Allt om syrianska bröllop: Klädsel, vigsel och festen

Syrianska bröllop får gärna vara festliga, pampiga och med många bjudna gäster! Här är allt du vill veta om syrianska bröllop i Sverige.

Ett syrianskt bröllop brukar förknippas med mycket fest och skoj!
Ett syrianskt bröllop brukar förknippas med mycket fest och skoj!

I den svenska traditionen är en stor del av bröllopet sittande – så är det inte på syrianska bröllop. Ett syrianskt bröllops mest iögonfallande tradition är kanske att det dansas – nästan hela tiden!

Vem är syrian?

Syrianer är en kristen folkgrupp som finns i och har sina rötter i flera olika länder i Mellanöstern. En del av dem kallar sig assyrier, men varken syrian eller assyrier är synonymt med syrier – som är människor från landet Syrien. Eftersom orden är så lika varandra är det lätt att blanda ihop dem, men medan många syrier är muslimer är syrianer alltså kristna. Så det handlar om en kristen form av bröllop.

Själva vigseln

Vigseln på ett syrianskt bröllop är ganska lik andra kristna vigslar. Det är en präst som håller i ceremonin.

Qaribo

Brud och brudgum har var sin "qaribo" som står vid sidan av paret under vigseln. Det är lite likt tärna och best man, men också likt rollen som gudmor och gudfar. En qaribo ska vara med och vägleda paret i sitt liv tillsammans och redan innan bröllopet ha följt paret på vägen som lett dem dit. Traditionellt ska brudens och brudgummens qaribo vara gifta, eftersom det ansågs nödvändigt för att kunna stå för vägledning. Idag är det inte något krav.

Klädseln

Klädseln på ett syrianskt bröllop skiljer sig inte heller så mycket från de svenska traditionerna. Bruden har ofta en vit klänning och mannen en mörk kostym eller liknande högtidskläder. Även gästerna är givetvis uppklädda!

Festen

Bröllopsfesten är en mer livlig variant än vad som är vanligt vid svenska bröllop. Redan när brudparet kommer till festlokalen brukar musiken sätta igång och innan middagen serverats har det dansats. Brudparets dans brukar då komma innan själva middagen. För att få en lugnare stämning under måltiden kan det vara möjligt att ha lugnare musik då, men normalt är att det är musik under hela festen och dans en ganska stor del av tiden. Brudparet kan även gå runt och skåla med alla under festen.

Även om det är en lite annorlunda form för festen på ett syrianskt bröllop är upplägget egentligen likt andra kristna traditioner, med en vigsel som följs av middag och fest. Bröllopet kan också föregås av möhippa och svensexa.

Powered by Labrador CMS