• Alexx

    Förlovning/frieri i England

    Hej, jag har en del frågor angående frieri eller förlovning i England...
    Har flyttat till England och bor nu här med min flickvän. Vi har varit tillsammans ett tag nu och jag tycker att det börjar bli dags för oss att förlova oss, grejen är att jag inte riktigt vet hur jag ska gå till väga. :(

    Hur går det egentligen till? Ska förlovningen planeras av båda eller ska mannen gå ner på knä och "fria"? Vad är egentligen skillnaden och hur gör man i England?

    Och ska bara hon ha en ring, eller ska jag också ha en? Ska man då köpa 2 ringar och sätta på sin egen efter "frieriet"?

    Och till sist... vilka ringar är "lämpliga"? Ska det vara vanliga guldringar eller ska det vara stenar i dem?

    Hoppas någon kan hjälpa mig! :)

    Mvh, Alexander, den svenska britten

  • Svar på tråden Förlovning/frieri i England
  • Alexx

    Bör tilläggas att min flickvän är brittisk och att jag vill genomföra förlovningen på Engelskt vis och inte Svenskt ;) Om det nu är någon skillnad! :)

  • Ettolrach

    Gå ned på knä tycker i alla fall jag är rätt så överdrivet och inte hör hemma i ett modernt samhälle. Men fria kan du ju göra på alla i övrigt "regelrätta" sätt.

    I Storbritannien så betyder frieri förlovning inför förestående bröllop, några förlovningar för sakens egen skull tror jag inte förekommer där. Den brittiska seden är att mannen friar med en ring, oftast en med diamant eller annan sten i. Det är endast kvinnan som bär förlovningsring i anglosaxiska kulturer, istället får båda makarna varsin (oftast slät guldring) vid vigseln.

    Men om du gärna vill följa den svenska seden så visst kan du också få en ring vid förlovningen. Fast då kommer britterna tro att du redan är gift...

    Lycka till med frieri och förlovning!

  • Ettolrach

    Sorry, hann inte se ditt tillägg. Ja det är skillnad, i Sverige har paret oftast varsin slät förlovningsring som de utser tillsammans och så får kvinnan en ring vid vigseln. Alltså tvärtom mot hur man gör i Storbitannien och andra länder med anglosaxisk kultur.

  • Alexx

    Tack så mycket för hjälpen! Allt blev just mycket klarare.
    Tack än en gång!

  • Alexx

    En fråga till dock! Antar att det ska vara en slags "överaskning", och hur ska man då veta tjejens ringstorlek? Ska man mäta fingret när hon sover? :)

  • Ettolrach

    Ja, du, hur de bär sig åt vet jag inte... Kanske någon annan som har koll på hur det går till?

  • Ellte

    Tror det är svårt att mäta när hon sover... Men om hon har någon annan ring så smyglåna den kanske

  • Sibella

    Fråga hos närmaste guldsmed hur andra brukar göra. Det kanske är så att man kan byta storlek i efterhand om den inte passar?

    Köp hellre för liten än för stor. Det är lätt att göra större men svårt att förminska.

    Har hon några ringar som hon brukar ha på sig som du kan mäta i smyg? Om hon t ex har en ring som hon brukar ha på höger ringfinger, så kan det ju ge en ungefärlig uppfattning (fast vänster ringfinger är lite smalare än höger om man är högerhänt!).

  • Dea

    Åh! vad spännande!

    Jag TROR att killen-ska-fria-till-tjejen-uppfattningen är vanligare i anglosaxisk kultur, men kanske jag blir förledd av USA. Att det inte är lika vanligt att man bestämmer sig tillsammans.

    Sen är det ju det där med ringstorlek. Frågan är om du kan knycka en ring att ha med när du går och handlar för att jämföra med, eller om du vill fria med en symbolisk ring, som ni tillsammans byter ut senare. Så den passar hennes smak och storlek. Men hon tror nog att det är den ringen som gäller för livet som du friar med.

    Kanske hennes far förväntar sig att du ber om hennes hand?
    Det verkar ju lite medeltida förstås.

    Det kanske är bäst att hitta nån att fråga ut som kan sånt där, brittisk kompis eller hennes syskon eller så.

    I alla fall. Rosor, choklad och vin är bra frieri-rekvisita för de flesta tjejer. Men om du hittar nåt som är mer personligt för er två så plockar du ännu fler poäng.

  • Jenca

    Alexx,

    Ett litet tillägg bara.... brittiska killar kan oxå ha förlovningsringar men jag är inte helt hundra på om de fixar den själva i samband med tjejens ring eller om tjejen fixar den.

    En kompis till mej köpte ringen till sin blivande efter att han hade överaskningsfriat på en långweekend, han hade då köpt med sig en ring till henne. (Båda de är britter)

    När det gäller om du ska gå ner på ett knä eller ej så är det upp till dej och om du tror att hon skulle uppskatta det (och om sitationen du friar i tillåter).
    Min blivande gjorde det och jag tyckte det var jätteromantiskt, men det är inte ju alla som är för idén. :)

  • Electric Lady

    Ska man förlova sig i england finns det ju en självklar plats:

    Utanför Abbey Road Studios.

    Hade gärna både förlovat mig och gift mig där. Det är världens mest magiska plats.

  • wifeytobe

    Min m2b friade med ring till mig (i usa) - han hade valt ut den sjalv och kopt (han visste ungefar vad jag ville ha, och den blev mycket battre an vad jag hade kunnat valja, plus att den ar speciell for att HAN valde... men all tycker ju inte sa).

    Han kopte en som han visste var for stor, och sen fick vi ga tillbaka till affaren och de minskade ner den. Syns inte alls. Jag tror att det ar lattare att minska an att forstora, men ga till en affar och fraga, det maste ju vara ganksa vanligt.

  • Catty

    Alexx,
    Om du ar lite fundersam pa hela ringkonceptet sa skulle jag helt enkelt planera ett romantiskt frieri dar du fragar om hon vill gifta sig med dig och later det vara romantiken. Sen kan ni valja ut ring tillsammans.
    Min man, som ar hollandsk gjorde sa (superromantiskt pa en strand vid Indiska Oceanen i Tanzania mitt i natten under en stjarnklar himmel sa holl han bada mina hander, sa hela mitt namn och " will you marry me". Det var helt ovantat: vi hade inte ens pratat om det tidigare, men det var 100% succe!! ) och sen lat vi gora ringar i Tanzania innan vi reste hem. Fastan det inte ar tradition i Holland sa skaffade han sig ocksa en ring da. var klart kul att ha ringarna nar vi berattade for folk hemma!

    Vad galler att " be om kvinnans hand" sa vill jag bara papeka att det ar valdigt vanligt i Holland i alla fall att mannen besoker kvinnans foraldrar innan. Sa det kan ju vara lage att kolla upp lite hur laget ligger i just hennes familj.

    Champagne ar aldrig fel i sammanghanget bor tillaggas!!
    Och du; kanslan overstiger ALLT!!

    Lycka till!

  • Gerda

    Vill bara påpeka att det där med att be om dotterns hand inte är särskilt förlegad alls i Storbrit. o USA. Det tolkas snarare som att man visar respekt och god uppfostran inför bliavnde sväfar/föräldrar. Något som även din flickvän kanske förväntar sig.

    Vissa ber om dotterns hand innan förlovningen - det är det traditionella. Andra friar först - men känn av lite med traditionerna i familjen först!

    Och lycka till!

  • Gerda

    att gå ner på knä är heller inte förlegad i de ovannänmnda länderna. Där drömmer många flickor om ett sådant frieri.

    (har ju läst svenska tjejer härinne nudda vid den dörmmen också)

  • SofieGog

    Hej!

    Jag bor aven i London (sen 11 ar tillbaka) och jag skulle saga att ar du osaker pa om hon vill att du fragar hennes pappa om lov forst sa fraga en av hennes kompisar som kannt henne lange kanske?

    Nar det galler forlovningen sa ar det traditionellt att fria med en solitaire diamant ring. Personligen skulle jag rekommendera en rund sten och inte princess eftersom det ar mest klassisk och vad de flesta gillar. Annars vet "basta vaninnan" sakert lite om vad hon gillar eller kan i alla fall hjalpa dig att luska lite. 

     Ett annat alternativ ar  ju att kopa en plast/silver ring att fria men och sa kan ni valja tillsammans? Min blivande make friade med en liten "promise ring" alltsa en liten diamant ring som jag kan ha pa mig tills vi valt ring tillsammans. Det funkade bast for oss. Du kanner henne bast och vet nog vad hon skulle foredra.

    Om du vill ga ner pa kna eller inte ar ju upp till dig, de flesta av mina vanners killar gjorde det, min gjorde det inte for jag hade sagt i forvag att jag tyckte det skull vara lite obekvamt.

    Nar det galler plats for frieri sa tycker jag inte man behover overplanera. Valj en mysig plats dar ni kan vara ensamma. Kan vara nagonstans som betyder nagot for er bada? Dar ni hade er forsta dejt tex?

    Lycka till!

  • MadeleineWR

    Hej!

    Jag och min brittiska sambo diskuterade detta med ringar. Han sa att mannen inte far nagon ring forens pa brollopet men om jag ville att han skulle bara ring sa kunde jag kopa en promise ring till honom att bara tills dess. Sa det ar upp till din blivande om hon vill eller inte.

    Nar det kommer till att fraga om handen ar det nastan en oskriven regel i England. Inte alls forlegat utan bara ett satt att visa respekt.

    Hoppas allt gar bra!

Svar på tråden Förlovning/frieri i England