• socker73

    en månad efteråt

    Hej,
    jag och min sambo skall gifta oss i oktober. vi har precis börjat planera och jag är lite nyfiken på hur ni som redan gift er tänker. Jag har hört flera som säger att "den saken som vi la så mycket tid på kunde lika gärna kvittat"  osv.   Med facit i hand vad och varför är mest värt att lägga pengar/energi/tid/planering på? vad är viktigast efteråt?

  • Svar på tråden en månad efteråt
  • Endora

    våga delegera ut uppgifter, är så mycket att göra ändå.

    det är värt varenda krona att ha en proffsfotograf, kunniga och inte personligt involverade. 

  • Red Lion

    Det som känns viktigast efteråt för mig och som jag minns bäst är värmen från våra nära och kära som var där för vår skull. Hur glada alla var, hur kärleksfull och fin stämningen var. VI hade ett litet bröllop med bara närmaste familjen och två vänner, precis som vi ville. Så det skulle jag nog säga, se till att de ni vill ha där är där. Och som Endera sa, bilder kan vara viktigt. Hade amatörfotograf och är nöjd med bilderna men ett proffs fångar nog stunder bättre och kan det där med ljus och bildkomposition. Hade varit kul med bättre bilder kanske, men ångrar mig inte direkt heller, men en sak att tänka på om bilder är viktiga för er. 
    Överhuvudtaget gjorde vi vår egen grej med saker vi tycker om (båtfärd, fin restaurang) och valde bort det som kändes onödigt (t.ex. brudbukett) och det kändes som ett bra recept på att bli nöjd.

  • Endora
    Red Lion skrev 2015-02-17 14:32:08 följande:

    Edora, förlåt, tänkte rätt men skrev tydligen fel. 


     
  • Nyfiken gul , nu fru

    i förväg är det dom små detaljerna som oftast man stirrar sig blå på och sliter sitt hår över och oftast kostar väldigt mycket pengar - i efterhand är det saker som knappt någon ens märker alls och som man själv inte ens bryr sig om. 

    Detaljer har en tendens att bli "the thing" som många brudar gråter hysteriskt över att det ska bli perfekt men redan en kvart före vigseln har det fallit i glömska. 

    Så mitt tips är att verkligen undvika att snöa in på dyra detaljer . Det kommer bara surt i efterhand.  Som tex att sitta i 3 timmar och pula med varje enskild inbjudan i scrapbooking där varje pappersblomma kostar 45 kr,  eller stansa ut bokstav för bokstav i placeringskorten i guld,  eller färgmatcha färgtemat i femtio nyanser av rött eller ägna 5 timmar åt att pussla med bordsplaceringen för att inte Faster Asta ska hamna brevid moster Svea osv... SKIT I DET!!    Det är sånt som i slutändan inte var så viktigt när man ser det stora hela. 

    Och tvärsom... det som man verkligen la ner pengar på och trodde skulle vara det verkliga viktiga speciella - blev oftast det man grämde sig över i efterhand och insåg hur puckat man tänkte. Hur fan tänkte jag när x saken kostade y kronor? IDIOT!!    

    Jag som är gift för andra gången märkte av att det jag INTE gjorde var det jag verkligen ångrade och tänkte på i efterhand... och som 10 år efter bröllopet fortfarande är det jag skulle ändrat på om jag kunnat...  Man ska INTE kompromissa med sina innersta verkliga önskemål på det som verkligen betyder något för en själv. 

  • Elna14

    Det där är väldigt individuellt. Om du tycker om blommor, satsa på en fin bukett, om du inte alls är intresserad av blommor, skaffa en enkel billig; om du är vinkännare, se till att välja bra viner osv. Att ha bra foton tror jag att de flesta uppskattar efteråt, se till att ha någon som tar bra bilder, det tror jag annars att ni ångrar efteråt, och gärna någon som filmar vigseln. Sedan om ni har en vän som är duktig eller om ni hyr en fotograf, det är upp till er och er budget.
    Jag håller med Nyfiken gul att många detaljer inte känns så väldigt viktiga så här i efterhand, ni måste inte ha egendesignade handtryckta servetter, det funkar bra med vilka som helst. Vi satt och lade godis i små påsar att lägga på borden, men hälften låg kvar orörda när gästerna gått hem. Sådana detaljer är inte viktiga i efterhand. För oss var det viktigt att kunna bjuda så många av våra vänner som möjligt, så vi valde lite enklare mat för att ha råd att bjuda fler, och vi ångrar oss inte. Tänk efter vad som är viktigt för er och satsa på det. 

Svar på tråden en månad efteråt