Frieri – 13 romantiska sätt att fria på

Går du i tankarna på att fria till din partner? Vad kul! Här listar vi flera exempel på tänkbara frierier – få inspiration här!

Valentine
Valentine

Hur friar man?

Sanningen är att det inte finns något rätt eller fel svar. Enligt traditionen är det mannen som ska fria och gå ner på knä, men kvinnan kan givetvis lika gärna fria. Vanligtvis brukar den som friar säga några fina ord till personen innan hen går ner på knä, håller fram en ring och ställer frågan: ”Vill du gifta dig med mig?”

Vissa väljer att ha en provisorisk ring för att sedan tillsammans välja ringar, andra väljer ringen från början. Men hur ska man genomföra frieriet? På vilken plats ska man vara? I vilken stund passar det? Ja, det finns tusen frågor!

Läs också: Ellinor, 24, friade till pojkvännen: ”Varför ska jag gå och vänta?”

Frieri – tips

Hur man gör är alltså upp till var och en, men här kommer lite tips som förhoppningsvis kan leda dig in på rätt spår!

1. Fria framför publik

Gillar du och din partner uppmärksamhet och att stå i centrum? Då kan ett frieri framför en publik, under en show eller konsert, vara något att fundera över.

Ta inspiration från Nassim Al Fakirs frieri! 

När Nassim Al Fakir friade till sin Lina Hedlund gick ingen obemärkt förbi. Under ”Sweden International Horse Show” friade han i direktsändning efter att ha ridit in på Friends arena. Se klippet här!


Läs också: Ring till mannen? Vi reder ut vad som gäller på bröllopet

2. Fria på en resa

Planerar du och din käresta att åka iväg på en weekend eller en större semesterresa? Vad passar inte bättre än att ta tillfället i akt och fria på en romantisk plats under resans gång?

3. Fria hemma

Foto: Aleksandar Milutinovic/ Shutterstock
Foto: Aleksandar Milutinovic/ Shutterstock

Att fria hemma kan låta tråkigt men det kan bli minst lika vackert och romantiskt. Föredrar ni inte så mycket uppmärksamhet utan allra helst bara är ni två i stunden? En hemmamiljö är trygg och kan pyntas med rosenblad, ljus och lugn musik.

4. Fria på ett bröllop

På ett bröllop flödar redan kärleken och plussar vi på ett frieri på det – ja, ni förstår ju! Funderar du på att fria under din väns bröllop är det dock viktigt att du pratar med brudparet för att klargöra att de är okej med det under deras stora dag.

5. Fria på restaurang

Ett frieri på en restaurang är klassiskt! Ta fram ringen ur fickan eller lägg den exempelvis tillsammans med desserten eller i ett champagneglas. Var dock varsam så att ringen är tillräckligt synlig och inte råkar sväljas eller ätas upp av bruden. Det skulle vara mindre kul…

6. Fria med en överraskning

Älskar din partner överraskningar? Varför inte planera in något storslaget? Be henne packa en väska och avslöja inte destinationen förrän ni är framme.

Läs också: Så friade vi till våra partners – hör historierna och få tips

7. Fria under en aktivitet

Gillar ni båda äventyr? Ta med din partner på en rolig aktivitet och fria under tiden eller efteråt.

8. Fria på hens födelsedag

Foto: Nick Starichenko/ Shutterstock
Foto: Nick Starichenko/ Shutterstock

Under födelsedagar är det ofta redan lite häng och fest inplanerat. Varför inte planera in en stor födelsedagsfest för vänner och familj där du sedan ställer frågan framför alla!

9. Fria på ett kreativt sätt

Vill du gå all in som i filmerna? Låt ett flygplan flyga med en banner där det står ”Vill du gifta dig med mig?” eller gör något annat storslaget. Hyr till exempel en båt och överraska din partner vid en brygga medan du spelar Bruno Mars låt: ”I think I want to marry you”.

10. Fria spontant

Foto: Av Cristina Indrie/ Shutterstock
Foto: Av Cristina Indrie/ Shutterstock

Kanske har du inhandlat en ring men aldrig hittar något bra tillfälle att ställa den stora frågan? Bara gör det i stunden då det känns rätt!

11. Fria på julafton

På julafton är många samlade med sina nära och kära. Varför inte ge bort ett av de finaste presenterna man kan få?

12. Fria med ett meddelande

Skriv frågan på ett kreativt sätt. Så här tipsar en av Bröllopstorgets läsare att man kan göra.

”Vi körde förbi ett hus nyligen där mannen hade skrivit med målarfärg över hela fasaden: VILL DU GIFTA DIG MED MIG? och sedan gjort två rutor under, en för JA och en för NEJ. Rutan för JA var det målat ett kryss i.”

13. Fria på alla hjärtans dag

Foto: Viktoriia Hnativ/ Shutterstock
Foto: Viktoriia Hnativ/ Shutterstock

Ja, det kan tyckas vara klyschigt men vad passar egentligen bättre än ett frieri på kärlekens dag?

Artikelbild: LL_studio/ Shutterstock

Mer:

Vill du bli min brudtärna? 8 roliga sätt att fråga på!

Powered by Labrador CMS