• Sofiebear

    Snålt att inte bjuda på dricka på restaurang???

    Hej! Jag håller på och planerar budgeten för vårt bröllop som vi hade tänkt ha på restaurang. Har insett att alkoholen kan bli en post som där pengarna rusar iväg, och vi brudpar dricker inte ens alkohol själva. I bröllopspaketen vi tittat på ingår välkomstdryck, ett glas vitt till förrätt, två glas rött till varmrätt och ett glas dryck (varierar lite vad som bjuda mellan de olika paketen, men alkohol är det i alla fall) samt kaffe. Nu undrar jag om det är snålt att låta gästerna betala för sig själva när själva festen drar igång? Jag är sån att jag inte är emot kuvertavgift, men jag skulle aldrig vilja ha det själv och undrar om detta kanske ses som det. Hur kan man annars göra på restaurang för att inte få en chocknota i efterhand? Drinkbiljetter? I så fall hur många? Tror att budgeten nästan kan dubbleras om vi har fri alkohol ... /Sofie

  • Svar på tråden Snålt att inte bjuda på dricka på restaurang???
  • teres77

    Det är inga konstigheter att ha betalbar på festen! Kör på det... Eftersom det är en restaurang så kan ingen kräva att det ska va till självkostnadspris, men ni kanske kan försöka förhandla lite med dem så det inte blir 50 kr/öl eller så. Eftersom det även handlar om utskänkningstillstånd så är det inte troligt att ni får ta med egen alkohol heller. Sånt får folk (gästerna) förstå. Ni bjuder ju på fördrink och dryck till maten så ni är inte "snåla" på nåt sätt!

    Var tydliga i inbjudan vad som gäller bara. Skriv nåt i stil med, "Efter middagen finns det dryck att köpa i baren. De tar kort och kontanter."

    Lycka till! 

  • Tillys

    När man har festen på en restaurang så tycker jag det känns självklart med betalbar. Det är ingen som förväntar sig att brudparet skall betala mer än drycken till maten!. Har själv jobbat på många bröllop och de är ett fåtal som haft drinkbiljetter. Som du säger så kostar det ändå. Hade jag varit du hade jag som teres77 säger försökt förhandla fram ett bra pris i baren genom att tex sälja en viss sorts drinkar, vin eller öl. Ibland kan det hända att restaurangen har dryck som de vill bli av med, även om det inte är något fel på det.

    Ett tips är att redan i inbjudan berätta att det kommer vara betalbar, men också påpeka att det är förbjudet att ta med egen alkohol att dricka på festen. Restaurangen har sitt utskänkningstillstånd att tänka på. På ett bröllop där jag jobbade fick vi stänga baren efter bara ett par timmar, eftersom gästerna inte respekterade förbudet mot egen alkohol. Vårt utskänkningstillstånd var definitivt värt mer för oss än deras bröllopsfest, men det är klart att brudparet var besvikna, de och de andra gästerna fick lida av ett fåtal gästers dumhet.

  • ESW

    Vi ska hålla festen på resturang och kommer bjuda på fördrinken, vinet till maten och kaffe. Resten får gästerna själva betala för. Vi fick tipset av resturangen att välja ut 5-6 drinkar som de skriver på en drinklista i baren så det blir lättare för gästerna att välja i baren.

  • SandraElisabet

    Vi bjuder gästerna på ungefär samma vinpaket som det du nämner TS: Brudskål, Vin till förrätt samt huvudrätt (kanske även dessert...? Minns ej) sedan kaffe med avec. Våra gäster kommer sedan efter det få stå för egen alkohol. Helt okej tycker jag då den mängden alkhol som redan ingår hade räckt mer än väl för mig att bli kalas på. Flört

  • Caledonia

    Nej, det är inte snålt. Vi kommer ha ett liknande upplägg, dvs fördrink och dricka till maten ingår sen får gästerna själva betala drinkar i baren. Vi lägger hellre pengar på att ha middag och fest på ett ställe gästerna och vi uppskattar, med bra mat och service, än alkohol. Dessutom kommer den alkohol som serveras räcka till dem flesta, då det är vin inräknat till alla, men inte alla dricker det, då blir det mer över till de som vill ha lite mer.

  • PimPim83

    Jag tycker inte heller att det är snålt. Vi hade ett vinpaket där det ingick fördrink, ett glas till förrätt, två till huvudrätten samt avec till kaffet. 4 glas vin är ändå inte lite!

    Jag håller med Tillys om att det kan vara bra att redan i inbjudan eller på en bröllopshemsida (om ni ska ha en sådan) skriva att ni bjuder på alkohol till middagen, men att det sedan kommer finnas betalbar om någon önskr mer arr dricka.


  • Sofie R

    Nej det är inte snålt. MEN jag ville inte att våra gäster skulle behöva betala något själva så vi valde en annan lösning som vi kände att vi hade råd med. För att kunna bjuda på allt.

  • Sofiebear

    Vad valde ni för lösning? Jag har hört med restaurangen men de kunde inte erbjuda öppen bar mot fast pris tyvärr.

  • Sofie R

    Vi valde annan lokal där man fick ta med egen dricka :)

  • bettansss
    Sofie R skrev 2014-01-02 08:50:47 följande:
    Jo men vill man inte arbeta får man betala.
    ... eller låta gästerna betala! ;)

    Vi ska ha vår middag och fest på ett hotell och i kuvertavgiften ingår totalt fyra glas vin (till tre rätter). Sen har vi skrivit i inbjudan att man får betala själva om man vill dricka mer. Det är ingen som hittills sagt nåt om att de tycker det är konstigt. Om man som SofieR skriver att man gärna vill bjuda på allt får man väl hitta ett annat ställe men jag känner precis som du att jag gärna vill göra så lite som möjligt själv. Jag resonerade också som så att jag inte hade tyckt det varit konstigt att betala dricka själv om jag blev bjuden på bröllop. Dessutom önskar vi oss ingenting så då tänker jag att de sparar in en del pengar där som de kan lägga på dricka i så fall.  

    Jag har varit på en del bröllop där det varit fri bar och det har en gång slutat med fylleslag eller att folk går och tar en drink, dricker en klunk, ställer ifrån sig glaset och sen går och hämtar en ny (=massor halvfulla glas överallt att städa undan). Det beror ju förstås på vad det är för typ av folk på bröllopet men känns som att man faktiskt kan kontrollera drickandet lite mer med betalbar. 

    Om man vill kan man ju göra "drinkbiljetter" som varje gäst får en eller två var så man bjuder på en lite av drickat efter maten men inte allt hela kvällen. Funderar lite på det då kuvertavgiften för vår middag faktiskt blev lite billigare än vi hade räknat med (yey)! 
     
  • Sofiebear

    Jag är verkligen inte den som står och fixar själv tyvärr, beställer inbjudningar, placeringskort, allt färdigtryckt och monterat och jag skulle få tuppjuck av att ordna lokal och hålla koll på att maten ska serveras och att inget går fel. Det enda jag ska fixa som vi fått lov till på restaurang/hotellet är att sätta upp en candy bar, med egna etiketter som jag klistrar själv (applåder ) på grejorna. Men det är ju godis, vad kan gå fel? Om man har fri bar skulle jag nog vilja hyra in en bartender också,så att inte gästerna går bananas. De flesta sköter sig men min mans ena jobbarkompis och hennes man festar hårt varje helg och jag vet inte riktigt hur det är med de andra. Mina vänner har jag inte festat med på länge, då jag slutade dricka alkohol för flera år sedan. Jag avskyr fulla människor och hade egentligen velat ha alkoholfritt, men min blivande man tyckte inte det och min pappa tycker att en god middag förtjänar ett gott vin.

  • bettansss
    Sofiebear skrev 2014-01-02 12:14:56 följande:
    Jag är verkligen inte den som står och fixar själv tyvärr, beställer inbjudningar, placeringskort, allt färdigtryckt och monterat och jag skulle få tuppjuck av att ordna lokal och hålla koll på att maten ska serveras och att inget går fel. Det enda jag ska fixa som vi fått lov till på restaurang/hotellet är att sätta upp en candy bar, med egna etiketter som jag klistrar själv (applåder ) på grejorna. Men det är ju godis, vad kan gå fel?   
    Lite off topic kanske, men hur har du tänkt att göra med er candy bar? När ska den serveras osv? Funderar på en själv, men har förstås inte frågat än på stället vi ska vara om det är ok. 
  • Sofie R

    Då tycker jag att ni gör som planerat! Betalar dricka till maten, men sen får gästerna stå för resten själva. Då är du ju ändå generös som går ifrån din ursprungliga tanke om att ha alkoholfritt till att åtminstone bjuda till maten. Folk har ju ändå bättre förståelse när de ser att ni måste betala restaurangpris på drickat!

  • Sofiebear

    Jag kommer att skissa upp hur jag vill ha det och sedan hoppas jag kunna sätta upp det snabbt tillsammans med mina systrar, efter tårtan och kaffet. Eller ska man låta den stå där från början? Gästerna kommer att få snittar och fruktspett till brudskålen, men jag vet inte om de serveras det medan de väntar på oss? I så fall passar det kanske bra med att låta baren stå redo från början. Hm, får fundera på det där. Har bara varit på två bröllop i mitt liv så jag vet inte riktigt hur det "ska" gå till.

Svar på tråden Snålt att inte bjuda på dricka på restaurang???