Hallå. Det är ju rätt enkelt att själv baka bottnar av mandelmassa/nötter och ägg.Chokladmousstårta är supergott.
Därför borde detta recept vara gott tror jag.
Det tänker i alla fall VI se till att någon vän/släkting får i uppdrag att göra
Lycka till!
Bröllopstårta med rosor
Ett recept från Allt om mat
50 små bitar Ingredienser
Bottnar till den stora tårtan
700 g
mandelmassa
7 st
ägg
Bottnar till mellantårtan
600 g
mandelmassa
6 st
ägg
Bottnar till lilla tårtan
200 g
mandelmassa
2 st
ägg
Rosgarnering
30 st
rosor
1 nypa
ev pepparmyntsblad
2 st
äggvitor
3 dl
strösocker
Fyllning till hela tårtan
Hallonmousse
500 g
osockrade tinade hallon
8 st
gelatinblad
2 dl
vispgrädde
3 st
ägg
2 dl
strösocker
250 g
kesella citrus
Vit chokladmousse
5 st
gelatinblad
4 dl
vispgrädde
3 st
ägg
1 dl
strösocker
400 g
vit choklad
250 g
kesella vanilj
Garnering
8 dl
vispgrädde
Den stora tårtan räcker till 50 små bitar. Vill man servera mer tårta kan man baka ytterligare 1 tårta i endast en våning. Ta halva receptet och följ anvisningarna för den största tårtan. Utse gärna en tårtansvarig på bröllopet som skär ut tårtbitar till gästerna. Tänk på att inte ha för varmt i köket när grädden vispas och spritsas. Då kan den bli gul och smörig.
1. Sätt ugnen på 175°.
2. Bottnar till stora tårtan: Finriv mandelmassan och blanda den med ägg. Rita ut 3 ringar på 3 plåtar med bakplåtspapper 30 cm i diameter. Bred ut smeten i ringarna.
3. Grädda bottnarna i mitten av ugnen 12-15 min. Låt dem kallna.
4. Bottnar till mellantårtan: Gör som ovan men gör 3 bottnar ca 24 cm i diameter (mattallrik). Grädda de små tårtbottnarna samtidigt eftersom det får plats 1 mellanstor och 1 liten tårtbotten på varje plåt.
5. Bottnar till lilla tårtan: Gör som ovan men bred ut 3 rundlar som är ca 15 cm i diameter (kaffekoppsfat). Låt bottnarna kallna.
6. Rosgarnering: Skölj rosorna i vatten och torka av dem noga med hushållspapper eller låt dem lufttorka. Klipp bort stjälken och pensla hela rosenknoppen, lösa rosenblad och eventuellt myntablad eller rosenblad med äggvita. Strö genast över strösocker och låt dem stelna på smörpapper.
7. Hallonmousse: Mixa hallonen i matberedare och passera dem genom en sil så att kärnorna försvinner. Ta lite hallonmos i taget och gnid runt i silen med baksidan på en sked. Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 min. Vispa grädden hårt. Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner de passerade hallonen i äggsmeten.
8. Lyft upp gelatinbladen och smält dem på svag värme. Rör ner de smälta gelatinbladen i hallonblandningen och vänd ner grädde och
kesella. Ställ kallt att stelna, ca 2 tim i kylen.
9. Chokladmousse: Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 min. Vispa grädden. Vispa ägg och socker i en annan skål.
Dela chokladen i bitar och smält den i mikrovågsugn på full effekt (OBS! passa noga) några minuter eller i vattenbad.
10. Lyft upp gelatinbladen och smält dem försiktigt på svag värme i en liten kastrull. Blanda den smälta chokladen med äggblandningen. Vispa ner gelatinet i ägg- och chokladblandningen.
Blanda försiktigt grädde, kesella och äggblandning och ställ kallt att stelna ca 2 tim.
11. Klipp bort 1 cm av tårtbottnarna runt om. Detta är för att den yttersta kanten annars blir för hård. Lägg remsor av smör- eller bakplåtspapper utmed tårtkanten. Det förhindrar att tårtfatet blir kladdigt när man garnerar.
12. Fördela mousserna växelvis mellan tårtbottnarna. Lägg först 3 stora bottnar, sedan 3 mellanstora och sist 3 små bottnar med mousse emellan. Bred resterande chokladmousse över och runt om tårtan.
13. För att tårtan inte ska glida isär, sticker man ner 3 grillspett av bambu eller spetsade blompinnar från toppen på tårtan och rakt ner. (Pinnarna tas bort efterhand som tårtan skärs upp.)
Ställ tårtan kallt för garnering på bröllopsdagen.
- Hit kan förberedas -
14. Vispa grädden ganska hårt. Bred ut ett tunt lager grädde över hela tårtan. Garnera sidorna med en sprits i ett korgmönster.
15. Lägg på de sockrade rosorna och bladen.
Dra bort smörpappersremsorna