• Josephine292

    Ska jag kräva honom på underhållsbidrag?

    Har en dotter på 10 år tillsammans med en man som aldrig betalat en krona i underhåll utan jag har erhållit de 1273 kronorna från Försäkringskassan.


    Läste nyss en artikel om underhållstöd och underhållsbidrag på hd.se.


    Har aldrig vetat att underhållsbidraget kan vara inkomstberoende utan trott att det är 1273 kr/mån som gäller oavsett inkomst!


    Så här ligger det till; min dotters pappa nolltaxerar i Sverige men jobbar på sjön och kammar i genomsnitt in 1 miljon om året och har gjort så de senaste 8 åren.


    Har tittat på schablon över kostnader för barn här: http://www.konsumentverket.se/privatekonomi/Hushallets-kostnader/#childrenfood


    Efter uträkning på Försäkringskassans hemsida blir summan han är skyldig att betala 4533 kr i månaden!


    Frågan är, ska jag kräva honom på det? Då med stor risk för att den dåliga relation vi redan har, med stor sannolikhet kommer förvärras ytterligare?? Och som vanligt drabbas säkert då även vår dotter.


    Känns också lite girigt att kräva hans pengar..


    Eller är det inte mer än rätt?


     


  • Svar på tråden Ska jag kräva honom på underhållsbidrag?
  • PiaB

    Jag vet inte, jag skulle nog ta det med en jurist... Vet du bevisligen att han tjänar de pengarna eller är det rykten? Eftersom du fått bidrag från FK så antar jag att det prövats på något sätt?


     


    Jag visste att det är inkomstbeprövat men jag och barnens pappa har valt att göra upp det mellan oss. Vi betalar 1500 till den hon varit mest hos en månad. Hon är 16 år och åker som hon vill mellan oss. Ibland är hon hos mig en månad och är hos honom en helg, ibland åker hon till honom en helg och kommer hem två veckor senare Just nu är hon ungefär lika mycket hos båda så nu betalar ingen av oss någonting.


     


    Finns det bevis på att han tjänar så mycket kan du nog kräva honom på pengarna, och som sagt riskera en redan dålig relation. Men jag vet inte eftersom du måste fått ett beslut av FK av en anledning. Ring FK anonymt och fråga?


  • Alyllyra

    Låter bra som PiaB säger, att ta det med en jurist.

    Men om oron är för att förhållandet ska äventyras så kanske du måste fråga dig själv; funkar det som ni har det idag?

    Och framför allt gäller det väl dottern; kommer hennes relation till sin pappa bli sämre? Hur bra är den idag? Far din dotter illa på något sätt av att ni inte får de pengarna?

    Och så får du väga fördelar och nackdelar. Jag tycker ju lätt att han ska betala, ni var ju två som satte flickan till världen, men det är lätt att säga som utomstående... Flört 

  • Anonym (Anna)

    Mina äldsta barns far bor i Norge och jag har hela tiden fått pengar från Fsk och inget av honom (nämnas bör att han tjänar mycket mer än mig).

    För att göra en lång historia kort; För några månader sen hörde Fsk av sig till mig och ville veta något, varpå jag då av en slump ställde frågan om underhåll. De sa att de skulle sluta betala ut 1273:-/ barn och månad och att pappan istället skulle betala på egen hand. De skickade ut blanketter både till mig och honom och räknade sedan ut vad han skulle betala. Den slutgiltiga summan landade lite drygt på 2500:-/barn och månad. Han fick även betala retroaktivt. Visst, han blev irriterad, MEN, det är hans skyldighet som förälder anser jag. Varför ska skattebetalarna betala för något som pappan uppenbarligen har råd med? Mina barns far och jag har haft en knackig relation, men den börjar bli bättre. Tror inte det här med pengarna gjort varken till eller från vad gäller relationen oss emellan. 

    Fsk har jutister att tillgå och jag blev tilldelad en sådan utan att be om det btw.

    Vad som är rätt i just ert fall kan jag inte svara på och skulle det skada er relation, eller framför allt hans relation till dottern kanske det inte är värt det. Instämmer i vad föregående talare sagt.

    Lycka till!

  • passionsblomman

    Prata med din handläggare på Försäkringskassan. De vet ju vad som gäller och kan hjälpa till med kontakter om du behöver gå vidare och reda i saker. Det är ju egentligen en sak mellan försäkringskassan och ditt EX ifall han har betalningsförmåga och ändå inte betalar. Den utredningen ska ju de göra. Och har han haft det hela tiden, så bör väl först och främst de få tillbaka sina pengar och mellanskillnaden isåfall betalas ut till dig.


    Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
  • Principisessan

    Det låter lite galet mycket. Det är väl så att det är inkomstbeprövat men han får inte betala hur mycket som helst i underhåll bara för att han tjänar mer pengar. Däremot om han tjänar för lite pengar så går staten in och betalar resterande (upp till en viss summa) till dig som han då blir ersättningsskydlig  till staten. 

    enligt tarifferna som du länkar till får jag det till 2630 kr i kostnader för ett 10-årigt barn. Dvs individuella poster + hushållskostnader och då får du ju räkna bort att du får barnbidraget när du gör beräkning hos försäkringskassan också. 

    Barn. Övriga utgifter. Individuella budgetposter kr/månad.

     Övriga utgifter



    0 år


    1-2 år


    3 år


    4-6 år


    7-10 år


    Kläder och skor


    390


    460


    460


    540


    580


    Fritid och lek

    80


    180


    180


    400


    610


    Personlig hygien

    480


    410


    140


    110


    140


    Barn- och ungdomsförsäkring

    120


    120


    120


    120


    120


    Summa övriga utgifter

    1 070


    1 170


    900


    1 170


    1 450


     

    Hushållskostnader flickor 10-17 år


    Flickor 10-17 år. Livsmedel. Individuella budgetposter kr/månad

     Livsmedel


    10-13 år


    14-17 år


    Livsmedel, alla måltider i hemmet


    1 530


    1 780


    Livsmedel, alla måltider i hemmet utom lunch

    1 180


    1 370


     
  • CoG

    För att få igenom en ändring kan det bli fråga om att gå till tingsrätten om ni inte är överens
    och det kan nog påverka en redan dålig relation sämre.

    Det finns ett tak på hur mkt man ska betala, men det kan bli mer än 1273 om pappan tjänar mer än normen (har dock inga siffror).
    Det här är ju något man får strida för och då är ju frågan om man orkar och vill det?


    Jag har gemensamvårdnad ( har börjar processa om ensam vårdnad nu) med en människa som inte alls finns i barnets liv.
    Underhållet kommer till mitt konto från FK.

    Jag visste inte att man kunde få underhåll både från pappan och FK?
    Som jag förstått det så betalar antingen pappan underhållet direkt till mamman, men vid problem kan FK betala ut det och sedan skicka en räkning till pappan om att han ska betala till dom.

    Mitt ex har inte betalat till FK på läääänge.....ni må tro att det ligger betalningsanmärkningar som tickar och skulder hos krono :P

  • PiaB
    CoG skrev 2012-11-23 08:01:18 följande:

    Jag visste inte att man kunde få underhåll både från pappan och FK?


    Nej det är jag ganska säker på att man inte kan. Antingen betalar pappan/mamman den andra föräldern, eller försäkringskassan. Om FK betalar sä kräver de å sin sida pengar av den förälder som inte betalar. Mamman eller pappan beroende på vad som är bestämt.
Svar på tråden Ska jag kräva honom på underhållsbidrag?