• sannasol

    Kostnad för svensexa/möhippa

    Har en fundering.


    En kompis ska gifta sig och min sambo har fått förfrågan att delta på svensexan. Kostad för dagen skulle landa på 900 kr/pers.


    Har själv blivit inbjuden till brudens möhippa, men har inte fått något pris på den. Dessutom har brudparet valt att ha kuvertavgift till bröllopet. Så om möhippan hamnar i samma priskalss som svensexan handlar det om över 2500 kr, för svensexa/möhippa och bröllopet, då är ingen dryck inräknad. Jag tycker att detta är väldigt mycket pengar.


    Vad tycker ni?

  • Svar på tråden Kostnad för svensexa/möhippa
  • daniiel
    Fröken Söt skrev 2012-01-16 22:15:34 följande:
    Ok, det kan jag förstå. Det lät nästan som att brudparet skulle skippa kuvertavgiften eftersom möhippan/svensexan blev så dyr. Tror att jag är lite för trött nu. :)
    Haha ja, ibland kan man läsa ord som inte finns eller hoppa över hela meningar om man är trött och då är det ju lätt hänt att det blir lite tokigt :P
  • BettyBoop

    Jag tycker det är dyrt men om det är FÖR dyrt vet jag inte.. beror nog på hur nära man står brudparet och vad man har för ekonomi. En subjektiv fråga med andra ord.

    För mig personligen så hade jag inte haft några problem med summan för en nära väns bröllop, men för en som "bara" är kompis bröllop, skulle jag tycka det är lite magstarkt.  Subjektivt som sagt. Glad

  • Marylojs

    Jag tycker det är fruktansvärt vad möhippor och svensexor rasat iväg i kostnader. Är glad att du skrev den här tråden, för det påminner mig om att jag måste säga till min tärna att jag inte vill att möhippan ska bli en dyr historia för de medverkande. 

    Personligen är jag emot kuvertavgift också, då jag absolut inte vill att det ska vara en ekonomisk avvägning om huruvida man kan komma på vårt bröllop eller ej.

    Men för att svara på frågan då, jo, 900 kr är för mycket för en svensexa/möhippa enligt mig. Vore det en nära vän skulle jag betala det ändå, men skulle jag arrangera skulle jag aldrig kunna ha mage att lägga mig på den nivån. 

  • TheD

    Hm.... Har ingen erfarenhet alls vad man brukar få betala när det kommer till möhippa/svensexa då jag har aldrig har varit på en. Men 900:- behöver inte vara mycket pengar beroende på vad man gör. Kan ju vara svindyrt eller nästan gratis så att säga :/

    Och nej, brudparets beslut om att ha kuvertavgift har inget med kostnaden för ev. möhippa/svensexa att göra.

  • Juni 2012

    Oj, ja det var mycket pengar det.

    Jag var på en möhippa för ett tag sen som kostade en tusenlapp per skaft och vi var säkert 7-8 st, jag fick nöja mig med att vara med på halva hippan. Bruden förstod ju såklart varför trots att jag inte sa någon om det, men de andra (hennes vänner som jag inte känner öht) verkade tycka att jag var snål/konstig/nånting, trots att jag förklarade för dem redan när jag blev kontaktad om möhippa att jag har extremt ont om pengar. Men de var ju friska och kunde jobba och var dessutom aningens äldre än mig så de tyckte ju att bruden var värd en dyr hippa.
    Svårt det där.

  • Sebastiána

    Vet inte. De möhippor jag varit på har alla som ska vara med tillsammans bestämt aktiviteterna så kostnaden har inte varit någon överaskning. Vi bestämde hur mycket alla ville lägga, t.ex 500:- var, och så hittade vi på de aktiviteter som pengarna räckte till.

    Vad jag har märkt efter några år på BT är att svensexorna brukar vara dyrare än möhipporna.

  • Elila

    900:- tycker inte jag heller är så jätte farligt dyrt...

    Jag har varit på några möhippor och alla har landat runt 800-1200:-. Förstår dock att det blir mastigt med den kostnaden + kuvertkostnad men att själva priset för möhippan skulle vara högt anser inte jag....

    Ska man ha en möhippa med alkohol, mat, aktiviteter och alla ska äta, dricka och delta så får man nog räkna med den summan.

  • daniiel
    AndroSid skrev 2012-01-17 12:50:23 följande:
    Oj... Jag tycker 900:- är rätt mycket pengar.
    Jag håller med. Det är vad vår familj spenderar på mat under två veckor typ (jag studerar, vi lever makens dåliga inkomst), så jag hade fått välja mellan att äta och gå på möhippa ;P
  • sannasol

    Ja, några av de bröllop jag har varit på har haft kuvert-avgift istället för present.


     

  • Mahy

    Jag blev hippad i helgen, Jag hade sagt innan att det vikiga´ste för mig f´var att alla kom´, nu i efterhand har jag fått reda på att det kostade ca 1000 kr ´per person, plus att flera av dem fick betala biljett ner´hit, Vi hade grymt roligt och alla tycker det var värt det för att vi hade så roligt. Min m2bs svensexa gick på ca 1500 per person! Jag tycker nog personligen att det är lite mäktigt men om de anser att jag är värd det, vilket jag antar det tycker så får det man bara visa tacksamhet! Men alla aktiviteter vi hade tyckte alla var roliga! Kanske är det som är tricket! det är värt pengarna om alla har en lika rolig kväll!

  • MalinH84

    Jag tycker det beror helt på. Dels om det är en nära vän, då skulle jag inte ha några problem att betala 900 kr.  Sen beror på såklart framför allt på vad som ingår i de där 900 kr. Går man ut och äter och dricker lite en kväll så blir ju det lätt 600 kr, så då känns 900 kr för en trevlig dag med tjejgänget inte så mycket....

    Att det sen är kurvertavgift gör ju dock inte saken bättre. Själv är jag emot kuvertavgifter, har man inte råd så får man lägga bröllopet på den nivån man har pengar till....

  • sannasol

    Oj förra inlägget blev kort. Är ganska ny här :P


    Jag förstår att brudparet inte har något med planering av möhippa/svensexa att göra, men j ag håller med daniiel, att de som planerar bort ha tänkt på att kuvertavgiften är ganska hög. Gav som förslag till sambon att han kunde vara med på en del av dagen, men han säger att de som planerar har bestämt att 900 kr/person kostar det oavsett hur mycket man ska varamed under dagen.
    Det är klart att det beror på vad för aktiviteter man ska göra, men det finns aktiviter som känns ganska bortkastad som t.ex att åka på skotersafari, om alla i gruppen har skoter själv.
    Hoppas ni förstår vad jag menar. För på den nivån är nån av aktiviterna, så därför är jag kanske lite extra bitter mot
    planerna för svensexan.


    Bra ide Sebastiána, att var och en får säga hur mycket de är villiga att lägga. Kanske ska ge det
    som förslag inför möhippan :)


    Kul med så många svar!

  • sannasol
    MalinH84 skrev 2012-01-17 21:29:46 följande:
    Att det sen är kurvertavgift gör ju dock inte saken bättre. Själv är jag emot kuvertavgifter, har man inte råd så får man lägga bröllopet på den nivån man har pengar till....
    Jag håller med dig, eller spara tills man har råd med det bröllop man vill ha :)
  • Aniara4

    Jag tycker att vad som är en rimlig kostnad beror på vilka som är tänkta att vara med. Om någon eller några som bruden gärna hade velat ha där är tvungna att tacka nej pga kostnaden är det för dyrt.

  • daniiel
    MalinH84 skrev 2012-01-17 21:29:46 följande:Att det sen är kurvertavgift gör ju dock inte saken bättre. Själv är jag emot kuvertavgifter, har man inte råd så får man lägga bröllopet på den nivån man har pengar till....
    sannasol skrev 2012-01-17 21:33:37 följande:
    Jag håller med dig, eller spara tills man har råd med det bröllop man vill ha :)
    Jag kan säga att jag blir uppriktigt förbannad på personer som resonerar som ni! Men, jag tycker inte diskussionen om kuvertavgift är något som bör tas upp i denna tråden, då det främst handlar om kostnad för möhippa/svensexa här. Vill man diskutera kuvertavgift finns det gott om andra trådar där det pratas om och de diskussionerna blir ofta väldigt otrevliga, för av någon anledning är många väldigt trångsynta och vägrar inse att allt inte är svart eller vitt och att man faktiskt kan göra saker på olika sätt, att man har olika förutsättningar och olika erfarenheter.
  • Dejli

    Var de 2500 kronorna per person för möhippa/svensexa + kuvertavgift, eller var det tillsammans? Om det är per person så tycker jag att kuvertpriset framförallt var väldigt högt (1600 kr) om det inte ingår någon dryck. Om det var för båda ihop så blir ju kuvertpriset 350 kr vilket jag kan tycka är inom rimliga gränser om man ska ha kuvertpris, även om arrangörerna till hippa/sexa borde tagit hänsyn till det (brudparet kan ju knappast lastas för det).

    900 kr för en möhippa/svensexa tycker jag känns mkt om det inte vore för bästa kompisen eller syrran, men det beror ju lite på vad som ingår och hur många man är som delar på det. Kanske kan man välja att enbart vara med under en del av dagen och därmed undå de dyraste aktiviteterna? Jag har nog inte betalt mer än 500 kr på någon jag deltagit i, och då har det ändå varit fullspäckade program inkl mat och dryck. Men då har vi ofta varit väldigt många också.

    Killar brukar ju som någon sa kanske också dras åt mer kostsamma alternativ (om det inte bara blir en pinsam show på stan), som gocart, paintball och sådant. Då kanske man kan avstå det och bara delta under middagen på kvällen eller dylikt.

    Sedan så hade jag nog tagit ett ordentligt snack med arrangörerna om detta. Det är ju tänkt som en hyllning till den som ska gifta sig, och om ingen har råd att delta så kanske det blir en stor besvikelse för bruden/brudgummen som tror att ingen ville vara med och fira.

  • Fjärilen

    Jag personligen tycker att priset är ok. Men sen får man ju se det ur ett annat perspektiv. Är alla ens kompisar tex studenter, så har man inte lika mycket att röra sig med. Och då kanske 900 kr är jätte mycket pengar.

    När två av våra närmaste kompisar båda blev arbetslösa, så blev det att hela umgångeskrestsen började göra billigare saker eller erbjöd sig att betala en större summa så att de kunde vara med.

    Tror det är viktigt att ha det i åtanke när man planerar saker och vill ha med sig sina vänner är att tänka på deras situation i livet :)

Svar på tråden Kostnad för svensexa/möhippa