• Anonym (Hjälp­)
    Äldre 12 Jan 12:02
    4229 visningar
    14 svar
    14
    4229

    Immunförsvar

    Jag är 1,58 cm och väger 63. Vill ner till 55. Jag har ett stort problem. Jag vill träna men här är problemet. Jag tränar 2 gånger sen blir jag brakförkyld och får feber ca 40 grader. Sen blir jag sjuk i allt från en månad till två. Jag avvaktar med att börja träna tills jag har varit frisk i en vecka. Tränar två gånger o så blir jag brakförkyld igen o allt börjar om! Vad ska jag göra? Jag tränar Zumba hemma för jag anser att i mitt fall är det bortkastade pengar att gå till ett träningscenter eller så. Jag har varit hos läkare och allt är normalt. Det känns hopplöst. Ingen av oss är rökare eller så. Jag har dåliga lukgpr pga mina föräldrar har rökt inomhus hela mitt liv. Jag var passiv rökare i 18 år o min mamma rökte bokstavligt talat tills jag föddes. Men jag behöver hjälp. Jag vill bara kunna träna och lägga om min kost

    Jag tror inte på kurer alls. Träning och bra kost är det jag tror på.

  • Svar på tråden Immunförsvar
  • Äldre 12 Jan 12:09
    #1

    Låter lite som mig, har superproblem med sjukdommar just nu, sedan äter jag för lite men står ändå still på vågen, så jag vet hur det känns.

    Att läga om kosten skall ju hjälpa det också, men iom att du har kasst imunförsvar som du säger bland folk så skulle jag börja morgonen med en RASK promenad i en timma, sedan göra samma sak på kvällen. Då slipper du kontakten med sjuka människor på det sättet. Men samtidigt får du en väldigt bra förbränning som i samband med rätt kost skommer ge dig stora resultat.

    Mvh


    Live free, ride free
  • Alylly­ra
    Äldre 12 Jan 14:40
    #2

    Gäller det oavsett vilken typ av träning du ägnar dig åt? Styrketräning, promenad, cykling, simning, zumba, yoga?

    Prova att testa olika träningsformer för att se om det är någon som gör att du kan komma igång utan att bli sjuk. När jag satte igång att träna började jag med styrketräning hemma på vardagsrumsgolvet med egna kroppen som vikt (och ibland två vattenflaskor fyllda med vatten). Det gjorde att jag fick upp grundstyrkan innan jag klarade av att konditionsträna.

    Vad händer om du t.ex. kör halva zumbapasset några gånger (du kan ju variera vilka låtar du kör...)? Du måste inte köra fullt ös från början om du riskerar att bli sjuk, bättre då att ta det lugnt och försäkra sig om att orka hålla det uppe.
    Eller kombinera en kortare, rask promenad med en omgång benböj och kanske lite sit-ups?

    Jag tror det gäller att du inte överanstränger dig. Ja, det kan låta skitfånigt att börja med tre zumbalåtar och att man knappt blir svettig av det, men om du slipper bli sjuk så kan du sen gradvis bygga upp din lungkapacitet och även ditt imunförsvar så att du orkar mer och mer.

  • Anonym (Hjälp­) Trådstartaren
    Äldre 12 Jan 20:15
    #3

    Ja all träning tyvärr

  • Anonym (LCHF)
    Äldre 12 Jan 20:25
    #4

    undvik träning då. 
    JAg var som du att jag alltid var förkyld, började jag träna så blev jag jätte sjuk osv. 
    Men jag vägde 62 till mina 165cm och ville gå ner till minst 55. Började äta lchf och gick ned till 52kg. Mår mycket bättre, är nästan aldrig förkyld, är pigg och smal, precis som jag ville. 
    Läs mer på kostdoktorn.se om du är intresserad. 

  • Anonym (Hjälp­) Trådstartaren
    Äldre 12 Jan 23:04
    #5

    Fast LCHF skulle jag aldrig gå på. Bra för dig att det funkar för dig. Men den kosten är mer om man jobbar extremt hårt med kroppen som bönderna gjorde förr. Dessutom har grundaren av LCHF fått diabetes pga dieten

  • Anonym (LCHF)
    Äldre 13 Jan 00:52
    #6

    den kosten håller diabetes i schack. inge blodsocker dippar eller toppar. man får inte duavetes av lchf snarare tvärtom tom diabetessamfundet ellee vad de heter,(har inte diabetes så vet inte) rekommenderar lchf som kost för diabetiker.

    kostdoktorns forum är bra att se hur många som blivit fria från sjukdomar pga lchf. finns naturligtvis hur mkt.mer som helst att läsa än kostdoktorn men det är en bra sida som är lätt. överskådlig.

    husmanskost är mer kost för hårt arbete. tror inte du läst in dig på lchf seriöst men det är ju du som ska göra som du vill och tror blir bra för dig.

    lycka till!

  • Äldre 13 Jan 08:38
    #7
    Anonym (Hjälp) skrev 2015-01-12 23:04:18 följande:

    Fast LCHF skulle jag aldrig gå på. Bra för dig att det funkar för dig. Men den kosten är mer om man jobbar extremt hårt med kroppen som bönderna gjorde förr. Dessutom har grundaren av LCHF fått diabetes pga dieten


    Undvik kolhydrater och ät långsamma sådana isåfall.
    Så kallat GI kost.
    Mat med lågt glytekemisk index, vilket är normalkost mer eller mindre.

    Och som sagt, jag tar medicin som gör att mitt imunförsvar är helt off ibland men då väljer jag träning där jag slipper kontakt med andra människors baciller,
    Live free, ride free
  • Alylly­ra
    Äldre 13 Jan 09:43
    #8
    Anonym (Hjälp) skrev 2015-01-12 20:15:25 följande:

    Ja all träning tyvärr


    Jadu, jag tror inte att det är så mycket ett internetforum kan göra för dig. Låter mer som att du skulle behöva gå till en specialist för att kunna komma igång med både bra mat och träning.

    Du måste vara villig att testa dig fram för att komma fram till vad som fungerar för just dig. För vissa funkar LCHF (både strikta och mindre strikta varianter), för vissa funkar GI, för vissa tallriksmodellen. Man kan inte veta vad som funkar bäst förrän man har testat.

    För mig funkade det väldigt bra att i stort sett utesluta pasta (i kombination med träning så klart). Åt andra kolhydrater, bara inte pasta. Men det hade jag aldrig vetat om jag inte testat. Nu kör jag på ett 80/20 tänk, dvs. äta bra 80 procent av tiden så behöver jag inte oroa mig för de resterande 20. Mat ska vara kul, inte en källa till ångest.

    Men maten kan inte göra allt. Man måste träna också, annars kanske man förvisso blir smal, men extremt svag också. Därför tycker jag att du ska uppsöka nån som kan hjälpa dig med att ta fram övningar som passar dig och som du kan göra hemma. Någon som kan ta hänsyn till dina lungproblem och har jobbat med liknande problem förut. The interwebz kan nog inte hjälpa dig.
  • Äldre 13 Jan 12:05
    #9

    Uteslut kolhydrater som är snabba om du inte vill tro på LCHF, GI kost är ju hälsosamt och tillåter kolhydrater men bara långsamma sådana.

    Testa andra träningsformer som är lugnare men väldigt effektiva typ pilates, någon form av yoga som passar dig? Då får du inte upp pulsen lika mycket och kroppen kanske reagerar bättre på det än på hetsiga träningsformer som zumba.

  • Anonym (:-))
    Äldre 13 Jan 13:20
    #10

    Det du troligtvis råkar ut för är något som kallas "Open window" vilket innebär att när du tränar så sänks immunförsvaret under en period efter träningspasset. Har du sedan innan ett sämre immunförsvar så drabbas du säkerligen lättare av detta. Det går att googla på detta om du inte hört om det tidigare, men försök då hitta en bra källa som förmedlar informationen och ger tips på hur man ska försöka undvika detta, och inte diverse träningsbloggar av "know-it-all-are"

    Jag skulle nog säga att du ska försöka fortsätta träna som du gör, men var extra noga med att inte utsätta dig för bakterier typ två dagar efter träningen. Alltså var försiktig med att ha fingrar i ögon, näsa, mun och tvätta händerna mycket för att inte bli smittad när du är som känsligast. Det är trots allt inte träningen som gör dig sjuk, utan bacillerna som du utsätts för efter träningen  

    När det kommer till kost så tror jag du gör rätt i att undvika LCHF. LCHF kan säkerligen vara bra för en kortsiktig viktnedgång, men det finns inte långsiktiga studier på vad allt fett gör med kroppen. Det är stor risk att man på sikt utvecklar hjärtkärlsjukdomar, speciellt då det i kosten innehåller väldigt mycket mättat fett vilket är någonting som det däremot finns mängder av långsiktiga studier på. 
    Däremot är det ju som man alltid sagt bra att undvika snabba kolhydrater och istället rikta in sig på de långsamma som håller en mätt längre samt inte gör att blodsockret skjuter i höjden.

    Lycka till!

  • Äldre 13 Jan 13:31
    #11

    jag gick med i viktväktarna i slutet av augusti, deras kostprogram bygger i princip bara på att följa livsmedelsverkets rekommendationer. har följt programmet men inte helt slaviskt, gick ner 12 kilo under 2014. har ytterligare ca 10 kg jag skulle vilja bli av med till den 8/8 och tvivlar inte det minsta på att det ska gå - får bli lite mer strikt detta år helt enkelt.
    jag äter jättemycket kolhydrater, men knappt nåt fett alls. i början kändes det lite trist att vara utan gräddsåser, men jag väljer helt enkelt mina tillfällen och har hittat tillbehör som är krämiga utan att vara kaloririka. LCHF fungerade inte alls för mig, men det hr känns ändå hållbart i ett lite längre perspektiv (om än kanske inte hela livet). du får nog testa dig fram till en kosthållning som passar dig.

    och när det kommer till träning kanske du ska mjukstarta lite? börja lågintensivt, träna utan att svettas - kanske en morgonpromenad varannan dag i en vecka utan att du känner dig ansträngd. sen öka intensitet allt eftersom, kanske att en av promenaderna veckan efter blir du lite andfådd, veckan efter kanske ännu lite mer andfådd och veckan efter det tar du två promenader där pulsen går upp. på så sätt "vänjer" du kroppen vid att du använder den, utan att chocka den. som det ser ut för din kropp nu är det ju en berg och dalbana med träning - vila - träning- vila.

  • Äldre 13 Jan 13:40
    #12
    Anonym ( ) skrev 2015-01-13 13:20:23 följande:

    Det du troligtvis råkar ut för är något som kallas "Open window" vilket innebär att när du tränar så sänks immunförsvaret under en period efter träningspasset. Har du sedan innan ett sämre immunförsvar så drabbas du säkerligen lättare av detta. Det går att googla på detta om du inte hört om det tidigare, men försök då hitta en bra källa som förmedlar informationen och ger tips på hur man ska försöka undvika detta, och inte diverse träningsbloggar av "know-it-all-are"

    Jag skulle nog säga att du ska försöka fortsätta träna som du gör, men var extra noga med att inte utsätta dig för bakterier typ två dagar efter träningen. Alltså var försiktig med att ha fingrar i ögon, näsa, mun och tvätta händerna mycket för att inte bli smittad när du är som känsligast. Det är trots allt inte träningen som gör dig sjuk, utan bacillerna som du utsätts för efter träningen  

    När det kommer till kost så tror jag du gör rätt i att undvika LCHF. LCHF kan säkerligen vara bra för en kortsiktig viktnedgång, men det finns inte långsiktiga studier på vad allt fett gör med kroppen. Det är stor risk att man på sikt utvecklar hjärtkärlsjukdomar, speciellt då det i kosten innehåller väldigt mycket mättat fett vilket är någonting som det däremot finns mängder av långsiktiga studier på. 
    Däremot är det ju som man alltid sagt bra att undvika snabba kolhydrater och istället rikta in sig på de långsamma som håller en mätt längre samt inte gör att blodsockret skjuter i höjden.

    Lycka till!


    Plus
    Håller med till fullo
    Live free, ride free
  • Anonym (Hjälp­) Trådstartaren
    Äldre 13 Jan 14:51
    #13

    Nej jag måste vara extra försiktig med dieter som har IBS o laktosintolerans. Tack alla

  • Anonym (LCHF)
    Äldre 13 Jan 16:23
    #14
Svar på tråden Immunförsvar