Inlägg från: Kjell Präst |Visa alla inlägg
  • Kjell Präst

    Fråga prästerna 2

    Simsan78: Bröllopsvarianten på psalm 199 är ingen officiell psalm, finns inte med i psalmboken och har därför inget nummer. Så ta med texten till prästen.

  • Kjell Präst

    Mistefy: Det har jag faktiskt aldrig hört talas om, men jag har heller aldrig fått någon förfrågan om en utomhusvigsel. I den församling jag jobbar har vi ingen sådan utrustning, så vitt jag vet. Men det förekommer kanske att vissa församlingar ställer upp med sådant. Annars är det ju så att det inte ens är säkert att församlingen/prästen ställer upp på att viga utomhus. Enda sättet att få veta vad som gäller i ditt fall är att kontakta vigselförsamlingen.

  • Kjell Präst

    Burre hann före! Vill bara nämna att jag själv kontaktar brudparen, och bestämmer tid för samtal, ca en månad innan vigseln ska gå av stapeln - men detta varierar som sagt.

  • Kjell Präst

    Av vigselpsalmerna brukar jag alltid rekommendera nr 84 "Vi lyfter våra hjärtan" eller nr 411 "Gud har omsorg om vårt släkte" De är vackra både i melodierna och texterna. Tyvärr är de kanske inte så välkända bland "allmänheten" eftersom de ju bara används vid vigsel. Ni ska ju gifta er i maj. Lite för tidigt för sommarpsalmer kanske. Men några vårpsalmer kanske kan passa? Nr 197 heter "Den blida vår är inne" och sjungs på samma melodi som "Den blomstertid nu kommer". Nr 198 heter "Likt vårdagssol i morgonglöd" och sjungs på samma melodi som "I denna ljuva sommartid" Eller varför inte vara lite vågade och ta den svängiga nr 333 "Änglarna sjunger i himlen" Ingen kan garanterat sitta stilla i kyrkan om ni tar den!

  • Kjell Präst

    Nusse: Om ingen i brudparet är medlem blir det en kostnad för upplåtande av kyrka osv. Vet tyvärr inte vilken summa det handlar om.
    Man har stor frihet när det gäller att välja in - och utgångsmarsch, det behöver absolut inte vara någon av de klassiska brudmarscherna. Det ska däremot, som du skriver, inte vara något opassande, och så ska det vara något som organisten anser sig kunna spela på orgel. Det är kyrkomusikern som har avgörandet.

  • Kjell Präst

    Nusse:Det är olika i olika kyrkor. I vissa församlingar tillåter man CD-musik, i andra inte. Vissa kyrkor har inte ens någon CD-anläggning. Orgelmusik blir ju alltid mer levande än en CD-skiva.

  • Kjell Präst

    20080301:Som jag förstår din fråga så handlar det inte om att ändra något i vigselritualet, utan just bara vara klädda i lite udda kläder? Jag kan förstås inte svara för er vigselpräst (men vi präster brukar egentligen inte lägga oss i så mycket hur brudparet kär sig), men personligen hade jag absolut sagt ja till en sådan vigsel - det är väl kul med något annorlunda. Det får, menar jag, dock inte handla om att iscensätta en "teaterpjäs" där alla så att säga "spelar roller". Vigseln är en gudstjänst, och gudstjänster kan se väldigt olika ut så länge de är äkta och ärligt menade. Jag skulle ha mycket lättare att viga ett brudpar klätt i medeltidskläder än ett brudpar som försökte ändra på allt i ritualet för att få det så "ickereligiöst" som möjligt.

  • Kjell Präst

    Holly Short: Det finns tyvärr inget enkelt svar på frågan. Det är de facto så att en präst inte har rätt att "sälja" kyrkliga handlingar såsom dop, vigsel och begravning. Samtidigt är det förstås så att man inte kan BEGÄRA av en präst att han/hon ska ta ledigt från sin ordinarie tjänst och köra 17 mil utan ersättning. Dock är det förstås förbjudet för präster, liksom för andra, att ta emot svarta pengar. Kan man lösa det med vit betalning är ju frågan ur världen, men det är lättare sagt än gjort eftersom vare sig prästens hemförsamling eller vigselförsamlingen lär stå för fiolerna. Prästen har ju alltid en möjlighet att tacka nej om han/hon inte vill viga/resa gratis. Som sagt, det är inte lätt. Själv skulle jag tacka nej till reseersättning, men tycker ändå inte att det är lika förkastligt att ta emot sådan som det är att vissa präster tar betalt bara för att ställa upp, dvs utan resa.

    Österbotten:

    Kan tyvärr ingenting om förhållandena i finska kyrkan. I Sverige är det ju som bekant medlemskap och inte dop eller konfirmation som räknas, men hur det är i Finland vet jag inte.

Svar på tråden Fråga prästerna 2