Bröllop

Borgerlig vigsel: Så går det till steg för steg

Funderar ni på att gifta och ha en borglig vigsel? Med våra råd blir det lättare att planera. Här är allt ni behöver veta – innan vigseln äger rum!

En borgerlig vigsel innehåller samma juridiska moment som en kyrklig vigsel.

Hurra, ni ska gifta er! Det finns i huvudsak två olika slags vigslar, kyrklig och borgerlig. De innehåller samma juridiska moment och i Sverige är båda enligt lag "samma sak".

Vad innebär en borglig vigsel?

En borgerlig vigsel är rättsligt (juridiskt) bindande utan religiösa inslag. Det är ett alternativ till kyrklig vigsel för den som inte vill ha en religiös ceremoni. Två människor som känner att de vill leva tillsammans och vill bekräfta det genom ett moraliskt och juridiskt avtal mellan varandra kan välja en borgerlig vigsel.

Går att utforma lite som man vill

Ett borgerligt bröllop behöver inte begränsa festligheterna eller på något sätt göra avkall på fina traditioner – ni kan utforma er vigsel och ert bröllop precis som ni vill. Snarare gör ett borgerligt bröllop att man har större valmöjligheter att utforma sitt bröllop precis så som man själv vill!

Till en borgerlig vigsel passar det att ha i princip vilka kläder som helst, traditionell bröllopsklänning, dräkt eller en färgad klänning som man dessutom kan återanvända. Mannen kan också välja att ha allt ifrån jeans till frack, variationerna är oändliga. Ta god tid på er och tänk noga igenom hur ni vill att er stora dag ska vara, det är en dag som ni alltid vill se tillbaks på med största glädje.

Läs också: Frieri – 13 romantiska sätt att fria på

Att tänka på vid borgerlig vigsel – se listan här

1. Hindersprövning

Fyll i hindersprövningen på Skatteverket – det är något man måste göra om man ska ingå äktenskap. Den finns till för att undersöka att inga hinder för äktenskapet finns. Hindersprövningsintyget gäller sedan i 4 månader och måste ges till vigselförrättaren.

Det finns tre äktenskapshinder:

  • Den som är under 18 år får inte gifta sig.
  • De som är nära släkt får inte gifta sig med varandra.
  • Den som redan är gift eller partner i ett registrerat partnerskap får inte ingå äktenskap. De som är registrerade partner kan omvandla sitt partnerskap till ett äktenskap.
  • Läs också: Vad betyder färgen och antalet rosor? Få svaret här!

2. Kontakta kommunen eller länsstyrelsen

Länsstyrelsen har en lista över vilka personer som är utsedda till vigselförrättare i varje län. Kontakta vigselförrättaren för att beställa en tid för vigsel. I vissa kommuneSr kan du även boka tid hos kommunen. En borgerlig vigsel kan bokas med kort varsel, men om man har krav på exakt tidpunkt eller annat arrangemang är det ändå bra att boka i god tid.

3. Boka vigselförrättare

Boka en vigselförrättare och se till så att personen även är med på var någonstans vigseln ska äga rum. Vanligaste platsen att vigas på är Rådhuset eller Statshuset, men efter överenskommelse med vigselförrättaren kan vigseln äga rum på annan plats. Man kan gifta sig i princip var som helst, på väg till bröllopsresan, på ett slott, utomhus på någon romantisk plats eller i luftballong – endast fantasin begränsar egentligen.

Vad kostar en vigselförrättare?

Gifter ni er i det kommunala vigselrummet som Stadshuset och Rådhuset är vigseln nästan alltid utan kostnad. Om man däremot väljer en annan plats till exempel på en herrgård eller i skärgården så tillkommer ersättning till vigselförrättaren.

4. Bestäm vittnen inför bröllopsdagen

Nu är ni på god väg, men glöm inte att två vittnen ska närvara vid vigseln. Namn och adress på personerna anges vid beställning av vigseln. Har inte brudparet egna vittnen kallas istället två kommunala tjänstemän. Släkt och familj är godkända som vittnen. Vittnet måste dock vara fyllda 18 år.

Powered by Labrador CMS