Inlägg från: Kjell Präst |Visa alla inlägg
  • Kjell Präst

    Tuss: Gudstron kan vackla ibland, även hos präster, det lovar jag. Men präster och pastorer finns det alltid att få tag på inom hyfsat avstånd och de är alltid beredda att ställa upp för samtal - och är de inte det så kontakta en annan präst, en av våra viktigaste uppgifter är att tala med människor i olika situationer i livet.

  • Kjell Präst

    Utan att än en gång ge mig in i denna diskussion som med jämna mellanrum poppar upp i denna tråd och andra, så vill jag bara säga att det inte heller i vår Kyrkohandbok står något om hur brudparet ska gå in - det är därför det tyvärr oftast blir upp till den enskilda/e prästen att säga ja eller nej. I Stockholm är det sedan länge känt vad biskop Caroline tycker men eftersom biskopen egentligen inte är prästernas formella chef så är hennes åsikter inte tvingande.

  • Kjell Präst

    Psalmerna 84 och 411 är mycket vackra psalmer avsedda just för vigsel. Det tråkiga med dem är att de ju aldrig förekommer i andra sammanhang än just vigsel, varför de inte är bekanta för den stora allmänheten. Å andra sidan, vilka psalmer är det nuförtiden? En god vän till mig som gifte sig strax efter jul hade nr 122, "Dagen är kommen, kärlek triumferar" men är det tidigt på hösten bröllopet ska äga rum så känns den ju lite för tidig. De psalmer som är tänkta för hösten (203, 204) är vare sig välkända eller särskilt muntra. Återstår alltså några mer "allmänna" psalmer. Psalm nr 231 "Oändlig nåd" (Amazing grace) diskuterades i en annan tråd nyligen och vissa hävdar att den är en begravningspsalm - vilket jag alls inte håller med om. Den är välkänd och hoppingivande. Psalm 769 "Gud i dina händer vilar jag i tro" (om din vigselförsamling använder Verbums psalmbok med tillägg , vilket de flesta gör)är mycket vacker och lättsjungen även om man inte hört den förut. Psalm 338 "Som ett klockspel hör jag dig" likaså. Psalm 251 "Var jag går i skogar, berg och dalar" är rätt välkänd. Man kan använda tex verserna 1+2. 246 "Här en källa rinner" är också rätt välkänd och i en av verserna står det faktiskt att Gud skapar kärleken så den pssar väl bra...! Psalm 333 "Änglarna sjunger i himlen" är kanske lite känd också, det är en härligt svängig och glad psalm som passar utmärkt på en vigsel. Tja, detta var i alla fall några förslag. Kanske har er organist eller präst fler?

  • Kjell Präst

    AnnaochHenrik: Nä, jag har ju frivilligt startat den här tråden och dess föregångare, så jag tycker det är riktigt kul att svara på vigselfrågor. I likhet med Burre Präst är jag utled på frågor om brudöverlämning (inte minst därför att jag har klargjort min ståndpunkt för länge sedan i den här och andra trådar)men i övrigt är det bara roligt att svara. Inte heller jag är överhopad med vigslar så man hinner inte tröttna, men visst kan det vara jobbigt att få önskemål om att begränsa Gud i gudstjänsten - men jag har inte känslan att det är den typen av frågor som överväger? Så nä, än är jag inte less. Jag säger till när jag blir det Till dess: Fortsätt fråga!

  • Kjell Präst

    Tillägg till ovanstående: När det gäller det Burre Präst skriver, att vigslarna ibland tycks svämma över alla bräddar såväl ekonomiskt som tidsmässigt så har jag förstås åsikter om det men eftersom den delen av vigseln inte har med det rent kyrkliga att göra så håller jag mig utanför de trådarna

  • Kjell Präst

    Ärligt talat skulle jag inte välja julpsalmer i slutet av januari. Det känns för sent och dessutom är folk trötta på julpsalmerna då, hur vackra de än är. Möjligen, kanske, eventuellt, kan ju 134 "Gläns över sjö och strand" passa, den hör ju inte till själva juldagarna utan till trettondagen. Men, som sagt: Hitta hellre andra psalmer, det är mitt råd!

  • Kjell Präst

    Psalm 811 finns inte i den ordinarie psalmboken utan i "Psalmer i 2000-talet", ett sorts tillägg som används av vissa församlingar men inte alla. Bara som ett tips till andra som eventuellt är intresserade av just den psalmen.

Svar på tråden Fråga prästerna 2