• Äldre 4 Jan 14:11
    17253 visningar
    23 svar
    23
    17253

    hjälp mig, måste verkligen gå ner i vikt..

    det är så att jag är 157 cm lång och väger 74 kg.... jag vill och inser själv att jag måste gå ner i vikt men lusten, orken, inspirationen finns inte.. vet inte hur jag ska göra.. jag skulle behöva ett schema dag för dag om vad jag ska göra och äta, annars funkar det inte.. helst vill jag gå ner 15-20 kg inom 2 månader och är bredd på att göra allt.. nån som vill hjälpa mig? nån som vet vad jag ska göra? någon som har nått bra schema/tips?

  • Svar på tråden hjälp mig, måste verkligen gå ner i vikt..
  • Äldre 4 Jan 22:51
    #11

    Om snabb viktminskning är målet rekommenderar jag itrim eller xtravaganza, men du måste också arbeta med dig själv att äta mindre, träna mer. Ta reda på varför du gick upp i vikt och så vidare.

  • Äldre 4 Jan 23:56
    #12
    aminis skrev 2014-01-04 21:05:34 följande:
    Hej!
    Jag är läkarstudent och gått halva utbildningen. Vill bara säga: snälla, kör inte 5:2 eller LCHF, det är inte skonsamt för kroppen och har inte tillräckligt mycket långtidsstudier på vad som sker på lång sikt (och det är inte värt att riskera hälsan för att gå ner snabbt med någon "metod", speciellt inte när det går lika bra utan specifik diet). Gjorde dessutom en snabb sökning på 5:2 och hittade två studier där genomsnittet bara gått ner 4 kg på 8 veckor, det är inte så mycket. Och jag vet, det är bara två studier och kanske inte precis likadana testpersoner som du.

    Kom ihåg: Allt handlar om inkomster och utgifter! Det är inte svårare än så. Ditt basala energibehov, för att behålla vikten, är ca 2000 kcal. Du måste alltså se till att dina dagar landar på <2000, tänk då på att om du äter för 1500 kcal och tränar bort 500 kcal landar du på 1000 kcal.

    Och visst, under 5:2 kan du få "hjälp" att inte äta så mycket under en hel vecka om man slår ut det, men varför svälta två dagar och vräka i dig de andra dagarna när du istället bara kan dra ner lite varje dag. Det är mycket lättare och skonsammare för kroppen.

    Mina råd är:

    1. Skaffa dig en app som kan hjälpa dig att räkna kcal, ex. my fitnesspal. Där kan du även synka med runkeeper som kan peppa dig på promenader, ev. löprundor.
    2. Ät inte mindre än 1000 kcal per dag, du ska leva också
    3. Ät mycket grönt! Men uteslut inte något ur kostcirkeln. Även frukt är bra, även om det är "sött".
    4. Du behöver inte dricka överdrivet mycket vatten, det är inget fysiologiskt nyttigt i att hela tiden fylla på med vatten. Njurarna kommer bara rena allt och göra att du kissar ut det du inte behöver. Drick när du är törstig.
    5. För att förbränna mycket kalorier är det konditionsträning som gäller, promenader, löprundor, cykling, crosstrainer... 
    6. Vardagsmotion! Trapporna istället för hissen, gå dit du ska istället för att ta buss, tåhävningar när du borstar tänderna. Allt räknas!
    7. Jättebra om du har/hittar någon som du kan bolla tankar och framgångar/motgångar med. 
    8. Tro på dig själv! Du KAN! 
    Hej!

    Jag är Tandläkare (färdig sedan 2år), och vi läste första 2 åren samma som läkarna, så då har du och jag ungefär samma grundutbildning där iaf. 

    Om du är läkarstudent och påstår att LCHF skulle vara skadligt för kroppen kanske du ska läsa lite vad Andreas Eenfeldt skriver på kostdoktorn.se ang just detta då han själv är läkare.
    Jag har läst på mkt ang just LCHF, och kan hålla med om att det i dagsläget inte finns några kvalitativa långtidstudier, men de studier som finns pekar absolut inte på att LCHF skulle vara skadligt.
    SBU publicerade ju nyligen i sin rapport ang fetma att LCHF och medelhavskost var klart effektivast för viktnedgång, efter att ha gått igenom samtliga studier på området som höll måttet.

    Kan hålla med dig på punkterna 1, 4, 5, 6, 7 och 8, men inte övriga.
    Alla är vi olika individer, och olika kosthållning passar olika bra för oss. Men racka inte ner på någon metod bara för att den inte är det som passar för dig, inte när det inte finns bevis.
  • Äldre 5 Jan 00:30
    #13

    LCHF passar inte alla. Punkt. Min kostlärare, dietist, har provat de flesta dietthafs och han klarade några veckor med LCHF men sen var det kört. Ekvationen är inte svårare än: mindre intag och större utgifter. För vissa räcker det och andra kan behöva tillägg av motion men alla är olika och har olika "problem"...

  • Äldre 5 Jan 00:51
    #14

    www.metro.se/nyheter/lakare-varnar-for-lchf-cancer/EVHmbs!laLUhkb5LnZKA/

    "Gammalt" men ändå läsvärt, det finns alltid risker med dieter och koständringar.

    Långsiktigt så finns det ingen som kan säga att en diet (av de nya trenderna) är skadliga eller inte.. men allt vi gör påverkar oss.

  • Äldre 5 Jan 09:49
    #15
    TheD skrev 2014-01-05 00:30:29 följande:
    LCHF passar inte alla. Punkt. Min kostlärare, dietist, har provat de flesta dietthafs och han klarade några veckor med LCHF men sen var det kört. Ekvationen är inte svårare än: mindre intag och större utgifter. För vissa räcker det och andra kan behöva tillägg av motion men alla är olika och har olika "problem"...
    Jag håller absolut med dig, precis som jag skriver så är vi alla olika, och därför passar olika kosthållning/dieter olika bra för oss. Men jag försöker att respektera att det finns folk som väljer andra kosthållningar, t.ex. pulverdieter, vegetarian, vegan, lågfettkost etc. Även om det är exempel på kosthållningar som aldrig skulle passa mig.
    Fluff skrev 2014-01-05 00:51:51 följande:
    www.metro.se/nyheter/lakare-varnar-for-lchf-c...!laLUhkb5LnZKA/

    "Gammalt" men ändå läsvärt, det finns alltid risker med dieter och koständringar.

    Långsiktigt så finns det ingen som kan säga att en diet (av de nya trenderna) är skadliga eller inte.. men allt vi gör påverkar oss.
    I denna artikel finns även en kommentar av just Andreas:

    "Men Andreas Eenfeldt, specialistläkare i allmänmedicin som driver hälsobloggen kostdoktorn.se, håller inte alls med.
    – Jag skulle säga att de här farhågorna om sambandet mellan cancer och fett är föråldrade och av allt att döma fel. Det mest tyder snarare på att för mycket socker och snabba kolhydrater är boven bakom mycket av den cancer, inklusive bröstcancer, som vi får i västvärlden."


    Han skriver även mer utförligt om just detta "larmet" här: http://www.kostdoktorn.se/aftonbladet-varnar-for-lchf-cancer 
    Där han länkar till socialstyrelsens statistik kring bröstcancer (som det var frågan om i löpsedlarna) där man tydligt ser att förekomsten av bröstcancer ahar ökat stadigt och i samma takt sedan 1970, alltså långt innan LCHF blev populärt. 


    Jag hävdar inte att LCHF passar alla, eller att det skulle vara den "Bästa" metoden på något sätt, det är helt enkelt den bästa metoden för MIG, vill man inte prova LCHF så behöver man inte. Men tills det kommer kvalitativa RCT långtidsstudier som bevisar att det finns någon risk med LCHF önskar jag att folk kunde sluta vara så negativa. 
  • Äldre 5 Jan 11:49
    #16

    Men.. suck.. Fastna vid att det är en bra lösning nu och lyssna på den personen som ger svaret du vill ha, fine, ditt val.
    Det finns fortfarande inte en långsiktig undersökning av biverkningar eller annat, det var det jag ville komma fram till.. Det finns inte nån (vad jag vet, för då hade de stått ännu större rubriker överalllt om dieterna) som kan säga att tex LCHF och 5:2 är bra dieter i längden, att det inte är skadligt och påverkar oss om 10 år.
    Det finns bara kortsiktiga undersökningar på detta då det är nytt.

    Om 2 personer har undersökt en sak och dom inte kan komma fram till samma redovisning så tror man på vilket man vill.

    Jag tror fortfarande på att det är bättre att äta allt men att tänka på mängderna man stoppar i sig och motionera. Hålla sig till en portioen eller kanske dra ner på portionsstorleken om man vet att man inte rör sig tillräckligt.

    Gör av med mer än vad du äter = gå ner i vikt.
    Men viktigast av allt är att må bra med vad man gör.

  • Äldre 5 Jan 13:00
    #17

    Jag har ganska mycket erfarenhet av viktnedgång. Jag är en jojobantare. Jag behöver inte gå in på nu varför jag går upp i vikt igen, men, jag har lyckats gå ner MYCKET på KORT TID flera gånger. DISCIPLIN och MOTIVATION. 

    Alla är olika, allt passar inte för alla, så är det bara. Men de gånger jag har lyckats gå ner har jag varit otroligt målinriktad och hållt en otroligt strikt kost. Det viktiga är kosten - visst att motionen hjälper dig - men om du ska fokusera på en av dem så fokusera på kosten. (För viktnedgång, för välmående så är ju daglig motion viktig, jag säger inte emot motions-synpunkten).

    En gång gick jag på viktväktarna, då gick jag ner 25 kilo mellan jan-maj. Jag åt inget socker, inga efterrätter, inget chips. Väldigt strikt räknade jag points. Jag tränade inte så mycket vad jag minns, däremot har jag för mig jag cyklade till skolan när snön försvann (c:a 5 km).

    En andra gång jag har gått ner mycket i vikt gick jag på cambridge. Jag började 2 dagar efter midsommarafton. Jag tror jag körde 5-6 v. med bara cambridgeshaker. Säg att jag gick ner 15-20 kg dessa veckor. Sen fortsatte jag till november och gick sammanlagt ner runt 30-35 kg. Då åt jag också strikt, men lchf utan så mycket fett. En dag såg ut såhär: 1,5dl a-fil, 1 msk linfrö, 1 banan, kanel (om jag gick upp tidigt på morgonen hade jag lite hallon i filen och åt bananen runt 9-tiden för att orka till lunch. Kanel har jag hört ökar förbränningen, men vet inte om detta är sant.
    Till lunch åt jag 100gr kött (kyckling, nöt, fisk, skaldjur el. 2 ägg) och hur mycket sallad/grönsaker jag ville.
    Till mellanmål delade jag ett äpple i bitar och strödde över kanel (för ovanstående anledning).
    Till middag år jag samma som till lunch.
    På kvällen drack jag 1,5 dl proviva och åt 1 kiwi.

    Detta låter kanske lite men det var festmåltider jämfört med shakerna! ;)

    En annan diet jag provat som funkar är soppdieten. det är en detox-diet och gör man den endast en vecka funkar den mer för att rensa ut slaggprodukter i kroppen. Fortsätter man ett par veckor lovar jag effektiv viktnedgång! (googla soppdieten).

    Detta är snabba resultat men det går att hålla efteråt om man vet hur. Det är ju hålla-vikten-fasten jag tycker är svårast. Och jag tycker det är svårt att köra på halva effekten. Jag måste gå all-in i en viktnedgångsfas för att vara motiverad och hålla disciplinen. Tillåter jag mig själv grejer blir det mer och mer och jag är tillbaka.

    Och även om det är "farligt" att gå ner fort så tror jag det är farligare att låta bli att gå ner och istället gå upp i vikt.  

  • Äldre 5 Jan 21:46
    #18

    Självklar måste man röra sig mer och äta mindre om man vill gå ner i vikt...det tror jag alla vet.
    Det är jobbigt att gå ner i vikt men man får ha lite "jävlar annamma", klart att det går!
     En dag i taget blir veckor och sen månader.
    Vill bara poängtera att 5:2 inte är en bantiningsmetod utan att  man tappar i vikt är en ren bonus. =)
    Har ett flertal i min närhet som har förbättrat sina värden avesvärt med denna metod.
    Sen är det också viktigt att förstå att under sina "ätdagar" äta normalt, alltså inte vräka i sig för då har man fått det hela om bakfoten. Tror även att man under "ätdagarna" kan dra ner lite på kolhydraterna.
    Men det gäller att hitta den metod som passar sig själv, alla är vi olika!

    Lycka till!

  • Äldre 5 Jan 22:09
    #19
    Trattkantarellen skrev 2014-01-04 23:56:57 följande:
    Hej!

    Jag är Tandläkare (färdig sedan 2år), och vi läste första 2 åren samma som läkarna, så då har du och jag ungefär samma grundutbildning där iaf. 

    Om du är läkarstudent och påstår att LCHF skulle vara skadligt för kroppen kanske du ska läsa lite vad Andreas Eenfeldt skriver på kostdoktorn.se ang just detta då han själv är läkare.
    Jag har läst på mkt ang just LCHF, och kan hålla med om att det i dagsläget inte finns några kvalitativa långtidstudier, men de studier som finns pekar absolut inte på att LCHF skulle vara skadligt.
    SBU publicerade ju nyligen i sin rapport ang fetma att LCHF och medelhavskost var klart effektivast för viktnedgång, efter att ha gått igenom samtliga studier på området som höll måttet.

    Kan hålla med dig på punkterna 1, 4, 5, 6, 7 och 8, men inte övriga.
    Alla är vi olika individer, och olika kosthållning passar olika bra för oss. Men racka inte ner på någon metod bara för att den inte är det som passar för dig, inte när det inte finns bevis.
    Jag tycker nog att punkt 2 håller också. Med alldeles för lite kalorier är det svårt att fungera i vardagen och på arbetet. De erfarenheter jag har av LCHF (som läkare) säger att de går ned i vikt i långsam takt utan att vara särskilt hungriga. Blodsockret har också förbättrats. Sedan är ju frågan om man tycker att det är särskilt kul att köra kolhydradsnålt resten av livet.
  • Äldre 6 Jan 15:32
    #20
    Trattkantarellen skrev 2014-01-04 23:56:57 följande:
    Hej!

    Jag är Tandläkare (färdig sedan 2år), och vi läste första 2 åren samma som läkarna, så då har du och jag ungefär samma grundutbildning där iaf. 

    Om du är läkarstudent och påstår att LCHF skulle vara skadligt för kroppen kanske du ska läsa lite vad Andreas Eenfeldt skriver på kostdoktorn.se ang just detta då han själv är läkare.
    Jag har läst på mkt ang just LCHF, och kan hålla med om att det i dagsläget inte finns några kvalitativa långtidstudier, men de studier som finns pekar absolut inte på att LCHF skulle vara skadligt.
    SBU publicerade ju nyligen i sin rapport ang fetma att LCHF och medelhavskost var klart effektivast för viktnedgång, efter att ha gått igenom samtliga studier på området som höll måttet.

    Kan hålla med dig på punkterna 1, 4, 5, 6, 7 och 8, men inte övriga.
    Alla är vi olika individer, och olika kosthållning passar olika bra för oss. Men racka inte ner på någon metod bara för att den inte är det som passar för dig, inte när det inte finns bevis.
    Självklart finns det läkare som förespråkar LCHF, annars hade det nog inte haft så stort genomslag. Men nu pratar jag om vad vi har lärt oss under utbildningen - fysiologi och vetenskapligt baserad kunskap. Enligt detta bör man inte utesluta kolhydrater ur kosten av flertalet goda anledningar. Man ska självklart inte utesluta fett heller. Så jag håller fast vid punkt 2 och 3 fortfarande:

    Punkt 2: Skulle man äta <1000 kcal per dag är det ju näst intill att svälta sig och svält ställer in kroppen på att spara allt den får, att lagra upp. 
    Punkt 3: Kroppen behöver alla typer av näringsämnen.
  • Äldre 6 Jan 19:34
    #21
    aminis skrev 2014-01-06 15:32:10 följande:
    Självklart finns det läkare som förespråkar LCHF, annars hade det nog inte haft så stort genomslag. Men nu pratar jag om vad vi har lärt oss under utbildningen - fysiologi och vetenskapligt baserad kunskap. Enligt detta bör man inte utesluta kolhydrater ur kosten av flertalet goda anledningar. Man ska självklart inte utesluta fett heller. Så jag håller fast vid punkt 2 och 3 fortfarande:

    Punkt 2: Skulle man äta <1000 kcal per dag är det ju näst intill att svälta sig och svält ställer in kroppen på att spara allt den får, att lagra upp. 
    Punkt 3: Kroppen behöver alla typer av näringsämnen.
    Du får absolut hålla fast vid även de punkterna, man måste inte vara överrens om allt :p

    Känner att vi kanske har spårat iväg lite från vad TS frågade om, så ska nog sluta kommentera nu :p
    Tänkte bara avslutningsvis säga att LCHF inte innebär att man utesluter kolhydrater, det är dieten "fakir" som går ut på att nolla kolhydraterna. Inom LCHF äter man grönsaker och många äter även rotfrukter, och får på så sätt i sig kolhydrater, dock i en mkt mindre mängd.

    Lycka till nu TS, oavsett hur du väljer att tackla din övervikt så är fortfarande det absolut viktigaste att man bestämmer sig för att ta tag i det och är motiverad! =)
  • Äldre 7 Jan 01:11
    #22

    Hjärnan går på glukos/ketonkroppar och tar 20 - 25 % av kalorierna. Betyder det att man måste äta minst 25 % kolhydrater? Nix, den nödvändiga glukosen fixar levern via glukoneogenesen. Ketonkroppar tillverkas också (ej att förväxla med svältketos typ diabetes). Hur var det med fysiologin? Tungan ute

    Kroppen är, tack och lov, en oerhört flexibel mekanism som klarar sig på det mesta. Själv är jag dock utesluten från de flesta bantningsdieter eftersom jag har svårt att klara mig utan choklad. Glad

  • Fri 15 Sep 2023 08:30
    #23
    +1

    Bantningspiller - https://tonzes.com/slimse.htm Jag förlorade 12 kg i mindre än 2 månader och övervikten kom aldrig tillbaka.

Svar på tråden hjälp mig, måste verkligen gå ner i vikt..