En stor fest, liten vigsel eller ett giftemål i stadshuset. Hur man vill att ens stora dag ska se ut kan variera från person till person. Ska man bjuda många gäster kan det vara enkelt att anlita en cateringfirma som står för maten, men en del vill hellre laga maten själv.
Det kan dels bero på att det är fint att bjuda sina gäster på hemlagad mat, eller att det känns ekonomiskt ohållbart att beställa färdiga rätter.
Bröllopstorgets forum: "Jag har ett litet dilemma"
I Bröllopstorgets forum lyftes frågan av en person som ska gifta sig. Brudparet ska laga maten själva, men lokalen verkar inte ha något kök att använda sig av.
"Hej! Jag har ett litet dilemma. Vi har hittat en lokal vi vill ha som festlokal för bröllopet, en äldre lada. Dock finns det inte något kök att tillgå, därför uppmanar de som hyr ut festlokalen att det är catering som gäller, då det inte finns någon möjlighet att diska efter sig heller.", skriver personen.
Brudparet ber därför om hjälp:
"Här blir det lite problem för vår planering då vi tänkt göra all mat själva, och inte anlita catering. Hur hade man kunnat lösa det på smidigast sätt om man ändå vill stå för all mat själv utan catering? Disken kan man ju placera i backar som man tar hand om dagen efter, kanske? Några förslag, eller någon som gjort samma? För info, så ska vi bjuda på buffé som serveras kall."

h2
Ja, hur ska man egentligen göra om det enda alternativet är att laga egen mat, men festlokalen saknar kök? Kanske kan man laga mat som går att förbereda innan. Här listas tips på mat som kanske passar på detta bröllop:
Pajer
Exempelvis västerbottenpaj, spenat, fetaost och skink- och purjolök. Kan bakas i förväg och serveras kalla eller ljumna.
Pastasallad
Går att göra både enkelt och gott med pesto, mozzarella och soltorkade tomater, då blir den både matig och fräsch.
Potatissallad
Klassisk med crème fraîche eller fransk med vinägrett, salladen är god kall och mättande.
Marinerad kycklingfilé
Kan skivas kall och serveras med såser.
Gravad eller kallrökt lax med hovmästarsås
Lyxig känsla och behöver inte värmas.
Smörgåstårta
Går att göra i förväg och är ofta populärt.
Quinoasallad med rostade grönsaker och fetaost
Nyttigt och smakrikt.
Wraps i halvor
Exempelvis med kyckling, hummus, sallad. Enkla att äta och lätta att variera.
Rostbiff med potatissallad
En klassiker som går hem hos många.
Caprese-spett
Med mozzarella, tomat och basilika. Fräscht och snyggt på buffé.
Minipajer eller quiches i portionsformar
Perfekta att äta utan bestick.
Små snittar med olika pålägg
Exempelvis med skagenröra, brie & fikonmarmelad, eller rökt lax.
Fyllda minipaprikor eller vinbladsdolmar
Perfekt att servera vid minglet.
Bröd, kex, ost och charkbricka
Kan arrangeras som vacker buffé.
Kikärtsbollar/falafel med kall yoghurtsås
vegetariskt och gott även kallt.
Fruktspett eller fruktsallad i portionsglas
Fräscht till efterrätt eller mellanmål.
Miniburgare (sliders)
Kan grillas i förväg och serveras kalla eller ljumna.
Kall pastagratäng eller lasagne i portionsformar
Funkar bra om man har tillgång till värmebox/ugn i förväg.
Fyllda wraps-skivor med tandpetare
Med rostbiff, ruccola & pepparrotskräm.
Vegetarisk paj eller gratäng i bitar
Exempelvis med zucchini, tomat och ost.
LÄS MER: