• November06

    Förlovning/Frieri?

    Hej,

    Jag undrar lite hur folk tycke rå tänker angående frieri/förlovning. För mig betyder ett frieri att man är förlovad och att man har giftemål inom sikte. Men sen hör man vissa som friar och sen förlovar sig senare. Eller som en kompis till mig som är förlovad. Jag frågar honom när de ska gifta sig och då svarar han att han inte har nån aning, han har ju inte friat än....Men är det inte det man gör när man förlovar sig? Jag förstår ingenting...
    Klart att man gör som man vill :) Men undra om det finns något "korrekt" ?

  • Svar på tråden Förlovning/Frieri?
  • Ravial

    Det "korrekta" ändrar sig genom tiden. Idag verkar det som det finns ett antal varianter:

    Förlovning, med ev. senare frieri
    Förlovning med frieri inbakat
    Giftemål utan förlovning

    Har jag missat något?

  • sweet saint

    Hej!
    Jag och min pojkvän har nyligen förlovat oss och när vi gjorde det så var det inte ett frieri. Vi var både överres att vi ville prata lite mer om det innan ett riktigt freri skulle komma.
    Vi vistte då att vi ska gifta oss, men vi gjorde förlovningen som det passade oss.
    Våran förlovning vart underbar och verklig och nu har vi pratat mer om att gifta sig osv, så vi har tom bestämt att det blir nästa sommar.
    Däremot väntar jag nu på att han ska fria till mig på det "riktiga" sättet.
    Att vi har gjort på detta sätt känns underbart, pålitligt, säkert och genomtänkt.
    Det är första gången som både han o jag förlovat oss (27 och 28 år).

    Så där har du en tanke bakom "delad förlovning/frieri"

    Men däremot så tycker jag att många, särskillt yngre par förlovar sig så himla snabbt... Många gör det redan efter en eller två månader, och det tycker jag är lite "jag vill ha en ny ring på fingret" stress..
    Tror inte att de som förlovar sig på en gång tänker att "denna person ska jag leva mitt liv med" Man känner inte varann efter så kort tid.

  • A+P=sant

    Vi ska snart förlova oss och självklart så gör vi det för att gifta oss men eftersom det kommer att dröja två år innan vi har råd att ta nästa steg så kommer det nog- förhoppningsvis- ett frieri när tiden är inne för att verkligen komma i gång bröllopsplanerna. På så sätt är vår förlovning ett bevis på vad som skall komma, men den kommer nog inte innehålla de "magiska orden".

  • A+P=sant

    Sweet saint

    Jag håller med dig. För mig är förlovningen det första steget till äktenskapet och något som jag tar väldigt allvarligt och så även min sambo. Men jag får ofta känslan av att det är "trendigt" att förlova sig hos unga och att själva förlovningen inte har ett dugg med äktenskap, familj och framtiden. Det var någon som skrev på en annan tråd här att många unga som förlovar sig mer har ringen som en "vi-är-tillsammans"- ring fast man kallar det förlovningsring. För mig förtrar det hela förlovningsgrejen, men det är min högstpersonliga uppfattning. Jag är väldigt glad att jag inte har förlovat mig tidigare därför att det skulle ha förtagit charmen av det nu när jag äntligen har hittat "hem".

  • sweet saint

    vad skont att hora!!
    sist jag skrev nat liknande vart det ramaskri namligen...
    Pa den traden fanns det folk som uppmanade ett ungt par som nyss hade traffats (6 manader tillsammans och tror att tjejen var 17-18 ar) att gifta sig.. Helt absurt!!
    Man kan vara saker pa forhallandet, men ja... da kan man lika garna vanta.
    Ar sjalv overlycklig att vi vantade med varan forlovning.. Trots det ar jag anda 28 ar!

  • MonikaS

    A+P=sant, för mig är det likadant, även om jag också såklart förstår att alla ser det på olika sätt. Jag har bott i England i ganska många är och min m2b är engelsk, och här är nog det vanligaste att man förlovar sig och i samband med det börjar tänka på vigseldatum etc. Men hade jag bott i Sverige så vem vet hur jag hade tänkt

  • Leylani

    Jag skulle aldrig förlova mig utan ett frieri, jag är väldigt gammeldags om sådana saker. Vilket min sambo som tur är vet.

    Jag har alltid varit bestämd om att min förlovning ska vara max 1 år, sen bröllop och så blir det nu också, gifter oss till sommaren.

    Men på det hela så är det många som förlovar sig och nöjer sig med det, tycker att man ska göra vad som passar en själv bäst.

  • SusanE

    Jag håller med "sweet saint". Förlovningen är inte ett frieri även om det betyder att man någon gång ska gifta sig. För mig så förlovar man sig tillsammans och sedan får mannen fria vid ett annat tillfälle.

  • abnocto

    I min ungdom (under 40 år) var jag gammeldags och tyckte inte en förlovning skulle vara längre än 1 år, sedan var det dags för giftermål. Det var väl därför jag aldrig blev förlovad, min karl ville inte uppfylla det
    Nu är jag "bara" förlovad, men en ny, och lär säkert vara det många år. Jag tror aldrig karln kommer att fria utan vi tar ett gemensamt beslut en dag om att vi ska gifta oss. Så där har ni ett 4:e alternativ:
    Förlovning utan frieri, med gemensamt beslut.
    Men jag tycker det är helt okey, man vänjer sig och ingen är väl sämre att man kan ändra åsikt....

  • Sanasol

    För vår del var det så att han inte vågade välja ut ring själv, så därför har vi gjort det gemensamt. Däremot så är vi ju redan förlovade eftersom han frågat och vi nu planerar vårt bröllop. Ringarna fick vänta ett tag p g a ekonomin men vi beställde dem igår :)

Svar på tråden Förlovning/Frieri?