• Anonym (Nykteristen)

    Alkoholfritt bröllop?? Råd önskas

    Hej! 

    Jag och min blivande man har funderat över att ha ett alkoholfritt bröllop. Dels dricker vi i princip aldrig alkohol själva och då skulle det kännas konstigt att servera en massa alkohol på bröllopet. Och dels finns det vissa ingifta släktingar som är alkoholister. Hans föräldrar är nykterister så det talar även för att ha det alkoholfritt.

    Men. När jag berättade det här för min pappa och hans fru så blev de nästan chockade. De tyckte att det skulle vara jättekonstigt utan alkohol eftersom man ska tänka på gästernas trivsel (och att maten tydligen smakar bättre med alkohol).

    Vad tycker ni? Vad ska jag svara mina föräldrar när de proppsar på alkohol? 

    Vi kommer ha buffé med mycket vegetarisk mat. Har någon tips på alkoholfritt alternativ som kan vara lite extra festligt? Gärna tips på alkoholfri välkomstdrink.  

    Tacksam för svar 

  • Svar på tråden Alkoholfritt bröllop?? Råd önskas
  • FrökenErika

    Det där med alkohol kan verkligen bli en så jobbig fråga.


    Jag föreslog för min blivande att vi skulle ha ett alkoholfritt bröllop, eftersom vi både kan dricka eller vara utan, och i många fall på vanliga fester så struntar vi i alkoholen, och har trevligt ändå. Jag föreslog det mest för att vi har några stycken i bådas släkter som jag kan tycka tar lite för mycket när det bjuds.


    Det vart inte riktigt som jag tänkt mig, min blivande tyckte inte att det var "ett riktigt bröllop" om man skulle "hålla på så". Och vi dividerade fram och tillbaks ett tag, jag tyckte att alla som kommer kommer väl för våran skull, och för att se oss på våran stora dag, och det gör man väl lika bra (om inte bättre) utan alkohol?


    Han tyckte att det var att förstöra för alla bara för stt några få inte kan hantera spriten.


     


    Det vart en "kompromiss". Vi bjuder på en alkoholfri drink precis efter vigseln utanför kyrkan. En med lite mindre alkohol i när gästerna kommer till festen. Vi bjuder på något glas öl eller vin till maten. Men efter maten så får man köpa all alkohol till självkostnadspris i en liten bar vi ställer upp, medans alkoholfritt är gratis (typ läsk, vatten och virgindrinkar).

  • annikaljungqvist

    Jag dricker inte alkohol alls, så som fördrink har jag börjat dricka San Miguel Limon. Det är en öl som är smaksatt med citron, men den smakar inte öl över huvud taget. Däremot har den inte den här söta smaken som cider ofta har. Som nykter är man rätt trött på alla söta drycker.

    Den finns att köpa på systembolaget, 0,0% alkohol och är verkligen supergod. Lägg en liten limeskiva och en isbit i så ser det jättefint ut.

    Lycka till med allt. Man har oftast mycket roligare utan alkohol, dessutom kommer alla ihåg allt. 

  • Alyllyra
    annikaljungqvist skrev 2013-05-27 14:10:16 följande:
    Lycka till med allt. Man har oftast mycket roligare utan alkohol, dessutom kommer alla ihåg allt. 
    Jag kan ofta få minnesluckor även om jag inte dricker... Jag måste ha världens sämsta närminne! Tungan ute
  • Enar

    Tråkigt att det finns männsikor som tycker alkohol är nödvändigt för att ha trevligt under ett bröllop. Det må vara sant att det kan fungera som smörjolja och som stämningshöjare, men det kan en rolig lek eller duktig toastmaster göra minst lika bra. Dessutom slipper man vissa typer av pinsamheter!

    Jag levererade drycker till ett bröllop i helgen samt en promotionsmiddag igår. I båda fallen handlade det om alkoholhaltigt mousserande till fördrink, samt rött och vitt till maten. Gästerna uppskattade detta mycket, dock krävs det att ni köper goda drycker då allt för många alkoholfria viner smakar hemskt dåligt och snarast förstör maten. Skicka mig ett meddelande om ni vill vet mer om vilka goda alkoholfria viner som finns där ute, jag har druckit alla :)

    Till dessert skulle jag rekommendera någon av Saxhyttegubbens drycker, t.ex. passar 100% Lingon mycket bra till praliner! De kostar en del, men om man serverar i dessertvinsglas så kommer man billigt undan, samtidigt som de är så smakrika att det räcker bra.

    Lycka till, och stå på er! 

  • PMB

    Klart du kan ha alkoholfritt. Jag hade gärna haft det men min blivande make håller inte med (tillsammans med majorieten av gästerna tror jag) så vi kör på alkhol. Däremot har jag varit tydlig till min familj (som inte dricker mycket) att bara för det serveras alkohol betyder det inte att man måste dricka det. Vill man ha ett glas mousserande med alkohol till fördrink men alkoholfritt under middagen så går det jättebra.

    Jag är oftast nykter på tillställningar och har lika kul för det (med undantag för när folk är dyngfulla för då är det bara pinsamt att se). Det handlar om inställningen som andra har sagt.

    Tips på alkoholfritt.. När det gäller drinkar så gillar jag fläder blandat med bubbelvatten. Annars har jag sett ett recept på ica.se som verkar gott (ska testa det när jag gör rabarbersaft nästa gång tänkte jag).
    Tilll 2 glas:
    4 msk konc rabarbersaft
    2 msk färskpressad citronjuice
    4 dl iskallt mousserande alkoholfritt vin 

  • Pyssligheter

    Klart att ni ska köra på alkoholfritt om ni vill det! Jag dricker inte liksom de flesta i min familj och några av mina kompisar och på släktmiddagar eller liknande har det aldrig serverats alkohol. Däremot gillar min blivande att ta en god öl till maten liksom många av hans vänner, så vi kör bara öl som alkoholalternativ, resten alkoholfritt. Det är inte särskilt många vindrickare på festen och sprit skulle jag aldrig drömma om att servera. Det här kommer vi att ha:

    Brudskål: Alkoholfritt mousserande jordgubbsvin från Systemet, så gott!

    Till maten och resten av kvällen: Öl, lättöl, Ramlösa i två smaker, Coca cola (främst tänkt till barnen) och BEO från systemet (en slags must i två smaker äpple/grönt te och blodapelsin/hibiskus, supergoda och perfekta till mat då de inte är så söta). Tror att detta blir alldeles lagom och att alla kommer hitta något de gillar. 

  • Rosorochkärlek

    Alkohol är ju jättesvårt.

    Jag dricker själv väldigt lite nuförtiden och lyckas ofta ha det lika trevligt utan alkohol, men faktum kvarstår tyvärr att alkoholen lättar upp stämningen hos de flesta på ett sätt som kan vara svårt att lyckas med utan alkohol. De som är vana att inte dricka har ofta inga problem med det, men det är många som inte alls trivs på fester utan att få lite alkohol i sig (nu menar jag inte alkoholister, utan vanliga människor som kanske är lite blyga och osäkra av sig).

    Det är förstås tråkigt, men man skall ändå tänka på att det är så det är. Det kommer att vara vissa gäster som blir besvikna när det inte finns alkohol.

    Å andra sidan så är det ert bröllop och ingen dör av att vara utan alkohol någon gång då och då.

    Jag tycker att ni skall göra som ni vill, men om ni vill få till en riktigt bra fest behöver ni nog lägga lite extra planering på hur ni skall få gästerna att "släppa loss". Risken att det bara blir en middag och inte så mycket fest är ganska stor (helt beroende på människorna, men generellt) så det ställer lite högre krav på toastmaster/värdar och på planeringen.

    Jag har varit på ett alkoholfritt bröllop och stämningen där var betydligt stillsammare, lugnare och - tyvärr - mindre festlig än på de andra bröllopen jag varit på. Å andra sidan kanske det är det man vill ha, så det finns ju inget fel i det.


    rosorochkarlek.blogspot.com - Min bröllopsblogg med massor av inspiration
  • Carina10
    Grodprinsens brud skrev 2013-05-26 12:57:58 följande:
    Jag har varit på ett alkoholfritt bröllop och det var nog det tråkigaste. Med lite alkohol i kroppen uppskattar man tal och lekar medan det bara blir tradigt och stelt helt utan. Man beheöver ju inte servera stora mängder men ett glas till varje rätt t.ex. 

    Vi ska vara på restaurang och har valt att servera mousserande till snittarna, ett glas vin eller öl till buffén och ett glas mousserande till tårtan. Om gästerna vill ha mer så får det köpa det själva i restaurangens bar. Vi vill inte ha fylleslag på vårt bröllop vilket är risken med fri bar eller billigare sprit etc.. 

    LAGOM är ett bra ledord. Är man inte nykterist så tycker man oftast att helt alkoholfritt är trist.. 
    Ja men då är det kanske överlag tråkiga bröllop du har varit på Flört

    Du menar att du inte hade kunnat uppskatta ett bröllop utan alkohol i kroppen?
    Tycker det låter som att du är lute väl fixerad vid att alkohol är ett måste för att du ska kunna uppskatta glädje Förvånad

    Jag har varit på bröllop helt utan alkohol o bröllop med lagom o bröllop där folk spydde av för mycket alkhol och bröllop där det urartade med slagsmål just pga alkohol!

    Kan faktiskt säga att de roligaste bröllopen har varit just de där det inte fanns med alkohol!

    Sen är det brudparet som väljer och oavsett vad de väljer så dricker jag inget ändå på bröllop. Är dock inte nykterist ändå men avstår gärna alkohol ändå. Jag kan sjunga med i sånger o uppskatta både tal o lekar ändå Skrattande

    Men alla är vi ju olika och tur är det Flört
  • Carina10

    Mummel....o så tryckte jag på posta-knappen men skulle även lägga till att vi ska ha både vin och alkoholfritt vin och så även cider till maten.
    Välkomstdrink ska vara att välja mellan alkohol o alkoholfritt.

    Tycker att brudskålen som "pyssligheter" skrev verkade vara supergott.....snor det till en fest vi ska ha
    Skrattande

Svar på tråden Alkoholfritt bröllop?? Råd önskas