Bröllop

Ring till mannen? Vi reder ut vad som gäller på bröllopet

Hur gör man med ring till mannen när det är dags för bröllop? Ska han ha en vid förlovningen och en annan ring till vigseln? Bröllopstorget reder ut alla frågetecken.

Ring Vigsel Mannen

Hur går allt egentligen till med ringarna när bröllopsklockorna klingar? Ska man gravera in ett eller två datum i ringarna? Vad är traditionsenligt? Hur gör man vid frieriet och vigseln? Ta reda på allt här!

En eller två ringar?

Traditionsenligt byter mannen och bruden ringar vid förlovningen och vid själva vigseln är det ofta bruden som får en till ring vid altaret. Mannen har alltså vanligtvis bara en ring som först är en förlovningsring som övergår till att bli en vigselring efter vigseln. Kvinnan har istället två ringar (en förlovningsring och en vigselring). Vigselringen får bruden under cermonin.

Anne Vikman är produktchef på diamant för Guldfynd och svarat på några av Bröllopstorgets forumfrågor.

– Du som brud bär två ringar, en förlovningsring och en vigselring medan brudgummen vanligtvis bär en ring. Ringen brudgummen bär, använder han som förlovningsring innan själva bröllopet och ”förvandlas” till en vigselring under ceremonin och förblir en vigselring efter ceremonin. Brudgummen brukar ta av ringen innan ceremonin och återigen trä den på i ceremonin för att förenas i tvåsamheten.

Datumgravering i ringarna?

Så hur ska man tänka med gravering i ringarna? Vanligtvis brukar det stå två datum i ringarna, en gravering för förlovningsdagen och en som en påminnelse för vigseldagen.

Idag väljer många att göra som de önskar – vilket vi tycker att ni också ska göra! Vill mannen ha två ringar? Kör på det!

– Det finns inga regler kring detta, och det är upp till er vad ni vill skriva i era ringar. Med detta sagt, är alla dessa val ytterst personliga. Vissa brudgummar har två ringar precis så som bruden har, medan andra bara har en vigselring och ingen förlovningsring, säger Anne Vikman.

Förlovningsring och vigselring?

Hur gör Bröllopstorgets forumläsare? Det är lite olika men de har en gemensam nämnare – de väljer att göra det som känns bäst!

– Vi har likadana förlovningsringar nu, men när vi gifter oss så ska vi byta ut dem då jag har hittat ett set med ringar som jag verkligen ville ha och sen hittade jag en som sambon ville ha och han vill bara ha en ring, så han tar av sig den han har nu dagen innan och sen sätter jag på honom den nya i kyrkan, skriver en av användarna.

En annan ska gifta sig i kyrkan i deras hemland som har helt andra traditioner.

– Där får egentligen kvinnan en förlovningsring och vid vigseln får både mannen och kvinnan en varsin vigselring. Alltså kommer jag få 2 ringar och det verkar som att min man kommer ha 2 ringar också. Han vill ha två stycken.

Diskutera i forumtråden: Ska blivande mannen ha en eller två ringar?

Så en liten summering…

Om ni vill vara traditionsenliga kan det gå till så här, men glöm inte att det är upp till varje par att bestämma!

Vid frieri och förlovning:

– Kvinnan och mannen får en varsin förlovningsring. Ofta är kvinnas ring lite ”pampigare” vid förlovningen, men det är också vanligt att paret tillsammans väljer ut ringarna i efterhand.

– Ringarna graveras med datumet för förlovningen eller något annat personligt.

Vid vigsel och bröllop:

– Kvinnan får en ytterligare ring (vigselring) och bär den tillsammans med sin tidigare ring (förlovningsringen).

– Mannen behåller sin tidigare ring som övergår till att bli en vigselring.

Foto: Pexels

– Ringarna graveras även med vigseldatumet.

Artikelbild: Pexels

Mer:

Förlovningsringar – se olika varianter

Powered by Labrador CMS