Inlägg från: Kjell Präst |Visa alla inlägg
  • Kjell Präst

    Fråga prästerna 2

    Ja, som sagt, själv repeterar jag inte, vare sig med brudpar eller med brudfölje. Men det är olika.

  • Kjell Präst

    I ritualet för vigsel står ingenting angivet hur brudparet går in, vilket lämnar öppet för möjligheten att de redan står vid altaret när akten börjar. Det är, som sagt, ovanligt, men inte omöjligt. Jag har faktiskt haft två sådana vigslar, slår det mig nu!

  • Kjell Präst

    aprilsolen: Att önska präst är alls inte oartigt eller förmätet, det är dessutom rätt vanligt. När det gäller att ha synpunkter på vad prästen säger så är det, tycker jag, viktigt att vigseln blir personlig och gäller just det aktuella brudparet. Som regel känner man ju som präst inte brudparet och därför är det bra om brudparet berättar lite om sig själva för prästen. Det sker ju normalt i vigselsamtalet. Framför allt är det vigseltalet som kan anpassas utifrån vilka som står vid altaret. Så där är det, tycker jag, självklart att brudparet ska bidra. Dock är det förstås så, att det till syvende och sidst är prästen som formulerar talet, jag tror inte att någon präst ställer upp på att låta brudparet höra/läsa talet i förväg eller så. Det går inte heller att be prästen tala lite mindre om Gud - men det var det ju inte frågan om i ditt fall, såvitt jag förstår. De flesta präster brukar lösa sånt här rätt bra - men självklart finns det klumpiga präster precis som det finns klumpiga rörmokare och snickare, som jag brukar säga

  • Kjell Präst

    decembernatt: Det är inte ett måste att prästen håller vigseltal. Jag skulle tro att de flesta präster ändå gör det, oavsett om de känner brudparet eller ej

  • Kjell Präst

    decembernatt: I prästens handbok står:

    "Prästen eller någon av brudparets vänner läser följande bibeltext:
    Jesus sade: Skaparen gjorde från början människorna till man och kvinna. Därför skall en man lämna sin far och sin mor för att leva med sin hustru, och de två skall bli ett. Vad Gud har fogat samman får människan alltså inte skilja åt"

    Denna text, som är ur NT, är alltså obligatorisk, det står inte "läser följande eller annan bibeltext" eller så, vilket det står på en del andra ställen i handboken. Icke desto mindre har jag vid ett tillfälle valt att byta ut den mot en annan text -berätta det bara inte för någon och det berodde på att det var två pensionärer jag vigde, och deras "far och mor" hörde förstås inte längre till de levandes skara.

    I vigselritualet finns plats för tre psalmer, självklart kan man ha fler om man vill.

  • Kjell Präst

    aprilsolen: Det går bra att läsa bibeltexterna på Internet, på www.bibeln.se De texter som anges i handboken är följande:
    Matt 19:4-6 (Obligatorisk)
    Höga v 8:6-7 (valbar)
    Ef 5:1-2 (valbar)
    Rom 12:9-10,15 (valbar)
    Gal 6:2 (valbar)
    1 Kor 13:4-7,13 (valbar)
    Man kan också ersätta de valbara med egentligen vilken som helst bibeltext som passar i sammanhanget.

    Ilbäcksan: Visst går det bra att solisterna sjunger dina egna sånger. Man måste inte använda kantorn/organisten till solosången utan kan absolut ha med sig egen pianist -organisten blir nog bara glad för då slipper han/hon lära sig ett nytt stycke
    Om ni kan hitta en kyrkomusiker från en annan församling som är villig att komma och spela på er vigsel så tror jag inte att vigselförsamlingen har något emot det.

  • Kjell Präst

    Det jag vet är att det så kallade clearingsystemet inte gäller när man anlitar musiker från annan församling. Det betyder att musikern antingen måste få tillåtelse av sin chef att spela hos er i sin tjänst eller också göra det på sin fritid. Hade det varit en präst ni ville låna från en annan församling så hade jag svarat att ni inte skulle betala prästen för det. Hur det är med musiker vet jag faktiskt inte.
    Det är inte ovanligt att det är alkoholförbud i församlingshem, men finns det vinglas så verkar det ju inte omöjligt att ni får ha alkohol. Kolla för säkerhets skull, det varierar som sagt.
    När ska ni gifta er? Om det är en "normal" vigsel (har haft några som skulle gå extra snabbt också) så brukar jag nog få namnet på brudparet någon/några månader i förväg.

  • Kjell Präst

    Då dröjer det nog ett tag innan ni får veta vilken präst ni får, hos oss har schemaarbetet för nästa år just börjat, och sedan tillkommer semesterönskemål som ska tillgodoses etc. Skulle gissa att ni inte får besked före april, i alla fall.

  • Kjell Präst

    anki1980: Ja, tyvärr finns det präster som tar på sig svarta vigslar. Jag skäms å dessa prästers vägnar, men så är det i alla fall. Jag har själv åtagit mig vigslar, dop och begravningar på min fritid, i andra församlingar men jag har INTE tagit betalt för det. Självklart ska inga svarta pengar betalas ut till några präster!!!!
    Den andra frågan, om huruvida det är rätt att neka er en onsdag, kan jag inte ta ställning till. Kanske er vigselförsamling har något vägande skäl som jag inte känner till. I den församling där jag jobbar kan jag inte tänka mig att det skulle vara några problem att få vigsel en vardag, och i min tidigare församling har jag själv haft vigslar på vardagar - men, som sagt, kanske just er vigselförsamling har skäl att säga nej? Kanske en annan församling kan vara ett alternativ om ni gärna vill ha en onsdag?

Svar på tråden Fråga prästerna 2