Inlägg från: Kjell Präst |Visa alla inlägg
  • Kjell Präst

    Shorona: Ett vigselsamtal ska man ju alltid ha, men när det gäller var det ska hållas gör vi präster olika. Jag själv gör hembesök främst inför begravningar (och inte alltid då heller), sällan inför dop och vigslar. Då försöker jag alltid träffas antingen i kyrkan eller i ett samtalsrum i församlingen. Nu är det ju så att er präst inte jobbar i er vigselkyrka, vilket kanske gör att han inte har möjlighet att komma in där före vigseldagen. I så fall skulle ju samtalet kunna hållas hemma hos er. Hur han löser det faktum att han jobbar tio mil bort från er och alltså får köra tjugo mil för ett vigselsamtal vet jag inte, men jag antar att han har tagit med detta i beräkningen. Men egentligen ska inte ni behöva bekymra er om det här, för i och med att prästen har lovat att viga er så är det också hans ansvar att se till att allt runtomkring det fungerar.

  • Kjell Präst

    Synthetic: Jag hoppas innerligt att alla präster är tokiga i Gud och talar om Gud i alla vigslar och dop. Gör de inte det har de missförstått sin uppgift, som är att sprida evangeliet. Sedan kan man förstås formulera detta på olika sätt, och självklart gör vi präster olika eftersom vi är olika som människor. Det finns inga "standardtal" som vi ska hålla oss till.

  • Kjell Präst

    Caflish: Det du frågar om är två moment i vigselgudstjänsten, dels "frågorna" (Inför Gud och i denna församlings närvaro frågar jag dig NN, vill du ta NN till din hustru/man och älska henne/honom i nöd och lust), dels "löftena" (Jag NN tar dig NN nu till min hustru/man etc). Båda momenten måste ingå, så -nej, man kan inte bara få säga "ja". Beträffande solist så finns det i handboken ingen anvisning för när denne/a ska sjunga så det får man komma överens med prästen om.

    MrsNorell2b: Nej, egentligen är inte "Härlig är jorden" en begravningspsalm, men den förekommer ändå i säkert 98% av alla begravningar. Eftersom många går i kyrkan enbart vid vigslar och begravningar så finns det tyvärr en risk för att många skulle reagera negativt på just den psalmen. Det betyder förstås inte att ni inte kan ha den om ni vill, men var beredda på reaktioner.
    När det gäller att bjuda in prästen på festen så är det INTE kutym, skulle jag säga. Och jag tror dessutom att de flesta präster tackar nej till en eventuell inbjudan eftersom ett "ja tack" skulle innebära att flera timmar av deras fritid skulle gå åt till att sitta på en middag med totalt obekanta människor - och roligare kan man ha

    080315: Din formulering är nog ett gränsfall, man får till exempel inte byta ut "tills döden skiljer oss åt" mot "i evighet" och "nu och för alltid" är ju bra nära detta. Och slutligen är det ju alltid prästen som bestämmer utformningen av gudstjänsten så ja, en enskild präst kan neka er den formuleringen. Därmed inte sagt att han/hon nödvändigtvis gör det, men han/hon KAN.

    2008-08-09: Vi präster gör olika. Jag går alltid in tillsammans med brudparet, andra står vid altaret redan när gudstjänsten börjar. Beträffande dina andra fråga så rör det sig till att börja med om två skilda moment i gudstjänsten (se mitt svar till Caflish). Ett där prästen ensam säger namnen (frågorna), ett där också brudparet säger namnen (löftena). I inget fall används bara förnamnen. Om man däremot använder andranamnet varierar nog från präst till präst. För - och efternamn ska i alla fall vara med. För övrigt finns, som jag nämnt tidigare, ingenstans i vigselritualet orden "Tager du" men denna åldriga formulering sitter djupt i folksjälen...

  • Kjell Präst

    Emkalo: Ja, det funkar! Jag kan heller inte tänka mig annat än att prästen, om ni särskilt vill det, säger både förstanamn och andranamn.

  • Kjell Präst

    carinokenneth: Nej, det kommer inte att se dumt ut. Jag har haft några vigslar där det bara var brudparet och två vittnen och en av dessa blev den finaste vigsel jag haft.

  • Kjell Präst

    Emkalo: Vid förbönen i en vigselgudstjänst knäböjer brudparet vid altaret. Kanske kan det finnas skäl att "hoppa över" knäböjandet i enstaka fall, det avgör ju isåfall prästen tillsammans med brudparet.

  • Kjell Präst

    Soon to be Mrs P:Kontakta din församling, många vuxna döps i Svenska kyrkan och man väljer själv om man vill ha en stor ceremoni eller en helt privat tillställning.

Svar på tråden Fråga prästerna 2