Muslimskt bröllop: Seder, traditioner och regler

Ett muslimskt bröllop kan se ut på flera olika sätt, beroende vart i världen du tittar. Här tittar vi närmre på det traditionella muslimska bröllopet – även om det finns moderna varianter!

Ett muslimskt bröllop kan skilja sig mycket åt beroende på lokala traditioner, seder och inriktning.

Inom islam finns det många olika seder och traditioner – inte minst när det kommer till bröllop. Ett muslimskt bröllop kan se ut på flera olika sätt, beroende vart i världen du tittar.

Här kommer vi att titta närmare på hur det traditionella bröllopet ser ut, även om det finns ett flertal andra – och mer moderna – varianter.

Fem grundregler för det traditionella muslimska bröllopet

Innan vi går djupare in på hur ett muslimskt bröllop är upplagt ska vi först titta på hur de fem grundreglerna för bröllopet ser ut.

Trosbekännelsen

  • Bönen
  • Fastan
  • Allmosegivandet
  • Vallfärden

Före vigsel

Innan vigselakten är igång är det dags för familjerna att träffas. Släktingar, vänner och familj kommer samman för att fira det blivande brudparet – något som sker hos respektive parters familjehem. Det är inte ovanligt att kvinnorna träffas för sig och männen för sig, men även detta kan variera beroende på lokala seder och traditioner. När festen är över förs bruden till vigselplatsen, där hennes brudgum väntar. En muslimsk vigsel ska alltid äga rum i en moské, alternativt i en samlingslokal, eller i det egna hemmet.

Vigsel

Vigselakten är en enklare ceremoni där paret förklarar inför gud att de nu hör ihop. Koranen läses och minst två manliga (muslimska) vittnen ska befinna sig på plats. Innan vigseln äger rum ska ett kontrakt upprättas, som en typ av gåva till bruden. Gåvan består av smycken och pengar. När vigseln är klar är det dags att gå ut tillsammans och här gäller det att vara snabb. Enligt en gammal tradition sägs det att den som lyckas sätta foten utanför dörren först också är den som får makten!

Fest och dans

Nu är det dags för fest och till skillnad från ceremonin är festen storslagen till max. Gästerna är klädda i sina finaste kläder och både sång och dans pågår in på småtimmarna. Här bjuds på mat och läckerheter av alla dess slag - en stor och prålig tårta är ett måste. Dock serveras sällan alkohol. För praktiserande muslimer sker bröllopsfesten oftast i skilda lokaler - en för kvinnor och en för män.

Får en muslimskt kvinna gifta sig med en man av en annan religion?

Det står inget om att islam förbjuder att en muslimsk kvinna gifter sig med en man från en annan religion, säger imamen Sherin Khankan till Nyhetsbyrån Järva i en artikel om den danska Mariam-moskén:

– I Mariam-moskén viger vi muslimska kvinnor med män från andra religioner. För det står inte i Koranen att kvinnor inte får göra det. I Tunisien har kvinnor fått rätt att gifta sig med en icke-muslim.

Powered by Labrador CMS