kapellösa skrev 2009-10-27 17:30:00 följande:
Appropå tjälk*l.Jag blev nyfiken på vad det egentligen hette; knöl eller knul. Det finns recept på nätet med bägge stavningarna men wikipedia visste bättre:"Tjälknul (ibland tjälknöl, i Jämtland tjälaknul), är en norrländsk maträtt bestående av djupfryst kött, vanligen älgkött, som ugnssteks på endast 75 graders värme under lång tid. Innertemperaturen ska nå cirka 68 grader. Köttet får sedan ligga i en lag med salt och andra kryddor under relativt många timmar och suga åt sig av lagen. Tjälknulen serveras kall i tunna skivor, exempelvis till potatisgratäng eller på julbordet. Den har en viss likhet med rostbiff, men är tillagad vid lägre temperatur och under längre tid."Alltså borde bägge stavningarna vara rätt.
Ok, Jag ger mig! Har ätit tjälknöl hela livet. Har aldrig hört knul innan och alla mina kokböcker kallar det för tjälknöl och i sista numret av buffé hette det också knöl. Men man lär sig nåt nytt varje dag!
Men på lördag bjuder jag på tjälknöl!