Ska mannen ha en eller två ringar? Det säger bröllopstraditionen
Det är mycket fokus på brudens ringar när det vaknas bröllop. Men hur står det egentligen till med mannens val av ringar? Ska han också ha två? Vi reder ut!
När det kommer till bröllopsringar är det oftast bruden som får mest uppmärksamhet – men vad gäller egentligen för mannen? Ska han bära en eller två ringar? Svaret är: Det beror på!
Traditionellt eller modernt?
Traditionellt sett har mannen oftast bara en ring – vigselringen. I Sverige är det vanligt att både brud och brudgum bär en ring som symbol för äktenskapet. Förlovningsringen är däremot mer av en brudtradition, där mannen friar med en ring men kanske inte själv får en i utbyte.
Men trender förändras! Idag väljer allt fler par att även mannen får en förlovningsring, vilket innebär att han har två ringar – en förlovningsring och en vigselring. Vissa bär båda efter vigseln, medan andra byter ut förlovningsringen mot en vigselring.
Vissa par väljer också att köpa en förlovningsring till mannen som sedan tas av innan bröllopet, och används vid vigseln. Alltså att mannen bara har en ring, men att han använder den redan innan bröllopet.

Ska mannen ha en eller två ringar?
Mannens ringar är en vattendelare och det är inte helt tydligt med vad som faktiskt gäller. I Bröllopstorgets forum har frågan diskuterats vid fler en ett tillfälle.
"Min blivande man, ska han ha en ring (dvs förlovningsringen) eller ska han också ha en vigselring? Visst brukar mannen bara ha en ring? Men, tar man av den ringen då och trär på den i kyrkan igen? Ska det stå två datum i den ringen isf? Dvs både förlovnings och vigseldatum?", skriver en person i forumet.
Frågan får flera svar, och även här råder det delade åsikter:
"Det där med en eller två ringar är ju upp till var och en... Min blivande kommer att ha två ringar pga att jag vill det... Jag anser att man ska kunna se på mannens finger att han är gift, därav två ringar. Men har mannen bara en ring så är det ju så att man tar av den, graverar in ytterligare ett datum och sedan trär på ringen vid vigseln igen."
Ytterligare en person förklarar hur de löst ring-frågan:
"Generellt i Sverige är traditionen att man växlar ringar vid förlovningen, alltså köper två ringar vid det tillfället. Vanlig gravyr är den andres namn och förlovningsdatumet. Därefter köper man en vigselring, som kvinnan ska ha. Man kan göra en extra gravyr i mannens förlovningsring, men det får inte plats i min mans ring. Vi löste det med en gemensam gravyr i min vigselring: "E & T 4 juni 2011" där bokstäverna givetvis står för första bokstaven i våra förnamn.", skriver en och förklarar sedan varför det råder sådan förvirring kring mannens ringar:
"Det som skapar mest förvirring är nog den tradition som finns i England och USA. (Och som vi ofta ser på film och därmed påverkas av.) Dvs att kvinnan får en förlovningsring och båda parter får varsin vigselring. Tvärtom mot här alltså. Inget som hindrar att man gör så i sverige förstås, det beror helt på hur traditionsenlig man vill vara."
Svaren ovan kommer från forumtråden: Ska blivande mannen ha en eller två ringar?, läs alla svaren och var med och bidra med din åsikt du också!

Vad ska man tänka på?
Det är alltså upp till var och en hur man vill göra, och ingenting är rätt eller fel.
Men om mannen väljer att ha två ringar är det en bra idé att tänka på design och komfort. Vill han att ringarna matchar? Ska förlovningsringen vara enkel och vigselringen mer påkostad? Eller ska de vara lika?
Det handlar också om personlig stil och livsstil. En del män föredrar en diskret och tålig ring som passar deras vardag, medan andra vill ha något mer unikt och iögonfallande. Material som titan, platina och guld är populära val!
.jpg)