• Vichy

    Mitt nytvättade hår blir fett så fort det torkar!

    Jag har haft problem med mitt hår sen tonåren. Jag fick massa mjäll och utslag i hela hårbotten, och blev diagnostiserad med mjälleksem, och fick specialshampo och kortison utskrivet för det, som jag skulle använda 2 gånger i veckan. När det efter några år fortfarande inte hjälpt så stötte jag ihop med en person som sålde kemikaliefria produkter. Hen sa att kanske inte mitt receptbelagda shampo fungerade efter som jag använde vanlig shampo de dagarna... Fick testa ett naturligt shampo, och blev då av med mitt eksem (slutade även med det receptbelagda shampot och kotisolösningen) och jag har inte haft det sen dess.. 

    Jag har fortsatt att använda samma shampo hela tiden, men sen i våras har jag stött på ett nytt problem. Mitt hår har alltid varit torrt. Har aldrig haft fett hår, men nu så blir min hårbotten fett så fort det torkar!
    Jag har testat allt för att få det att gå bort. Först trodde jag att jag behöver nog bara sköjla ut håret mer ordentligt (efter som jag har ganska långt hår), och provade det ett tag. Det fungerade inte. Så jag läste på och läste att man ska inte sköjla för mycket heller. Så och försöker sköjla med måtta. Inget hjälper. Jag har varit extra försiktig med att inte få balsam i hårbotten, efter som det kanske varit orsaken. Inte det heller hjälpte.
    Jag har bytt lakan oftare, bytt handukar, tvättat mina borstar, inte använt hårsprej, fönat håret så fort jag är klar med handukstorkningen (funkar några timmar), låter håret självtorka och lägger mig inte med blött hår... Ingenting hjälper! Det enda som hjälper i mer än några timmar är torrshampo. Men jag vill inte behöva använda det direkt när jag duschat!

    Nu har jag forskat ännu en gång, och kanske kan det vara så att jag har mycket silikoner i håret av något (ingen aning om vad bara för jag har inte infört några nya produkter på över ett år) och att jag behöver rensa ut håret med dett shampo och balsam helt utan silikoner. Men vad skulle fungera för min känsliga hårbotten! JAg vill inte få eksem igen! 

    Någon som har/har haft ett liknande hår problem och var ska jag/vi göra?
     

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2013-07-22 22:47
    Tänkte bara tillägga att det lustiga är att även om jag alltid haft känslig hårbotten som reagerar på kemikalier i schampon så kan jag färga håret med vanlig hemma färg utan att det reagerar! OCH, hårbotten mår till och med bättre i några veckor!

  • Svar på tråden Mitt nytvättade hår blir fett så fort det torkar!
  • Grodprinsens brud

    Om man tvättar för ofta/för varmt/för länge etc så kan håret bli fett eftersom det egentligen är torrt... låter knäppt men om håret/hårbotten blir för torrt så överproduceras det feta precis som resten av huden.


  • CoG

    Har samma tankar som ovan.
    Om håret är för torrt producerar det mer fett.

    Men det kanske vore bra att gå in till en frisör och be om tips?

  • Marione

    Sluta m schampoo är mitt råd. Jag har alltid haft torrt hår som dock snabbt blivit fett, har varit tvungen att tvätta håret verje dag för att överhuvudtaget kunna visa mig bland folk. Sen jag slutade med schampoo är det mkt bättre. Mitt tips är att googla på balsammetoden för silikonfria produkter som skulle kunna passa. Jag tvättar mitt hår m schampoo kanske varannan vecka nu och däremellan "tvättar" jag håret med balsam och hårinpackning.

  • Vichy

    Jag tvättar var tredje dag, enligt min frisör är det så ofta mitt hår behöver tvättas... Jag använder NuSkin Ava puchi anti-dandruff schampoo! Jag tvättar håret i mer kallt än varmt vatten! Jag tycker det är lustig som sagt att det börjat helt plötsligt! Jag har som sagt inte börja använda nått nytt, utan har använt samma produkter i flera år utan problem innan... Jag har nu hittat ett schampoo helt fritt från silikoner och sulfater ifall det kan vara det, men jag rådfrågar nog en frisör innan jag bestämmer mig helt...

  • Helenis

    Du är inte gravid eller i klimakteriet? Då kan ju konstiga saker hända med kroppen. Jag hade problem med att mitt hår blev fett precis efter tvätt ett tag i våras, men det berodde på schampot, men var ändå svårt att bli av med. Fick också rådet om balsam bara som någon nämnde. Men i samma veva hade jag fått en folder om naturliga alternativ till skönhetsmedel. Där tipsade de om att tvätta håret i uppvispat ägg och det funkade jättebra. Jag gjorde detta i 1-2 veckor och gick sedan tillbaka till vanligt schampo när håret var ok. Man skulle ta i ägget i torrt hår, massera in i hårbotten och låta verka 10 min. Sedan sköljer man i kallt vatten så det inte blir omelett i ledningarna eller håret.. :) om man har torrt hår skall man hälla bort lite av vitan och tvärtom. Man kunde även ha i honung så det blev mjukare. Det hade jag också i.

  • Vichy

    Jag är 25 och har varken känt av klimakteriesvallningar eller några graviditessymtom.. Hum, ja, ägg och honung tror jag inte min hårbottten skulle reagera på iallafall då jag fått bekräftat att det är kemikalierna och parfymerna i vanliga schampon jag inte tål! Kanske värt att testa...

  • snowstars

    När jag var typ 16 fick jag jätteproblem med mjäll och en kliande hårbotten. I samma veva blev jag och mamma frälsta på naturliga och ekologiska hudvårdsprodukter/kosmetika så jag provade ett schampoo som inte innehåller en massa medel och kemikalier. Det kom från ljunghudvard.se . Det kan verka lite dyrt men det är drygt. Sen bytte jag ut det mot ett schampoo som finns att köpa på www.naturmagi.se men jag vet inte hur bra hemsidan funkar. Köper mest på marknader. Alltså, mitt hår är så jäkla underbart så det går inte att beskriva. Tack vare dessa schampon. Vanliga märken innehåller jättemycket kemikalier och det kan helt enkelt inte vara bra varken för kroppen eller miljön att använda sånt!

    Mest märkte jag dock skillnad på mina handeksem när jag bytte salvor men det är  en annan historia. Frälst där också ;) 

  • Vichy

    Ja, jag har ju använt mig av Nuskin, som också är ett sånt märke, och vet inte om det funkar längre då... Sen såg jag att Björn Axén också har ett helt naturlig hårvårdsserie nu, utan silikoner och sulfater (nuskins innehåller sulfater) och ska rådfråga en frisör nu om det kan hjälpa mig och om det finns nått ställe där jag kan köpa det och kanske få pengarna tillbaka om det inte funkar. För båda märkena kostar ju en vacker slant... Kanske provar ägg och honungs metoden med ;)

  • FrökenCitron

    En snabb lösning på problemet är torrschampo. Det tar verkligen bort  det feta och ger en matt yta. 

    På längre sikt så har du fått bra råd i tråden, och jag håller med de flesta skribenterna.

     

  • Vichy

    Jo! Jag använder som det är nu torrschampo nästan varannan dag! Det är det enda som hjälper helt! Men man vill ju bli ren i håret i duschen med ju...

  • PippiL8

    Sen jag började med balsammetoden är mitt hår mindre fett. Tvättar typ 2ggr/veckan med balsam och använder bara schampo om jag har använt produkter med silikon, tex efter frisörbesök. För något år sedan hade jag en period då jag fick lite mjäll. Tvättade då med ägg och äppelcidervinäger i några veckor så blev det bättre. Finns många knep för oss med känsligt hår/hårbotten. Kolla forumet på lockig.se för tips. Där finns många trådar som har med känsligt hår/hårbotten att göra och är inte bara för oss krulltottar :) Hoppas du får ordning på ditt hår.

  • Marione

    En tanke bara! Kan det vara så att de ändrat på ingredienserna på schampoot som du brukar använda och som hör att du inte tål det numera. Ibland gör dem ju så även fast det är "samma" schampoo.

  • Vichy
    Marione skrev 2013-07-22 15:21:06 följande:
    En tanke bara! Kan det vara så att de ändrat på ingredienserna på schampoot som du brukar använda och som hör att du inte tål det numera. Ibland gör dem ju så även fast det är "samma" schampoo.
    Det tror jag inte... det är ett VÄLDIGT drygt schampoo och jag har haft samma flaska i över ett år nu och inte fått problem för ens nu för nån månad sen.. Och jag har använt samma schampoo i flera år och haft flaskorna lika länge varje gång så det kan inte ha blivit gammalt heller....
  • Vichy
    PippiL8 skrev 2013-07-22 10:33:24 följande:
    Sen jag började med balsammetoden är mitt hår mindre fett. Tvättar typ 2ggr/veckan med balsam och använder bara schampo om jag har använt produkter med silikon, tex efter frisörbesök. För något år sedan hade jag en period då jag fick lite mjäll. Tvättade då med ägg och äppelcidervinäger i några veckor så blev det bättre. Finns många knep för oss med känsligt hår/hårbotten. Kolla forumet på lockig.se för tips. Där finns många trådar som har med känsligt hår/hårbotten att göra och är inte bara för oss krulltottar :) Hoppas du får ordning på ditt hår.
    Spelar det någon roll att jag inte har lockit hår, för sidan alltså? Har superrakt fint halvtunnt hår...
  • PippiL8
    Vichy skrev 2013-07-22 22:48:26 följande:
    Spelar det någon roll att jag inte har lockit hår, för sidan alltså? Har superrakt fint halvtunnt hår...
    Det spelar ingen roll. Sidan är skapad för lockiga i första hand eftersom lockigt hår oftast är mer torrt och sprött än rakt hår och många som har lockigt hår vet inte hur de ska sköta det på bästa sätt och går därför runt med ett stort, frissigt burr. Rakt hår är ofta mer lätthanterligt så de brukar inte behöva använda sig av balsammetoden men man kan absolut göra det även om man har rakt hår. Jag har förstått att många med riktigt långt hår kör balsammetoden eftersom det inte sliter lika mycket på håret. Jag har märkt att jag inte behöver klippa mig lika ofta eftersom topparna håller sig fräscha längre..
  • Vichy

    Idag gick jag till Åhléns och tuttade på schampon och kom hem med PHD schampo (halva reapriset så funkar det inte så var det inte så mycket pengar) har tvättat det en gång nu och det känns redan bättre! Såg till att det inte var några silikoner i varken schampot eller balsamet, och nu har håret nästan torkat och det är inte fett än! (Peppar peppar) det känns även mycket lättare och det känns nästan nyklippt till och med!

Svar på tråden Mitt nytvättade hår blir fett så fort det torkar!