• Äldre 20 Jan 15:45
    4759 visningar
    6 svar
    6
    4759

    Hur var ert borgerliga bröllop?

    Vi ska viga oss borgerligt i september. Vi har båda varit gifta förut med kyrkligt bröllop och hela "paketet", så vi kände att detta passade oss bäst. Samtidigt vill vi ju att det blir en speciell och minnesvärd dag, så planerna är igång. Direkt efter vigseln ska vi äta middag med våra vittnen (dom enda som ska närvara vid vigseln, förutom vigselförättaren), sen åker vi direkt på bröllopsresa. 

    Är lite nyfiken på er som också gift er borgerligt, hur var eran dag? Rådhus? Utomhus? Klänning? Dagsschema?  

  • Svar på tråden Hur var ert borgerliga bröllop?
  • crs
    Äldre 21 Jan 13:17
    #1

    Hej! :)
    Jag och min snubbe gifte oss borgerligt i somras. Vi hade vigseln på förmiddagen, ute i en park. Rätt kort, vigselförrättaren gjorde sin grej, vi sa våra löften, och vi bytte ringar. Det var väldigt "laid back", gästerna var stående och vi hade inte fixat mer än hängt upp tyg i några träd runt om. Ingen musik, inga blommor eller så. Väldigt bekvämt ur planeringsperspektiv :P 

    Efteråt gick vi med våra gäster (vi var ca 30 st. Hade tänkte ha det betydligt mindre, men våra familjer ville så gärna komma och vara med, så de fick det.) till en restaurang och åt lunch i några timmar. Sen åkte vi på bröllopsresan. :) 

    Det hela var väldigt enkelt, och helt perfekt! Vi ville främst vara med varandra den dagen, och med vårt upplägg fick vi det, men också fira det med vår närmsta familj och vänner. Det bästa på dagen kan varit på kvällen, när vi kom fram till Malmö (som vi mellanlandade i över en natt), och där var soligt och varmt (det var grått och regnade när vi åkte hemifrån), och jag fick tillbringa kvällen med min älskling och vi åt fantastisk middag och blev fulla och bara hade det jättebra bara vi två.

    Jag hade en knälång vit fodralklänning, och svarta klackskor. Inget avancerat, då jag skulle ha det hela dagen och inte ville sitta på tåg i en "bröllopig" klänning (och inte heller ville byta om eftersom jag ville vara uppklädd på kvällen med.) Min snubbe hade en mörkgrå kostym. 

    Vi har fått en del kommentarer om att det var ett udda bröllop, men det var verkligen helt perfekt för oss! :)

  • Äldre 17 Feb 10:06
    #2

    Hejsan,

    Jag vill ge er ett tips från proffset :)

    Om ni ska gifta er utomhus. Planera så ni inte har solen i ansiktet. Detta gör att ni svettas och bländas av solen vilket gör vigseln till en mindre härlig upplevelse. Se till så prästen står och får detta problem istället. Jag har sett många brudpar göra detta felet och dom blir påtagligt ledsna över detta.

    Vill ni ha fler tips så titta gärna in på min sida.
    www.photomedia.se/brollopsfotograf

    Jag önskar er lycka till


    Bröllopsfotograf Jens C Hilner www.photomedia.se
  • Anonym (Snabb­t)
    Äldre 17 Feb 11:33
    #3

    Snabbt in, snabbt ut. Gick på tre minuter. Totalt opersonligt.

  • Äldre 15 Apr 00:48
    #4

    Svar till Anonym (Snabbt)... det låter som om du inte fick den upplevelse som jag anser att en vigsel ska vara? Så tråkigt tycker jag. 


    En borgerlig vigsel följer den ordning som vi förrättare är ålagda att följa MEN för min del har det aldrig varit ett hinder för att sväva ut och göra stunden till den mest minnesvärda händelsen en par upplever inför ett gemensamt liv. 


    Vi är verkligen inte ålagda att träffa brudpar före vigsel, involvera oss i deras planer eller ta in musik etc i akten - men vi är många som gör det ändå. För vi förstår så innerligt väl hur viktig stunden är och för att vi vill vara en del av något av det finaste man kan uppleva. 


    Jag har förrättat vigslar vid havet, i trädgårdar, med musik och solister, med brudtärnor och näbbar... allt! Det är brudparets önskemål som får styra min roll som vigselförrättare. Mitt råd till alla som just börjat planera bröllop är: sök förrättare före allt annat. Jag vet, av egen erfarenhet, att man lätt snöar in på ringar, klänningar och håruppsättningar... men inget av det blir viktigt om själva vigseln blir pannkaka. Så sök i god tid, maila och kolla vilka som ställer upp på samtal och som kan tänka sig att gå "utanför boxen". Med god tid menar jag verkligen I GOD TID. Jag har redan (april 2016) brudpar som kontaktar mig för bröllop nästa år. 

  • Äldre 20 Jul 19:32
    #5

    Vi gifter oss i rådhuset 24/8. Det kommer bara vara vi och barnen. Vittnen kommer från Rådhuset. Det är ingen som vet att vi ska gifta oss, vi känner att det är något vi vill göra själva. 
    Däremot kommer vi att ha en bröllopsfest 27/8 för släkten. Det har vi bakat in i mitt 25års firande, så alla tror att dem kommer för att fira min födelsedag och det gör vi ju på ett vis men där får dom istället se att vi gift oss. Dom kommer få gå runt trädgården där vi ställt upp skyltar med små hintar och precis innan dom kommer runt så ska där hänga en banderoll med just married. 
    Vi kommer att bjuda på välkomstdrink med tilltugg, buffé, tårta och avslutar med gottebord och drinkbord.


    Förhoppningsvis går allt som planerat :)

  • Ankan
    Äldre 21 Jul 07:41
    #6

    Vi kommer att gifta oss borgerligt men det blir ändå ett väldigt klassiskt bröllop. Vi gifter oss på eftermiddagen utomhus vid en sjö, med ca 75 gäster. Det blir mycket musik, både till "in- och utmarsch" och två sångar med solist under ceremonin. vigselförrättaren kommer att hålla ett vigseltal, mina tärnor kommer att läsa en dikt, vi kommer att växla ringar osv. Jag har en vit klänning på mig osv. Elt helt vanligt "stort" bröllop med efterförljande fest och middag, bara att själva vigseln är borgerligt istället av kyrkligt. Passar oss perfekt, vi vill ha ett klassiskt bröllop, men har inte så mycket med kyrkan att göra. Vi kunde vara med och bestämma det mesta av vigseln och eftersom vigselförrättaren känner oss sen tidigare blir det säkert personligt och fint.
    I tyskland är ett borgerligt bröllop oftast väldigt tråkigt och formellt, det ska skrivas på papper (som vigselförrättaren behöver läsa upp först, jätte tråkigt), det är mer att man ingår en komplicerat kontrakt inför vittnen. Här i Sverige känner jag att det är lika lätt att göra en fin borgerlig vigsel som en kyrklig. Så håll inte tillbaka för det, du kan i stort sätt bestämmer själv hur din borgerliga vigseln kommer att se ut, litet, stort, någonting däremellan :) Lycka till!

Svar på tråden Hur var ert borgerliga bröllop?