• hjälp med att formulera meny???

    Fre 21 apr 2006 14:21 Läst 4394 gånger Totalt 13 svar
    Fre 21 apr 2006 14:21

    Finns det någon som är duktig på att formulera menyer...

    Detta ska vi äta:
    Förrät: parmaskinka med melon och rostade solrosfrön & gressini
    Huvudrätt: potatisgratäng, benfri kotlettrad, tzatsiki, grekisk sallad och hjärtformade bröd
    Efterrätt: chesecake... antingen med frukt, bär eller någon sås

  • Courag­e
    Visa endast
    Fre 21 apr 2006 14:34 #0

    Det bästa är att skriva så klart som du gör så att man förstår vad som serveras.

    Vill du få det lite mer poetiskt så kan du beskriva tillagningssätten och råvarornas ursprung.

    Du kan se upp lite med stavningen; det stavas grissini och cheesescake

  • Fre 21 apr 2006 14:38 #0

    Cheesecake :)

  • Courag­e
    Visa endast
    Fre 21 apr 2006 15:42 #0

    Kul att man ska göra sig märkvärdig och korrigera andra och så skriver man själv som en kratta.. :)

  • Alice_­i_unde­rlande­t
    Visa endast
    Fre 21 apr 2006 15:43 #0

    *Tunt skivad parmaskinka serverad med melon, rostade solrosfrön & grissini

    *Helstekt kotlettrad med grekisk sallad, tzatziki, potatisgratäng & hjärtformade kuvertbröd

    *Cheesecake toppad med färska bär & hallonsås (om det nu är det ni ska ha..)

    Kan detta vara nåt?

  • Fre 21 apr 2006 18:53 #0

    Tack så mycket för förslagen....
    tar gärna emot fler!

  • Fre 21 apr 2006 22:05 #0

    puffar...fler tips?

  • Johann­a = en lat kock
    Visa endast
    Lör 22 apr 2006 09:37 #0

    det går ju att kalla kotlettraden för fläskcontrafilé (det är ju en beskrivning av platsen den sitter och är rätt OK)

    eller otyget som många restauranger håller sig med

    fläskytterfilé
    vilket är totalt felaktigt - det finns inget som heter ytterfilé!

  • Lör 22 apr 2006 16:08 #0

    Här får du ett förslag/tips på hur du kan skriva din meny...

    Tunnskivad parmaskinka och melonbåt serveras med grissini (Prosciutto di parma e melone)

    Ugnstekt fläskytterfilé och pommes au gratin serveras med sallad, dressing och bröd

    Chesecake på en spegel av hallon

  • Johann­a = en lat kock
    Visa endast
    Sön 23 apr 2006 09:09 #0

    hellre kontrafile då!
    fläskytterfilé finns inte - det är ett otyg!

    och undvik att blanda språk - antingen helt på franska eller svenska eller engelska men inte blanda...

    parmaskinka med melon(, rostade solrosfrön och grissini)

    helstekt benfri kotlettrad (alt fläskkontrafilé) med krämig potatisgratäng samt grekisk sallad och tzatsiki,

    cheesecake med säsongens bär (eller ngt)

  • Ons 26 apr 2006 22:09 #0

    Kan hålla med dig Johanna om att språken inte ska blandas osv. Men att det inte finns något som heter fläskytterfile har jag svårt att förstå. Detta grundat på att jag hittar rätter med fläskytterfile i många kokböcker och hemsidor, kan bland annat hänvisa till koklandslaget, arla, coop, diverse restauranger och cateringföretag. Om de nu inte finns ett ord i ne.se som heter fläskytterfile, så anser jag att det verkar vara ett vedertaget uttryck i braschen. Kan du förklara för mig varför du anser att det är otyg att använda fläskytterfilé, så kanske jag kan förstå dig bättre?

  • Courag­e
    Visa endast
    Ons 26 apr 2006 22:37 #0

    Jag kan också hålla med Johanna om att det är ett otyg med de här nya namnen, för de vilseleder mer än de hjälper. Det här är min invändning:

    Ofta hittar industriföreträdare på fantasinamn för att höja statusen på köttbiten och därmed kunna ta ut ett högre pris. Man lånar alltså glansen från en finare köttdel, tex genom att kalla saker för filé men som styckningshistoriskt sett inte tillhört filébiten. Och så skapar man ett fantasinamn som "fläskytterfilé".

    Kocklandslaget är sponsrat av Scan och Arla, som kräver att kockarna ska använda de här nya fantasinamnen och styckningsdelarna, och sedan kommer köttprodukten ut i handeln under det nya fantasinamnet.

    Fläskytterfilé är ju ingenting annat än en kotlettrad utan ben, och inte har den mycket med filé att göra. Fläskytterfilén kan heller inte tillagas på samma sätt som den riktiga filén. Filénamnet signalerar också en högre köttkvalitet än vad kotlettraden är.

  • Giraff­_Anna
    Visa endast
    Ons 26 apr 2006 23:23 #0

    Förrätt: Lövtunn Parmaskinska på melonbotten toppad med rostade solrosfrön & grissini.
    Huvudrätt: Marinerad fläskytterfilé med vitlöksdoftande potatisgratäng, tzatsiki och grekisk sallad.
    Dessert: Cheesecake på hallonspegel och säsongens bär.

    Tog inte med brödet i huvudrätten, tänkte det kunde bli som en liten överraskning. Rolig idé med hjärtbröd, garanterat ett samtalsämne bland borden.

    vet inte om det blev så bra, tyckte det var roligt iaf. Lycka till!

  • Fre 28 apr 2006 16:07 #0

    Courage

    Tack för ditt svar. Branschen har verkligen bra fantasi... Snacka om falsk marknadsföring :)

Svara i tråden
Logga in
Bli medlem
Skapa en ny tråd
Ändra kategori Skriver i kategorin: Mat & dryck

Innehåll

Smycken

Tips för bruden

Hitta lokala företag

Alltid aktuellt på vigsel

Tips för festen

Visa din ring! Bildtråd - ringar 2014