• Hallonsylt

    Kontrollbehov och beslutsångest

    Hejsan!

    Jag ska gifta mig med min sambo, men än är det två år kvar eftersom det inte passar just nu av flera skäl, och vi vill ha ett sommarbröllop vilket begränsar oss något tidsmässigt. Det har dock inte hindrat mig från att titta massor i bröllopstidningar och följt trådar här på forumet. :)

    Som rubriken säger, har jag ett riktigt kontrollbehov. Det här gäller i med allt, och framför allt bröllopet. Den stora dagen! Plus att jag älskar att planera, förbereda och organisera. Pyssla och fixa är jätteskoj. Sambon har sina åsikter men bara att det ska vara i kyrka och med många gäster. När det kommer till resten så har jag det större engagemanget, och en enorm vilja så det är ju bara bra :) .

    Mitt problem är att jag är perfektionist, och som rubriken fortsätter, har jag en enorm beslutsångest. Om allt! Vilken smak på tuggummit, vad ska vi äta, vilken tröja vill jag ha, färg på blommorna i vardagsrummet, osv osv. Det måste ju bli perfekt. Hur ska jag någonsin kunna ta ett beslut om bröllopet? Och jag menar inte att jag är någon bridezilla eller så, utan i hela mitt liv har jag alltid haft idén om att "ska jag göra något, så ska jag göra det skitbra annars får det vara". Sen alltid har jag tittat på andra hur vad det nu är ska göras. När jag har tittat länge nog så kan jag det hyfsat för att våga pröva själv för då vet jag att jag borde kunna. Övning ger färdighet, men jag vill ha färdigheten innan jag övar. :P Och genom att ta ett beslut om någonting, vad som helst, så innebär ju det också att jag väljer bort något annat. Något som kanske skulle vara bättre. Och hur vet jag vad som är bäst? Vad gillar jag? Vad är det rätta beslutet?! Jag har ju så mycket idéer, men att blanda alla vore bara konstigt. :P

    Min fråga är väl egentligen, hur gör ni för att ta beslut om blommor, budget, drömmar och visioner, mat, servering eller buffé, lokal, plats i världen, toastmaster, dekoration, färgtema, ringar, hotell för bröllopsnatten, bröllopsresemålet, utomhus/inomhus, gästlistan.. etc etc etc.. Det är så många beslut och jag har en skräckblandad förtjusning inför det här. Å ena sidan är jag helt överlycklig över den stora dagen och att jag ska få dela det med sambon. All planering och förberedning känns så rolig. Å andra sidan känner jag panik över att välja fel. Tänk om.. tänk om..

    Jag är medveten om att allting inte behöver vara perfekt, och jag tror att när dagen väl kommer så blir det underbart oavsett vad. Jag kommer göra allt för att bara släppa det när dagen väl kommer. Men fram tills dess vill jag göra så bra som möjligt så att när dagen väl kommer finns det en stabil grund. Vad som händer sen går ju inte att styra över.

    Sorry att inlägget blev så långt.. :P

  • Svar på tråden Kontrollbehov och beslutsångest
  • Chicita

    Börja med att hitta en röd tråd eller någon form av tema.
    På det sättet kan du lägga allt krut på att få till det jättebra - och du plockar bort miljontals ickerelevanta valmöjligheter.

    Den röda tråden kan vara en färg, ett gemensamt intresse, en plats (havet, slott, skog) eller något annat (film, århundrade...) 

    Bara genom att bestämma en färgskala gör att du inte ens behöver titta på saker i andra färger och alltså begränsar möjligheterna till överbelastning och velande ;) 

  • iso

    Oj vad svårt. Vi har inte valt tema eller färg överhuvudtaget utan kör på det vi trivs med och gillar. Jag tror det kommer passa ihop ändå. Samtidigt så kompromissar vid pengamässigt med vissa saker, och andra inte. Jag har gått all in på ringen, för den är viktig för mig. Klänning, skor och smycken har jag kompromissat ganska mycket med, fast inte utan att jag känner mig fin och nöjd ändå. Eftersom det är ekonomiska frågor inblandade hade jag  tagit en diskussion med den blivande mannen så att ni vet vad NI vill och kan tänka er att lägga på bröllopet och vad som är värt att lägga lite extra på. 

    Själva är vi totalt ointresserade av att göra mat eller massa pyssel etc. det intresserar varken mig eller mannen så allt sånt får stället vi ska vara på lösa. Jag har t ex ingen aning om hur dukningen och bordsdekorationerna ser ut, vad som helst blir bra liksom. För mig kommer känslan på bröllopet vara viktigast, att folk har kul och är avslappnade för det kommer vara vad vi och dem minns efteråt. 

  • FrökenW

    Jag håller med Chicita, vi började också planera ganska långt innan bröllopet (har fortfarande lång tid kvar) och det fanns hur många tillfällen som helst att ändra sig. Men vi bestämde ett tema som ska genomsyra allt, en plats som betyder mycket för oss och den tid på året vi föredrar och som stämmer in, och då ger sig mycket av sig själv. Meny, färger, typ av klänning, stil på festen, mm.

    En massa alternativ passar inte med plats, tema och årstid och då får det vara, hur fint det än är i övrigt. Några av de detaljer vi har bestämt blir en så perfekt del av helheten att det inte är någon mening med att fundera vidare. Och det går inte att börja pilla i för många detaljer, för då faller konceptet. 

    Sen kan jag tycka att det är fördel med mycket tid också, för då hinner man fundera igenom valen ordentligt vilket i vilket fall får mig att känna mig säkrare. Jag har tid att tänka över och se om jag är lika förälskad i klänningen/frisyren/tårtan ett par månader senare. 

    Dock skulle jag som något av ett kontrollfreak själv rekomendera att när du väl bestämt dig för något, sluta titta. Kom bara ihåg hur bra det blir med allt annat och hur förtjust du var när du valde. Och att du faktiskt väntade en/tre/sex månader och fortfarande tyckte det alternativet var bäst - den där klänningen du råkade se i fönstret är förmodligen bara en blixförälskelse, den du redan har beställt är den stora kärleken, typ. 

    Och involvera din partner. Gillar han ett alternativ är det svårare att ändra. Och han kan påminna dig om varför ni valde som ni gjorde, och hur bra det kommer bli. 

  • FrökenW

    Men är ni precis i början så sätt er ner i lugn och ro med en flaska bubbel och kanske några bröllopstidningar/inspirationsbilder och prata igenom grunderna. Vilken typ av bröllop vill ni ha? Stort, litet, traditionellt, bohemiskt, trädgårdsfest, slottsmiddag? Och dra svar ur sambon, det blir så mycket lättare och roligare senare då - hand kanske inte har tänkt lika mycket på det som du men det är hans bröllop också och då bör och ska han ha en åsikt om i vart fall de stora dragen, för bådas skull. 

    Kyrkbröllop, sommar och många gäster har ni ju redan, det är en rätt bra början. Ni kanske har en plats eller kyrka som betyder mycket? Ett gemensamt intresse att utgå ifrån? 

    Och budget, vilket någonstans är grunden. Hur mycket vill och kan ni lägga? Det ger er rätt tydliga ramar som i sin tur påverkar allt annat - många gäster på en tight budget går utmärkt men då blir det kanske inte trerätters på ett slott. Relaterat, hur mycket kan och vill ni göra själva? Inför festen? På dagen? Hur mycket är ni bekväma med att låta släkt och vänner hjälpa till? 

    Börja där, låt det ta tid och bestäm tillsammans. Budget, plats, tema, årstid - sen går resten att haka upp på det. 

Svar på tråden Kontrollbehov och beslutsångest