Så funkar hindersprövningen – steg för steg

För att ett äktenskap över huvud taget ska godkännas juridiskt behöver ni först genomgå en hindersprövning. Här har vi samlat allt du vill veta!

För att genomföra en hindersprövning krävs det en blankett från Skatteverket.

Både kyrklig och borglig vigsel kräver en hindersprövning av ert äktenskap. Hindersprövningen är en formell prövning som ni ansöker via en blankett på Skatteverket, och ert godkännande kommer till er brevlåda.

Vad tittar de på vid en hindersprövning?

När Skatteverket gör en hindersprövning av ert äktenskap tittar de helt enkelt på om ert äktenskap över huvud taget går att genomföra legalt.

Enligt svensk lag finns det tre hinder för att få gifta sig:

  • Minst en av er är omyndig
  • Ni är släkt i upp- och nedåtgående led
  • Någon av er är redan gift

Läs också: Får man gifta sig med sin adoptivdotter?

Steg 1. Beställ hindersprövning

Det ni ska börja med att göra är att beställa en hindersprövning från Skatteverket. Det hittar ni här! Ange era namn som de är just nu, och inte de efternamn ni har tänkt er efter att vigseln är formellt genomförd.

Steg 2. Vigsel

När ni har fått ett godkännande från Skatteverket ska ni kontakta er vigselförrättare och ge dokumenten till denne. Det är bra att tänka på att det här behöver göras i god tid så att allt blir gjort i tid. Om allt har gått som det ska har ni lagen på er sida att genomföra en vigsel, och vigselförrättaren har grönt ljus att viga er!

Steg 3. Vigselintyg

När vigseln är officiellt genomförd ska vigselförrättaren skicka in vigselintyg till Skatteverket, för att bekräfta att er vigsel nu är genomförd.

Steg 4. Byt efternamn

När vigselintyget är hos Skatteverket är det dags att ändra sina efternamn efter det ni har beslutat er för!

Hur länge är hindersprövningen giltig?

Hindersprövningen är bara giltig i fyra månader och går inte att förlänga. Drar saker och ting ut på tiden är det alltså bara att beställa en ny ifall den "gick ut".

Powered by Labrador CMS