skrivna ord tar att säga högt – så klocka gärna talet när du övar innan bröllopet.

2. Ha en bra början
Inled gärna talet med en relevant och rolig anekdot som släpper på spänningen och skapar ett intresse hos de övriga gästerna. Ett bra citat är också ett smart sätt att fånga uppmärksamheten på och göra alla intresserade av vad du ska säga.

FORUM: ”Hålla tal till min bästa vän”

3. Tala från hjärtat
Ett uppriktigt tal från hjärtat berör – äkta vara är oslagbart. Vill du övertyga, säg bara det du verkligen menar! Det kommer märkas direkt om du bara läser upp någon annans ord eller säger saker som verkligen inte kommer från hjärtat.

4. Prata inte om dig själv
Att utgå från sig själv är ett av de vanligaste misstagen man gör när man ska hålla tal. Allt för många faller i ego-fällan, de pratar på om sig själva när de ska hylla någon annan. Tänk på att talet är som en present från dig till den du talar till – ingen anställningsintervju där du ska framhäva dig själv.

5. Rimma från början till slut
Är du en fena på att rimma? Använd det i ditt tal! Det gör talet mindre stelt och du får garanterat många skratt – oavsett om rimmen är bra eller dåliga. Och om du behöver hjälp att komma på ord så finns det flera rimlexikon på nätet. Googla!

6. Tänk på kroppsspråket
Små saker, som att ha bra hållning, gör stor skillnad. Träna in att stå rakt, öva på ögonkontakt och lägg in pauser i talet. Även om du tror att din nervositet syns hur väl som helst utåt så är det inte alls säkert att det är så. Försök att omvandla nervositeten till positiv energi!

7. Lär dig talet utantill
Att läsa hela talet innantill är sövande och kommer inte uppskattas av de som lyssnar. Lär dig istället talet utantill och ta bara med manuslappar med stödord. Annars är det lätt att man fokuserar så mycket på högläsningen att man glömmer bort att förmedla känslor.

FORUM: ”Förväntas vi som brudpar hålla tal?”

8. Då-nu-sedan
Om du är ute i sista minuten eller blir ombedd att hålla ett tal till någon med kort varsel kan du använda dig av ”då-nu-sedan”-metoden. Det vill säga: hur var det i början när ni träffades? Hur är det i dag? Och hur kommer er relation eller liv troligtvis att vara i framtiden?

9. Avsluta med tydlighet
En retorisk fråga som får de som lyssnar att tänka till kan vara ett snyggt sätt att runda av talet på. Men tänk på att  framföra den på ett sätt så att folk förstår att du inte förväntar dig ett konkret svar. Ett annat sätt att avsluta på är helt enkelt att utbringa en skål för den du håller talet till. Enkelt och effektivt!

Källor: Talakuten, Arbetsliv.se och Läxhjälp

Powered by Labrador CMS