Bröllop

Mall till bröllopstal – stor guide med exempel

Briljera med ett perfekt bröllopstal! Här hittar du mallar med exempel på början, mitten och slut.

Hålla bröllopstal är en konst som går att bemästra med våra mallar och exempel!

Att hålla ett bröllopstal som beror är en konst – men den går absolut att bemästra. Lär dig hur du inleder, bygger upp en stämning, och sedan avslutar på ett snyggt sätt som verkligen lämnar avtryck. Här är våra mallar med exempel på bröllopstal.

Så skriver du ett bröllopstal – mall och exempel

1. Tänk på vad du vill säga

Börja fundera över ditt tal i god tid innan bröllopet, gärna en månad innan. Börja med att bestämma dig för vad du vill säga med talet. Vad ska de som lyssnar ta med sig och vilken känsla vill du förmedla? Sedan kan du börja tänka ut några specifika händelser du vill återge i ditt tal.

2. Skriv ner händelser och minnen

Fundera över vilka händelser du har varit med i parets gemensamma liv som kan vara kul att ta upp. Vad har de för karaktärsdrag och egenskaper som du vill lyfta fram? Kanske kommer de bästa idéerna komma till dig när du är ute på promenad i naturen, när du står i duschen eller när du vaknar mitt i natten. Se till att skriva upp allt du kommer på så att du har en massa stoff innan själva talet ska skrivas.

3. Få ner allt på papper

Ett vanligt misstag när man får prestationsångest och inte har skrivit så många tal tidigare är att gå och vänta på inspiration. Gör inte det! Författare sätter sig ner en viss tid varje dag och skriver, oavsett om de känner för det eller inte. Så ska du också göra med ditt bröllopstal. Sätt dig ner och skriv ner allt du tänker på. Få ner alla tankar och idéer på papper. Efteråt kan du stryka, rensa och strukturera upp talet. Det första steget är alltså att bara börja!

4. Tänk på vilka som lyssnar

En bra utgångspunkt för att lägga nivån på talet är att utgå ifrån tanken att de som lyssnar är familj och vänner. På det viset blir talet inte för högtravande och du blir förmodligen också mindre nervös. Tänk på att tala till brudparet men också till de övriga gästerna.

5. Var inkluderande

Tänk också på att inte bli för intern och exkluderande. Det kan vara fint att bjuda på några gamla minnen, men blir det för internt så känner sig åhörarna lätt exkluderade och tappar intresset. Bjud in alla som lyssnar att få höra om saker du och brudparet har varit med om tillsammans, men få dem inte att känna sig utanför när du går in på detaljer. Var särskilt noga med att rikta dig till båda i brudparet, även om du känner den ena bättre!

Bröllopstal: Mall nummer 1

Ett bra sätt att bygga upp ett bröllopstal är att dela in det i tre delar.

  • Inledning
  • Mellandel
  • Avslut

1. Inledning med exempel

Här ska du fånga publikens intresse. Öppna starkt med något som väcker deras nyfikenhet och fångar uppmärksamheten. Glöm inte att du ska tala till brudparet och de övriga gästerna!

Ett bra sätt att inleda ett tal kan vara att välja ut ett citat eller en rad ur en sångtext. Det finns ju många skickliga författare som redan har klätt kärleken i ord på sätt som du kan återanvända i ditt tal.

Tänk också på att avslutet på ditt tal gärna ska knytas an till början. Så lägg gärna ut en krok som du kan haka i på slutet!

Exempel på inledning:

Författaren Oscar Wilde har sagt ”En man vill alltid vara en kvinnas första kärlek – kvinnan vill vara mannens sista”. Anders, jag vet inte om du är Susannas första kärlek, men att du är hennes största kärlek råder det inget tvivel om…

Ett annat exempel på inledning med utgångspunkt i ett citat kan vara:

Ett lyckligt äktenskap är ett långt samtal som alltid verkar alldeles för kort. Det formulerade André Maurois. Ni två har alltid haft så mycket att prata med varann om, och varit så fina lyssnare när den andre pratar…

Det går också bra att inleda talet med något personligt kopplat till paret. Ett exempel på det kan vara:

Tänk att ni var tvungna att ta er de 9532 kilometrarna till Filippinerna för att hitta varandra när ni bodde bara ett par kilometer ifrån varandra. Ibland tar kärleken omvägar för att hitta hem!

2. Mellandelen med exempel

Se till att ha en snygg övergång in i mellandelen, som är talets huvuddel. Detta är den längsta biten i talet och den kan innehålla flera stycken. För att denna del ska flyta på kan det vara bra att varva mellan att prata direkt till brudparet och att prata OM dem (riktat till gästerna).

Här är det bra att få med något om din relation till brudparet (gärna till båda två) och någon eller några händelser ur er gemensamma historia, men utan att bli alltför intern. Väv in egenskaper och personlighetsdrag. Håll det personligt men inte utelämnande och pinsamt.

Fokusera lika mycket på formen som på innehållet. Ett bra bröllopstal är roligt att lyssna på för att det är genomtänkt med eleganta formuleringar och fyndiga ordval. Det får gärna finnas en röd tråd genom talets mellandel. Det kan bestå av återkommande ord eller formuleringar.

Bröllopstal: Mall nummer 2

Ett annat bra tips är att dela in talets mellandel i en dramaturgisk form. Många använder sig av talet tre, och väljer till exempel tre tidsdelar:

  • En del som handlar om dåtid
  • En del som handlar om nutid
  • En del som handlar om framtid

Du kan också bygga dina tre delar runt motsatsord och jämförelser, till exempel:

  • Skillnader och likheter
  • Fördelar och nackdelar
  • Dåtid och nutid

En bra tanke att ha med sig för att skapa en dynamik i talet kan vara att det ska utgå ifrån en klassisk dramaturgisk kurva. Tänk dock på att inte prata om sådant som kan bli obekvämt för brudparet eller gästerna.

1. Anslag och presentation

Här görs en snabb introduktion till berättelsen och en presentation ges.

2. Fördjupning och upptrappning

Berättelsen fördjupas och kan ta någon oväntad vändning och intensifieras.

3. Konfliktförlösning och avtoning

Konflikten får en lösning. Berättelsen slutar i harmoni.

Avslutningen – exempel

Du ska nu via en smidig övergång komma till ett avslut där du knyter ihop säcken. Fundera över en bra slutkläm och vilken känsla du vill lämna lyssnarna med. Vad ska de ta med sig från ditt tal?

Återkoppla gärna till inledningen. Så här skulle det kunna låta med de två exempel vi tog i inledningen:

Ni har gift er med varandra för att ni fortfarande har oändligt mycket att prata om. Låt konversationen fortsätta och sluta aldrig att lyssna på varandra. För kanske är det vad ett lyckat äktenskap i grund och botten handlar om, ett samtal som bara vill fortsätta och fortsätta.

Foto: Kyryk Ivan/ Shutterstock

Ni reste 9532 kilometer för att hitta kärleken. Ni har hittat hem tillsammans men resan fortsätter, hand i hand”.

Avsluta gärna talet med en att utbringa en skål för brudparet. Det är trevligt och det blir tydligt för gästerna att du är klar.

Vanliga misstag när du håller bröllopstal

Det finns några enkla saker att tänka på för att slippa göra de vanligaste misstagen.

  • Håll talet relativt kort, 3 minuter är tillräckligt!
  • Rikta dig inte bara till den ena parten
  • Var inte för intern
  • Var inte för högtravande, försök hitta en naturlig och avslappnad nivå
  • Ta in hela publiken och prata till alla
  • Våga ta det lugnt och ta pausen
  • Var inte klistrad vid din fusklapp, det gör inget om du kommer av dig
  • Se till att inte vara för berusad

Får man läsa bröllopstalet innantill?

Det korta svaret är ja!

Eftersom ett bröllopstal ofta bygger på att få till ”knorrarna på rätt ställen” och är fullt av fyndiga formuleringar och vacker ordföljd finns det inga krav på att man ska kunna hela talet utantill. Dessutom så kan det finnas en psykologisk trygghetseffekt som gör att det nästan är skönare för gästerna om talaren har en fusklapp i handen. Man vill nämligen gärna att den som talar ska lyckas och har därför lättare att lyssna på den som har stödord i handen.

Men försök att undvika att titta ner i pappret hela tiden. Några stolpar är okej och det går bra att återkommande ta upp tråden från sin fusklapp, men det är också viktigt att titta upp mot publiken och visa att orden verkligen kommer från hjärtat.

Humor är en konst

Många försöker vara roliga när de ska hålla tal. Det är naturligtvis alltid kul att kunna locka till skratt, men humör är också en konst. Kräv inte av dig själv att du ska vara rolig om du inte har det naturligt i dig. Låt det i sådant fall komma i stunden. Tänk istället att du ska framföra en hyllning till brudparet, snarare än att du ska hålla låda.

Utelämna exen och håll dig nykter

Andra goda råd att tänka på är att inte ha druckit för mycket alkohol innan du ska tala, utelämna historier om ex och att inte skämma ut bruden eller brudgummen med dråpliga historier från möhippan eller svensexan. Det är att försöka vinna billiga poäng som bara blir pinsamma.

Tänk på det här när du håller talet

Förutom innehållet i ditt tal så kan det vara värt att tänka en extra gång kring ditt framträdande. Här kommer några goda råd!

  • Ta det lugnt, ta gärna konstpauser
  • Tänk på andningen, andas lugna djupa andetag
  • Tänk på din hållning. Det kan både hjälpa mot nervositet och se trevligare ut
  • Känn fötterna mot golvet. Det låter löjligt, men det är ett fokus som kan hjälpa
  • Se brudparet och publiken i ögonen
Powered by Labrador CMS