buffé
behöver tips på vad man kan ha på en kall buffé.
kallskuret och potatissallad och pastasallad.
men sen då.. vill ju att det ska vara lite lyxigare, det blir ju så himla tråkigt känns det som.
vi kommer gifta oss i augusti.
behöver tips på vad man kan ha på en kall buffé.
kallskuret och potatissallad och pastasallad.
men sen då.. vill ju att det ska vara lite lyxigare, det blir ju så himla tråkigt känns det som.
vi kommer gifta oss i augusti.
exotiska frukter till och kanske en ostbricka, baugetter.
Goda kex att ha till osten?
ja, jag tycker det är jättesvårt..
sen vill man ju ha mat som alla tycker om..
Jag har två förslag som gör det lite lyxigare men inte så mkt dyrare.
Jag gör alltid en västerbottensoströra som man kan ha till bröd, kex, tunnbröd m.m. Den är superenkel att göra och går att göra dagen innan. Den är mkt populär och jag brukar få göra den till mina kompisar m.m.
En liten sats:
2 dl riven västerbottensost
2 dl creme fraiche
1 vitlöksklyfta
salt, peppar
Blanda ingredienserna och smaksätt med salt och peppar.
Sedan tycker jag att du kan göra ngn typ av smördegssnurror. Jag brukar göra enkla men superpopulära svampsnurror med trattkantareller i. Det går ju att köpa torkade trattkantareller i affärena. Snurrorna serveras ljummna eller med fördel kalla så det brukar vara perfekt på buffe. Jag har fått göra dessa flera gånger till mina kompisar och nu är de ett måste på varje fest och till varje buffe. Det är en strykande åtgång på dem så gör många
ca 40 st:
2 rullar smördeg (brukar ta den billigaste som är fryst och tina innan)
1 shalottenlök
10 g torkade trattkantareller
25 g smör
1 dl grädde
1/2 tsk timjan
1/2 dl riven västerbottensost
salt, peppar
1/2 tsk kummin
1 uppvispat ägg.
Smula sönder svampen i mindre bitar. fräs svamp, lök och smör i en kastrull. Slå på grädden, hälften av osten och timjan. Låt puttra i ca 5 min.
Fördela röran på smördegsarken, rulla ihop som en rulltårta och skär i ca 0,5 cm bitar och lägg på plåten. Pensla med ägg, strö över resten av osten och kummin. Grädda i mitten av ugnen, 225 grader i ca 10 min.
Om du vill göra dem i förväg så gör allt fram till du skär dem i bitar. Styckfrys dem och när du ska använda dem använder du de frysta bitarna och så penslar du med ägg m.m. men då tar det ngn minut extra i ugnen.
Lycka till.
Vi ska ha:
Vinbladsdolmar,
tabouleh,
bulgursallad,
pastasallad m kyckling o fetaost
Tacopaj
Broccoli och ädelostpaj
Salami
Brieost
Kex
Frukt
Grönsallad
Eventuellt gör jag tzatziki och hommus.
Kall potatissallad med parmesanost, basilka och vinegrett.
Tjälknöl
Tzatziki
Jordgubb- och äppelsallad med rostade pinjenötter
Coleslaw
Grekiska färsbiffar med tomatsalsa
För att nämna något.
Har ni några egna favoriter eller tema? Svenskt, medelhavet, gärna vegetariskt eller vad som så är det lättare att spåna vidare.
Vi har valt medelhavstema, dvs grekiskt och italiensk, vad gäller maten och sen vårt favoritvin till det och öl för de som önskar.
Vet inte exakt hur vår buffè kommer se ut. Gifter oss i augusti vi med.
Detta har kommit upp i våra samtal om maten:
bulgursallad med smak av pesto
potatissallad i vinegrätt
kycklingspett
köttfärsspett
västerbottenpaj
pizzabullar
såser/dressingar
ostar
bröd/ kex
sallad
kallskuret
ädelostpaj
frukter
oliver
melon o fetaost "pinne"
kryddiga små korvar
Har inte bestämt oss alls, men kul att börja spåna iaf :)
Ett tips är att kolla olika catering företags hemsidor, där finns ibland lite inspiration. t.ex. www.hannaadolfsson.se även olika matsidor typ www.tasteline.com el. www.recept.nu
gravad lax
Marinerade kycklingfiler
Rostbiff
En bra skinka.
coleslaw
vanlig grönsaks sallad
fransk potatis sallad
eller denna den går att göra kall. http://www.nigella.com/recipes/view/hannas-warm-potato-salad-3574
3 ostar
3 mini pajer.
ost paj
svamppaj, baka klart små pajskal blint och sedan ha i svampstuvning och gratinera
purjolökspaj
Hembakt bröd
3 rör som ni gillar.
Det brukar bli en bra buffé.
Tipsar om inkokt lax med en god sås till. Minivästerbottenpaj med räkröra på och garnerad fint. Ja, du har ju fått en massa tips ovan ser jag.
Ja just, det jag brukar göra en sås till köttet, det bara turkisk youghurt med massor med hackade örter som persilja, dill, gräslök, rosmarin, oregano och timjan. Se till att ha mer av persilja och dill än de mer aromatiska örterna och sedan salta och peppera efter smak.
Kokboken Buffé har jag hemma och den är sååå bra. Jag har gjort ca 10 rätter därifrån och ALLA har varit grymma. Inget svårt men mycket känns lyxigt. Köp den!
Vi kommer ha buffé.. Ett skärgårdsbord..
Sillar, mycket kallskuret, sallader, pajer m.m..
Sen har vi som varmrätt hjortstek o vad det nu va till...
Vi kommer ha Medelhavsbuffé:
Grissini
Ciabatta
Olivolja & gourmetsalt
Tomat & mozarellasallad
Cous cous-sallad
Pastasallad
Balsamicomarinerade champinjoner
Melon
Oliver
Salami
Inkokt lax i ingefära (men detta är inte spikat. Lax ska det vara men sen...)
Tzatziki
Yoghurtdressing med lime och citron
Blandsallad med roman, ruccola, isberg och rosésallad
Vi kommer ha:
- Tjälknöl
- Marinerad fläskfilé
- Laxsida
- Västerbottenostpaj
- Strömstadrulle
- Pastasallad
- Potatissallad
- Grönsallad
- Sås till laxen
- Grönsallad
- Foccacia m. rosmarin
och lite annat som jag inte minns just nu :
Hoppas du hittar lite idéer och att din buffé blir toppen :)
nu har vi bestämt oss:) det blir potatissallad, pastasallad, grönsallad. kallskuret, kyckling och lax.. massa röror och lite bröd och ost. senare blir det ostbricka:) typ.. enkelt och gott:)