• Äldre 1 Jul 09:37
    3429 visningar
    15 svar
    15
    3429

    Är det fel att ha klädkod efter temat?

    Vi kommer ha temat bonnabröllop och vi tänker att alla kommer vara klädda som drängar och pigor så gott det går. Vi kommer självklart inte tvinga någon eller bli sura om klädkoden inte följs. Gästerna får helt enkelt ta på det dom själva tycker passar in på klädkoden. Det är länge kvar tills vi gifter oss men har småpratat med familjemedlemmar och vänner om vårt framtida bröllop och några har ifrågasatt klädseln. Dom menar att vi "krånglar till det" och att alla kanske inte har råd att köpa nya kläder. Jag tänker att det är perfekt tillfälle att kolla farmors gamla kläder eller fara på second hand om man vill eller helt enkelt ta något hemifrån som man tycker passar in. Är det så fel att ha annan klädkod än kavaj osv?

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2013-07-01 09:37
    Skriver från telefonen därför blev texten som den blev.

  • Svar på tråden Är det fel att ha klädkod efter temat?
  • Lager
    Äldre 1 Jul 09:52
    #1

    Vi har också temabröllop och vi skrev i klädkoden "Enligt tema alternativt mörk kostym". Sen skrev vi även att "temat absolut inte är ett måste, men vi tycker att det skulle vara väldigt kul om du följer det".

    Vårt bröllop är om 2 veckor och de vi pratat med är väldigt pepp på temat. Verkar som de flesta kommer klä sig enligt temat i någon utsträckning! :) 

  • mirret­h
    Äldre 1 Jul 09:53
    #2

    Konstigt att man ifrågasätter någons önskan på bröllop! Det är väl både kul och annorluda! Mern det finns ju folk till allt. Jag har en nära vän som struntat i vårat osa datum i över en månad nu, trots påminnelse, av anledningen - hennes sambo vet inte vad han ska ha på sej.... Det finns folk till allt! Kör erat tema

  • PMB
    Äldre 1 Jul 09:55
    #3

    Jag tycker inte att det är fel så länge ni har ett alternativ om de inte kan/har råd/vill fixa det.  T.ex som Lager skrev ovan. I ert fall tror jag kavaj skulle vara ett bra alternativ då det är inte lika stramt som mörk kostym.

  • pamjof­re
    Äldre 1 Jul 10:16
    #4

    Tycker de låter som en jätte kul idé! Om det är folk som är tveksamma, så skcika dem lite bilder på hur du har tänkt dig :). Å som PMB sa, ett alternativ om man absolut inte vill klä sig enl. tema e ju vanlig kostym (vilket de flesta har). 

  • Äldre 1 Jul 10:19
    #5

    En klädkod är ju till för gästerna genom att informera på vilken nivå tillställningen ska vara. Om ni välkommnar temaklädsel är det ju bra att säga det, men man kan aldrig bestämma hur någon gäst ska klä sig.

  • Äldre 1 Jul 11:23
    #6
    darkHorse skrev 2013-07-01 10:19:35 följande:
    En klädkod är ju till för gästerna genom att informera på vilken nivå tillställningen ska vara. Om ni välkommnar temaklädsel är det ju bra att säga det, men man kan aldrig bestämma hur någon gäst ska klä sig.
    Exakt. Och vill ni då ha ett tema, så behöver ni också ge ett mer traditionellt alternativ-förslagsvis "kavaj" för att även den som faktiskt inte har lust att klä ut sig ska veta nivån.
    Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
  • Äldre 1 Jul 13:25
    #7

    Vi hade medeltidstema.
    I inbjudan gav vi alla 4 alternativ när det gällde kläder och bad dom kryssa i vilket dom skulle satsa på. Och så talade vi om att detta skulle påverka bordsplaceringen.
    Alternativen var: Adel, Borgare, Bönder och Vanliga kläder.

    Att vi inte satte Kavaj eller annan klädkod på slutet var för att vi ville markera dels att om dom väljer något annat än medeltidskläder så är det fritt att klä sig hur fint eller avslappnat man vill (eftersom dom i medeltidskläder själva kunde välja nivå på sin klädsel liksom) men också för att markera att det inte var ett fjärde "medeltidsalternativ". Vi ville inte bli nedringda av folk som undrade vad en medeltidskostym var exempelvis Tungan ute

    En klädkod är ju bara en riktlinje. Fritt att följa om man vill.
    Men då det för vår del skulle påverka så väldigt mycket med stämningen så valde vi att låta folk svara direkt i OSA så vi kunde göra bordsplaceringen utifrån det. Alternativet för oss hade annars varit att de som kom som adel fick sätta sig först och sen borgarna osv... Men då finns ju risken att någon blir utanför och inte har någon dom känner att prata med...
    Det funkade jättebra, i princip alla hade ansträngt sig. Av 64 personer så var det bara 6 som kom i vanliga kläder Glad  (och dom berättade sen att dom ångrade att dom inte valt medeltidskläder dom också).

    Så varför inte göra något liknande?
    Ni måste hjälpa gästerna om ni ska ha någon sån här udda klädkod. Vi hade en hemsida med massvis med länkar för "sy själv", "köp här" osv...
    Ni kan lägga ut bilder på olika stilar, kanske tipsa lite om olika second hand-butiker runtomkring och kanske lägga ut mönster på hucklen mm.
    Men sen kan ni motivera gästerna genom att säga att de som kommer med bondekläder får platser närmare honnörsbordet eller att dom får något annat speciellt (kanske ett separat mingel med er, eller att ni tar en gruppbild med dom som dom sen får med i tack-kortet eller något annat)... 

  • Äldre 1 Jul 13:50
    #8

    Chicita: Tänkte faktiskt på er då jag har för mig att ni hade medeltidstema. Vad roligt att det blev så lyckat med klädseln! :)

  • Äldre 1 Jul 16:27
    #9
    Loveit skrev 2013-07-01 13:50:47 följande:
    Chicita: Tänkte faktiskt på er då jag har för mig att ni hade medeltidstema. Vad roligt att det blev så lyckat med klädseln! :)
    Ja det blev lyckat. Men vi hade inte räknat med att så många skulle skaffa kläder Glad (hyra, låna, sy, köpa eller hur dom nu gjorde).
    Och jag tror att det blev så många som ansträngde sig, dels för att vi var väldigt tydliga med att det här var vad vi önskade - mer än någon present dom kunde ge. Och att om dom la pengarna dom eventuellt skulle lagt på en pesent på kläder i stället så skulle vi se det som en stor gåva.
    Att vi verkligen jobbade hårt på att motivera dom + att underlätta för dom med att hitta kläder, gjorde nog också sitt till Glad 

    Så om ni vill att gästerna ska anstränga sig så får ni nog jobba lite för att underlätta allt ni kan för dom (att söka upp ställen man kan hitta grejor på och kanske till och med rena tips "den här kjolen från HM + den här blusen från KappAhl skulle funka jättebra ihop med ett huckle om huvudet"...
    Lycka till Glad 
  • MTB
    Äldre 1 Jul 22:18
    #10

    Första tanken jag fick när ni skrev bonnbröllop som dresscode var en blåställs overalll med den gröna lantmännen kepsen. Så ni bör nog förankra bilden av hur ni hade tänkt er att folk skulle se ut.

  • nelja
    Äldre 1 Jul 23:24
    #11

    Vill man ha maskerad på sitt bröllop så kan man väl ha det! :)Enda problemet är väl att folk som ogillar maskerader får lite svårare att undvika det. Men så länge man är tydlig med att det inte är tvång att klä ut sig så borde det ju vara lugnt :)

  • mirret­h
    Äldre 2 Jul 00:04
    #12

    Fast blir det inte konstigt om vissa går efter dresscoden och andra kör "vanligt", jag skulle känna mej väldigt skum om det var så, vad jag nu hade valt att ha på mej...

  • Äldre 2 Jul 00:17
    #13
    mirreth skrev 2013-07-02 00:04:25 följande:
    Fast blir det inte konstigt om vissa går efter dresscoden och andra kör "vanligt", jag skulle känna mej väldigt skum om det var så, vad jag nu hade valt att ha på mej...
    Om dom vet om att dom har valmöjligheten så behöver det inte bli konstigt.
    Då är det ju deras eget beslut.
    Jag skulle tycka att det var värre (och det var det ju också när jag var med om det) om klädkoden är valfri men när man frågar så säger dom "festfin" och så har resten av gästerna jeans och tröja eller till och med träningsoverall....

    Så om jag kom till ett bröllop med klädkod kavaj (eller festfin, sommarfin eller något annat påhittat) och hälften av gästerna visste att brudparet gillade 50-tal och skulle ha sådana kläder själva. Så skulle jag nog känna mig väldigt utanför.
    Däremot om jag inte skulle känna mig bekväm i 50-talskläder och hade valmöjligheten att slippa så skulle det nog kännas bra i samma situation med samma antal gäster i 50-talskläder...

    (lite rörigt, jag är väldigt trött... men jag hoppas du förstår hur jag menar Glad )
  • Äldre 2 Jul 00:21
    #14

    Jag tänker att man borde känna sina släktingar och vänner ganska bra. Om flera av dem är kreativa, tycker om maskerader, gillar att spexa och så kan man nog köra. Om man vet med sig att flera är blyga, kanske itne riktigt är så bra i stora grupper eller liknande kan man kanske välja ett annat tillfälle. Jag tror inte att det finns något allmängiltigt svar.

  • Äldre 2 Jul 08:04
    #15

    Hade jag blivit bjuden på ditt bröllop hade jag försökt hitta något som är mellan det ni önskar och vad jag hade valt om det inte var någon specifik dresscode! Jag gillar inte att klä ut mig.

    När jag läste TS tänkte jag att det hade ju passat superbra med folkdräkt, min mamma har en handvävd/sydd som enligt konstens alla regler är superfin, men nej, jag hade inte känt mig bekväm även om den troligen passat superbra till temat.

    Jag hade nog tagit en linnekjol i enkel modell som jag redan har, och en nätt blus med klädda knappar.. Kanske med trätoffel-sandaler till. Ev sjal i håret. Jag vill kunna gå på stan i samma kläder utan att känna mig som en ailen och detta hade absolut funkat!

    Förresten.. Jag hade nog känt mig fin/bekväm i "utklätt" tillstånd, typ som chicitas bröllop, men då hade jag velat ha TYDLIGA intruktioner samt att jag hade nog kontrollerat så att "alla andra" verkligen också är utklädda likadant. Ja, inte likadant men på samma nivå av utkläddhet. Jag är väldigt rädd för att vara felklädd!

Svar på tråden Är det fel att ha klädkod efter temat?